Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Négy centiméterrel csökkentik a Fertő tó vízszintjét

Fertő tó - A várható tavaszi áradás elkerülése érdekében, illetve a megfelelő tárolókapacitás eléréséért négy centiméterrel csökkentik a Fertő tó vízszintjét. A víz a Hanság-főcsatornán keresztül a Dunába folyik.
Osztrák és magyar vízügyi szakemberek közös felügyelete mellett engedik le a vizet a Fertő tóból. A nyárligeti zsilipet már megnyitották. A vízügyi szakemberek néhány napon át másodpercenként 15 köbméter vizet engednek le. Amennyiben minden a tervek szerint alakul, akkor a jövőben magasabban tartható lesz a tó vízszintje.

– Az üzemi szintnél négy centiméterrel magasabb a vízállás, ezért döntöttünk a leengedés mellett – mondta el a Kisalföld megkeresésére Janák Emil, az észak-dunántúli vízügyi igazgatóság vezetője. – Fel kell készülnünk a tavaszi csapadékos időjárásra és az olvadásra, és így megfelelő tározókapacitással is rendelkezünk majd. Ellenkező esetben a szomszédos Ausztriában jelentős területek kerülhetnek víz alá.

A zsilipet nyolc év után most nyitottuk meg először.

Az elmúlt öt évben a vízgyűjtő területén szárazság volt, olyan alacsonyra süllyedt a vízszint, hogy akkoriban a vízpótlás lehetőségét vizsgálták. Most megoldotta a természet ezt a problémát.

Janák Emil hozzátette, a Fertő tó magyar oldala folyamatosan töltődik fel iszappal, ezért ennek arányában a vízszintet is emelni kell. Ellenkező esetben a nádas egyre nagyobb vízfelületet foglal el.

Olvasóink írták

  • 1. TancsKaszabell 2009. március 08. 08:08
    „Biztosak benne ,hogy elég lesz 4 cm ?A vízgyűjtő terület állapota nagy vizet ígér.
    Javaslom gondolják újra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magukra hagyott átkelők

Sopron–Kópháza - Továbbra is kerülgetnünk kell a soproni és a kópházi határátkelőkön lévő… Tovább olvasom