Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Összegzés: rekord-döntögető volt a tél megyénkben

Az elmúlt télen Sopronban 45, Győrben pedig 39 napon esett hó, vagy havas eső. Évtizedek óta nem volt ilyen.

Mindannyiunk számára emlékezetes marad az idei tél, ha nem is a hidegről, inkább a kiadós havazásokról.

- Megyénkben az Országos Meteorológiai Szolgálat győri és soproni állomásán folyamatosan figyelemmel kísérjük az időjárás alakulását, az idei feljegyzéseink pedig a régiekkel összevetve egészen rendkívüli adatokat adnak - kezdte Kiss Márton, a soproni Kuruc dombi meteorológiai állomás vezetője.

Csapadék: a legek tele

Sopronban az idei három téli hónap 188,2 mm, Győrben 136,3 mm csapadékot hozott, szemben az átlagos 90-100 mm közötti értékeknél. A legtöbb csapadékot Brennbergbánya állomáson mértek, ott 244,2 mm eső, hó esett. Sopronban az idei volt a 4. legcsapadékosabb tél, ennél csapadékosabb telek csak a 40-es években voltak.

A győri havazás képekben. Fotók: Cseh Róbert


Az elmúlt télen Sopronban 45 napon, Győrben 39 napon esett hó vagy havas eső. Egy átlagos télen mindössze 18-19 nap fordul elő, így az idei tél Sopronban a 10., Győrben a 7. leghavasabb tél lett.

Tavaly októberben indult

Az idei tél első felvonása október 29-re virradóra lepett meg minket, akkor a megye teljes területén összefüggő hóréteg alakult ki, ami októberben ritkaságszámba megy.

Havazás Sopronban - 2013. február. Fotó: Magasi


November és december csendes időt hozott, novemberben például nem is esett hó, majd jött január és meghozta az igazi téli havazásokat és hófúvásokat.

Január 16-19-e között káoszt okozott az utakon a szél és a porhó.

Ekkor a mintegy 30-40 cm friss hó esett a megyénkben. Február első napjaira mindenütt elolvadt a januári hó, majd 10-től ismét téliesre fordult az időjárás, és 13-14-én újra a hófúvás okozott gondokat.

A megye nyugati felén 23-24-én igazán jóra sikeredett a naptári tél utolsó felvonása, ekkor ismét 30 centimétert meghaladó hó esett Sopron környékén. Március jelentős enyhülést hozott és mára csak a Soproni-hegység legmagasabb pontjain maradt mutatóba hó.

Az előrejelzések tükrében azonban még koránt sincs vége

- Az idei tél, ez a középhőmérsékletekből is látszik, - hiszen az átlagosnál kissé enyhébb volt megyénkben - a mediterrán ciklonok tele volt - folytatta a szakember. - A rövid hidegebb időszakokat folyamatosan mediterrán ciklonok követték, melyek nálunk kiadós havazásokat okoztak, az Alföldön jellemzően eső esett.

Változnak az évszakok, jó idők, rossz napok. Fotó: Magasi


Vannak telek, amikor az óceáni hatás jut uralomra, ekkor szeles és igen enyhe az idő, ilyen volt a 2007/08-es tél, amikor alig esett hó, és 2008. február 5-én 19,3 fokot mértünk, de hasonló volt az 1998-as télvége is, akkor február 16-án 22,2 fokot mértünk - tette hozzá Kiss Márton.

- Az idei február után egészen valószerűtlennek tűnik. Máskor Szibéria felől érkezik igen hideg és száraz levegő, ilyen volt a jellemző 2012 februárjában, amikor napokig -10 fok körül alakult még nappal is a hőmérséklet. A "harmadik" téltípus a mi vidékünkön az ideihez hasonló csapadékos, havas és enyhe tél. Ilyen volt a 2005/06-os is.

Több, mint egy méter hó

Sopronban 117 cm hó esett az elmúlt télen, azaz ha nem olvadt volna és nem tömörödött volna, akkor bizony ekkora hóban járhattunk volna. Természetesen ez csak fiktív adat, hiszen a legnagyobb hóvastagság csak ritkán haladja meg síkvidéken a 40 centimétert. A Soproni-hegységben és a Bakonyban azonban gyakorta eléri az 50, néhány évben a 80 cm-t is a hótakaró.

Hóhelyzet: A 86-os főút képekben. Fotó: Tudósító


Az idei télen a legnagyobb hóréteget síkvidéken a Rábaközben jegyezték fel, a januári nagy havazáskor, Páliban és Himodon, január 19.-én. Az előbbi helyen 46 cm, az utóbbin 45 cm-t. A Soproni-hegységben a január 19-én Brennbergbányán 60 cm, február 24-én 54 cm-t ért el a hóréteg. Ezek voltak az elmúlt tél kiemelkedő értékei.

Tavaszban a tél

Az elmúlt napokban a naptári tavasz megérkeztével megjött a tavasz, csütörtökön 18 fok fölé emelkedett a hőmérséklet.

- Úgy tűnik azonban ez csak ízelítő volt, és most már egészen biztosan látszik, hogy az előttünk álló hét második felében ismét téli idő köszönt ránk - jelezte előre Kiss Márton. - Keddtől lehűlés veszi kezdetét. Kedd estétől a hegyekben (Soproni-hegység, Bakony) már hó is eshet, majd csütörtökön már a megye többi részén is havazásra számíthatunk, erős északnyugati széllel. A havazás a hétvégére elvonul, viszont hajnalban kemény fagyok jönnek, -5, -7 fokra számíthatunk.

Belepte a hó Győrt is. Fotók: H. Baranyai Edina


A jövő hétfőtől enyhülés veszi kezdetét. A mostani számítások szerint március 26-ig látunk el. 18-26 között, az átlagosnál kissé hűvösebb idő várható, többnyire felhős égbolttal. A hőmérsékletek napközben már ismét elérik majd a 10 fokot. Megalapozott előrejelzést mondani áprilisra és májusra nem lehet, bár vannak akik megkísérlik - zárta Kiss Márton.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bírság a fiatal prostituáltaknak Sopronban

A soproni rendőrök tiltott kéjelgésmiatt őrizetbe vették azt a 22 és 21 éves nőt, akik a városban… Tovább olvasom