Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Őssejtkezelés után újra itthon

Sopron - Kínáig kellett menni az eredményért, de megérte. A soproni Schöberl Zsófia ha csak néhány másodpercre is, de képes egyedül megállni a lábán. Ez eddig sosem sikerült.

A kínai őssejtkezelés óta a hétéves kislány látványosan mozgékonyabb.
Négyhetes kínai terápiáról tért haza a napokban a soproni Schöberl Zsófia és édesanyja. A kislány többek között a Kisalföld olvasóinak segítségével jutott ki az ázsiai ország Hangzau városának klinikájára, ahol az őssejtkezeléseket is végzik. Zsófi négy beültetésen vett részt: két alkalommal a gerincébe, kétszer pedig vénába kapta a gyógyító, regeneráló őssejteket. Bár a kínai professzorok szerint hat hónap alatt fejti ki áldásos hatását a terápia, Zsófin máris látszik a javulás. Az eddig fájdalmas, görcsös mozgású, merev lábú kislány, aki csak két bottal volt képes a járásra, most hol itt van a szobában, hol ott. Ágyra föl és le, hintalóval játszik, a bútorokba kapaszkodva szinte állandóan úton van a lakásban, és ami eddig elképzelhetetlen volt: egyedül is meg tud állni. Igaz, csak néhány másodpercre, de hol van még a határidőnek szabott fél év vége...?

– Nem feszülnek annyira az izmai, látom, hogy sokkal szívesebben és többet mozog – mondja nagy örömmel az édesanya, Schöberlné Csizmazia Zsuzsanna. – Persze rajtunk is múlik, hogy mennyire lesz Zsófi kezelése eredményes, hiszen a kint elsajátított tornát itthon is el kell végeznünk mindennap. De nagyon akarjuk a változást!

– Egyébként le a kalappal a kínai egészségügy előtt – folytatja az anyuka, aki mindvégig gyermeke mellett lehetett a nevükre szóló, csak nekik fenntartott szobában, a klinika 20. emeletén. – Udvariasak, mosolygósak az orvosok, nővérek, ha tolmács segítségével is, de mindent elmagyaráznak, mindenben segítenek. Vasárnaponként kirándulni vittek bennünket a városban és a környéken, de voltunk étteremben is, s ha valakinek épp a kinttartózkodás ideje alatt volt a születésnapja, azt tortával, ajándékkal lepték meg. Bár mindennap volt torna, fizikoterápia vagy elektromos kezelés, szinte el is felejtettük, hogy kórházban vagyunk. Mindvégig a gyerekek állapotának javítása volt a legfontosabb, de ezt úgy tették, hogy a „kis betegek" szinte észre sem vették.

A Zsófi kezeléséhez szükséges pénz előteremtésében sokan vállaltak részt és rengeteg ismeretlen is segített a családnak. Számukra bizonyára jó hír, hogy a jövő héten első osztályossá váló kislány élete máris könnyebbé vált. 

Nagy Márta

Olvasóink írták

  • 1. Kriszta 2007. december 01. 17:16
    „Nagyon örülök, hogy jobban van Zsófi! Szomorú, hogy a TB országunkban semmilyen formában nem támogatja anyagilag ezt a - sok gyermeknek szinte egyedüli - lehetőséget! Általában arra hivatkoznak, hogy a módszer nem kipróbált, és okos professzorok is nyilatkoznak sokszor arról, hogy később, súlyos mellékhatásokkal jár a beavatkozás...A családnak viszont ez az egyetlen kapaszkodó, a remény!!!..és lássunk csodát! Ezek szerint mégis működik?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

320 millió hat új szakaszra

Sopron - Napi árfolyamon számítva újabb 320 millió forintos csatornázási – ISPA Plusz –… Tovább olvasom