Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Önnek van egy göröngy összeg: 200 ezer dolláros átverés

Sopron - Egyre többen kapnak szinte érthetetlenül tört magyarsággal írt elektronikus levelet. Ebben közlik, az illető 200 ezer USA-dollárt nyert ausztrál lottón. A szakemberek azt tanácsolják, hagyjuk figyelmen kívül, sőt, töröljük ezeket a gyanús e-maileket.

„Vagyunk el van ragadtatva ... Ausztrália Lottó, melyik van teljesen azon alapszik egy elektronikus kiválasztás ... győztes használ felhasználó elektronikus levél cím ... nyert a lottóban második fogalomkör.
Önnek van jóváhagyott egy göröngy összeg, fizet 200 ezer USA dollárok" – áll egyebek mellett egy olyan elektronikus levélben, amely egyre több felhasználóhoz jut el. Hasonló magyarsággal arról is értesítik a „szerencsés nyertest", hogy milyen telefonszámon lehet érdeklődni a nyeremény felvételéről.

Első látásra is gyanús az e-mail – annál is inkább, mivel több személy „levelében" azonos az „ajánlási", a „jegy-", sőt, még a „nyerőszám" is. Ezt követően felhívtuk a Telekom külföldi tudakozóját, hogy azonosítsuk a megadott telefonszámot. A tőlük kapott tájékoztatás szerint egy nigériai internetes behívószámról van szó.

A látszat ellenére minden hívás sikeres és a hívónak sok pénzébe kerülhet.

Az elmúlt napokban egyre többen kérdezik meg tőlük, mi lehet ez. Tanácsolták, semmiképpen se tárcsázzuk a megadott telefonszámot, mert ezzel automatikusan esetleg olyan hívássorozatot generálhatunk, ami alaposan megnövelheti telefonszámlánkat. Valószínű, hogy a hívások forgalma után járó jutalékért terjesztik az elektronikus hálón ezt a számot, amely nekik busás jövedelmet, a rászedetteknek pedig komoly érvágást jelenthet.

Kártyás mobiltelefonról azonban mégiscsak megpróbálkoztunk az adott számmal, amelynél az automata rendre azt mondta: „Ez a szám pillanatnyilag nem kapcsolható."

– Az ilyen és ehhez hasonló spamekre semmiképpen nem szabad reagálni, amikor nagy nyeremény ígéretével akár egy weboldal megnyitására vagy telefonszám felhívására kérnek bennünket – közölte megkeresésünkre Honyák Árpád, a Nemzeti Hírközlési Hatóság soproni székhelyű Piacszabályozás-felügyeleti Igazgatóság igazgatója. – Ilyenkor gyakran megesik, hogy kémprogramot juttatnak el számítógépünkre, amellyel adatainkat, akár még a netbankbelépésre jogosító jelszavunkat is megkaparinthatják.

A megadott telefonszám hívásánál pedig valóban olyan nemzetközi hívássorozatot generálhatnak, amelyek komoly számlát eredményeznek. Még akkor is, ha egy automata azt mondja: „Ez a szám pillanatnyilag nem kapcsolható. Hívja később!" Sok esetben ugyanis ilyenkor nem a telefonszolgáltató üzenetét halljuk, hanem a hívott félét, amely így azt az érzetet kelti, hogy hívásunk sikertelen, s újbóli próbálkozásra késztet. Holott minden hívásunk valójában sikeres és nekünk pénzbe kerül.

A legegyszerűbb és legbiztonságosabb, ha ezeket a furcsa, sok pénzt ígérő e-maileket töröljük számítógépünk memóriájából. Hasonlóképpen nagyon óvatosan és körültekintően kell eljárni a különböző – s legfőképpen az idegenektől érkező – befektetésre, részvényvásárlásra ösztönző spamekkel is.

A soproni rendőrségen tömören fogalmaztak: soha nem szabad bedőlni az ilyen jellegű, sok pénzt ígérő üzeneteknek, miként annak sem, hogy valaki komoly összeget nyer, ha vesz egy telefonkártyát, s beolvassa annak számát...

