Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Melocco-szobor: valóban a piknik évfordulójára készült?

Antik homlokzat, görög oszloptöredékek? Kányádi Sándor erdélyi költő alakja az első sorban? Gémeskút? - az "Áttörés" megosztotta az avatáson résztvevőket. Ön szerint passzol a Páneurópai Piknikhez? Szavazzon!

Sokak véleménye szerint szimbolikájában nem illik a környezetbe Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész Áttörés című szoborkompozíciója, az egy hete felavatott piknikemlékmű, amire egyre többen kíváncsiak az 1989-es Páneurópai Piknik helyszínén.

A laikusok többsége értetlenkedésének adott hangot: „Hogy kerül ide az antik, ókori hangulatot idéző, meghasadt klasszikus épület homlokzata és mit keresnek itt a törött görög oszlopok?" „Nyugat-Magyarország e helyére hogy keveredhet a legfőképpen alföldi jellegzetesség, a gémeskút motívuma, ami keretet ad az egész alkotásnak?" Akik részt vettek az avatáson, hallhatták: a megformált tizenöt alak között találjuk Kányádi Sándor erdélyi költőt és a 3. sorban a három Melocco fivért. A legmarkánsabb felvetés szerint: valóban ide és a Páneurópai Piknik 20. évfordulójára készült ez a Melocco-alkotás?

Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész piknikemlékműve sokakat késztet kritikára.
Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész piknikemlékműve sokakat késztet kritikára.


Mészáros Ferenc, az 1989-es Páneurópai Piknik ötletgazdája tömören nyilatkozott a Kisalföldnek: „Érzelmi alapon közelítek az emlékműhöz, nem vagyok avatott művészettörténész. Szubjektíve nem tetszik az alkotás, úgy érzem, ehhez a környezethez nem illeszkedik, kilóg belőle.."

Melocco Miklós érdeklődésünkre elmondta, az Áttörés valóban a piknik helyszínére készült, 2008 májusában mutatta be a vázlatot a városházán, ahol azt elfogadták. A szobrászművész azt is hozzátette, az alakok portréinak megalkotásánál a piknik szervezőit vagy a határőröket nem ismerte, másrészt "lőtávolon" kívül voltak. "Kányádi Sándor a barátom, s mivel ő Erdélyben küzdött verseivel a szabadságért, miért ne képviselhetné a kompozícióban a szabadságvágyat?"

A cikk a Kisalföld napilapban bővebb terjedelemben olvasható.

Olvasóink írták

137 hozzászólás
 • 137. neuhauser 2009. szeptember 14. 11:45
  „Tanmese...
  "
  A bögre
  A körülöttünk lévő tárgyakban mindenki mást lát. Jó példa erre, amikor egy vicces kedvű szobrászművész egy szoborkiállításon egy letört fülű bögrét állított ki és meghallgatta a szemlélők reakcióit:
  - Szimbolikus, kifejezetten szimbolikus. -szólalt meg az első műkedvelő.
  - De mit jelképezhet?-mondta a második.
  - Talán valami nagy katasztrófát valaki életében. Eltört az élete, visszavonhatatlanul elromlott. Külün tragikus a piros pöttyök alkalmazása. A ellentét a vidám pöttyök és a végleges használhatatlanság között. Lehet, hogy gyermekkori trauma.
  - Nem, nem -volt harmadik műkedvelő is- szerintem épp az újrakezdést, a kitartást, az élni akarást jelenti. A bögre annak ellenére vidám pöttyös, hogy végleg használhatatlan.
  - Jelentheti a szabadságot is! -szólt a negyedik- Ez a bögre tragédiája: Csak azáltal lehetett boldog és szabad, hogy fogvatartói - az emberek - számára használhatatlanná vált.- A jelenlévő szobrász itt már nem bírta tovább és feltette a nagy kérdést:
  - De mi van akkor, ha művész nem akart semmit mondani, csak egyszerűen kirakott egy hétköznapi bögrét.
  Általános derültség vett erőt a társaságon.
  - Maga nagyon naiv, fiatal barátom, hogy ezt a megrendítő, nagy horderejű munkát, amely a művészettörténet talán legerőteljesebb lélekábrázolása, parlagias, már-már obszcén módon, bögrének nevezi.
  A művész feladta a további harcot és csatlakozott az ivóedényt áhítatos csendben figyelők csoportjához- már-már beletörődve, hogy ő tényleg egy nagy művész- miközben az járt a fejében, hogy: "Lám, csak vannak még hülyék a földön!" és, hogy bizonyos esetekben Karinthy jegyzete: "A humor a teljes igazság" visszafelé is igaz: Az igazság nem több, mint humor.
  "
  Farkas Zsolt(2004)”
 • 136. neuhauser 2009. szeptember 10. 08:03
  „120. hozzászólás vitriol2 2009.09.02. 06:12
  Pontosan így gondoltam én is, hiszen benne vagyok a 88%-ban!
  Bármi is került volna rá, a művész megmagyarázta volna létjogosultságát...na ez a szomorú.