Olvasóink írták

 • 18. upho 2008. február 21. 21:45
  „ezer eves, leragott csont. nagyon remelem hogy a kisalfold nem kivan informatikai rovatot nyitni...”
 • 17. Baradlay 2008. február 21. 19:27
  „A szerkeszto ur kovetkezo levele az Angol Allami lotto bizottsagtol fog jonni!:))) Nekem van!:))
  I. millko angol font!:)))”
 • 16. iksz 2008. február 21. 18:56
  „Putyilov!Melyik beteg kislányra gondolsz?”
 • 15. kekexel 2008. február 21. 18:34
  „Ne telefonáljatok! Így enyém lesz a göröngy pénz! Háhá!”
 • 14. Énke 2008. február 21. 16:19
  „;)”
 • 13. colomano 2008. február 21. 14:07
  „Énke kezet rá, s bocsi, ha megsértettelek :)”
 • 12. colomano 2008. február 21. 14:06
  „Tudom Mary, én tisztában voltam azzal, hogy te tisztában vagy a dologgal :)
  Na mind1 :)”
 • 11. Énke 2008. február 21. 14:03
  „ja tényleg, bocsika benéztem. De remélem annyi eszed már, van, hogy kikövetkeztetted mire is gondoltam (ja meg kire is). ennyi.”
 • 10. Mary 2008. február 21. 14:00
  „Colomano!
  Én sem értelmeztem úgy, mintha nekem akarnál írni, de azért köszi Énkének is a védelmet.”
 • 9. colomano 2008. február 21. 13:47
  „Énke! Lehet hogy az vagyok, te viszont tanulj meg olvasni, értelmezni. Senkit nem néztem hülyének, bár ezek után nem tudom hová tegyelek. S mivel nem ment neked elsőre elárulom, nem marynak írtam amire nagy bőszen hivatkoztál... :/”
 • 8. aaa 2008. február 21. 13:40
  „A levelezőm úgy vágja ki az ilyen leveleket mint a macskát sz..ni. De a "göröngy összeg" teccik :) Egyébként meg hasonló az olyan könyvek reklámjához ahol beleírják hogy gratula nyert 5 millát csak meg kell rendelni ezt meg ezt persze a csek mellékelve van hozzá. A kutyám élvezettel cincálja szét ilyenkor ezeket a fecniket :)”
 • 7. Tnd 2008. február 21. 13:09
  „Sarolt! Valoszinüleg nem most vettek eszre. De vannak olyanok, akiknek nincs 10 eve Net-jük, vagy 10 eve meg csak az ABC-t tanultak! Biztos vannak akiknek hasznos ez az informacio.”
 • 6. Putyilov 2008. február 21. 12:58
  „Ezek ugyanolyan marhaságok,mint a beteg kislány érdekében körbeküldött levél,aki már 6 éve 7 éves és egy percet sem öregszik.
  Továbbá ki számolná,hogy egy e-mail hányszor járja be a Földet?
  A levelezőszerverek meg naponta ajánlanak nekem mindenféle csodát,mégsem rendeltem még soha semmit.
  Ezekkel az idióta körlevelekkel csak a rendszert terhelik.”
 • 5. Énke 2008. február 21. 12:40
  „Colomano!
  mary valőszínüleg nem dőlt be, sőt ő is nagyon jól tudja, hogy átverés volt az egész. Ne nézd már hülyének! Okoskodó vagy!!! :S”
 • 4. colomano 2008. február 21. 09:28
  „Csambo, az nem a T-Mobile volt. Régi trükk, venned kell egy feltöltőkártyát, bediktálod nekik a számát, ők pedig aktíválják. Te pedig hoppon maradtál. Egy a lényeg:bankok, cégek telefonon, e-mailben soha nem kérnek semmiféle adatot.”
 • 3. Sarolt 2008. február 21. 09:25
  „Ez most hír?
  Emberek 10 éve napi 50-60 ilyen vagy ennél nagyobb baromsággal tömik a mailboxomat. Most vették észre hogy van ilyen (netán a cikk szerzőjének az első email-je volt)? Netán uborkaszezon.......”
 • 2. csambo 2008. február 21. 09:09
  „Nemrég a T-mobiltól hívtak, hogy nyertem 1 millió forintot.
  Ahhoz hogy átvehessem, diktáljam le egy 10 ezer forint értékű feltöltőkártya sorszámát......”
 • 1. mary 2008. február 21. 08:30
  „Van még ember, aki bedől ezeknek a leveleknek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elbontják a cukorgyártó épületet Petőházán

Petőháza - Első körben kilencven petőházi dolgozójától válik meg a Magyar Cukor Zrt. A cukorgyár… Tovább olvasom