  Vitzes voltam, ja, kínomban röhögök már ezen a városon...”
 • 135. creat 2009. szeptember 05. 17:05
  „Újabb adalék....
  Érdeklődve figyelem továbbra is az események leírását...”
 • 134. Robogabe 2009. szeptember 05. 16:53
  „Hérodotosz 132-höz. //Off//
  (,,A Piknik alkalmából az ellenőrző járőrszolgálat elmaradt". Ezek szerint semmilyen rendkívüli eseményt nem észleltek. Ami logikus, mivel 1 km-es körzetben az Áttörés helyét a kiadott parancs értelmében meg sem közelíthették.)
  Az ellenőrző járőr szolgálat elmaradásának soha, de soha nem lehetett az oka az, hogy minden rendben van. Mint volt vagy aktív határőrnek ezt tudnia kell.( Ezt abból szűrtem le, hogy idézte a határőrizeti naplót.) Jelen esetbe az elmaradásnak más oka volt. Az őrsön lévő kerületi előljáró más feledattal bízta meg! Az 1 km-es parancs a sorállományra vonatkozott./ ON/
  Remélem nem moderálják ki! Köszönöm. RG”
 • 133. TancsKaszabell 2009. szeptember 05. 07:14
  „132.sz.HSz-re !

  Herodotos nagy mesemondó volt bár az utókor történetírásait értékeli jobbára,kutatási módszereit ma is tanítják,alkalmazzák.Általa vannak ismereteink az olimpia történetéről.Írásaiban vallási meggyőződését és politikai nézeteit is gyakorta képviselte.

  Meglepően tájékozott, olyan adatokkal dobálódzik mint akinek a fiókjában van az eseménynapló ?
  Valóban nagy a hasonlóság BÁ és HJ estében,mindkettő személyén keresztül jól kommunikálhatóvá váltak az ott történtek és bizony az utána "rekonstruált" események.Valójában velük hitelesítették az utólagos "feldolgozást",már évek óta folyamatosan ez ment át ott is és itt is a köztudatba.

  Akkor talán ön is írhatna egy néhány oldalas előadást okulásunkra amelyben ismertethetné a tényeket annak a pár napnak a történéseit,persze nevével,akkori beosztásának megadásával ,mint ahogy azok tették akiket ön finoman szólva "hazugságokkal", de mégis csak megvádolt.

  Így lenne tisztességes,egyébként addig csak ...”
 • 132. Hérodotosz 2009. szeptember 04. 19:17
  „Tisztelt Kommentelők!

  Megdöbbenve olvastam a szobortól teljesen ,,elkanyarodott" vitájukat. Azt hiszem nem árt a tényekkel is foglalkozni.

  Nr. 28 Robogabe
  Felpanaszolja, hogy miért nem kérdezik meg a sopronpusztai őrs egykori parancsnokának, helyettesének és 50 katonájának a véleményét.
  Válasz: Az említett őrs határőrizeti naplójának augusztus 18/19 és 19/20-i határőrizeti napi jelentésében /a szolgálati nap 17 h-tól 17 h-ig tartott!/ mindkét esetben az ,,Események, érkezettek, távozottak, a határőrizeti nap értékelése" rovatában ez áll: ,,A végrehajtó szolgálat alapvetően megfelelt, a járőrök jól látták el a feladatukat. A belszolgálat jól dolgozott, a napirendet betartotta." A ,,Tapasztalatok" rovatban ez szerepel: ,,A Piknik alkalmából az ellenőrző járőrszolgálat elmaradt". Ezek szerint semmilyen rendkívüli eseményt nem észleltek. Ami logikus, mivel 1 km-es körzetben az Áttörés helyét a kiadott parancs értelmében meg sem közelíthették.
  Ezek után sok kérdés feléjük nem merülhet fel!!

  Nr. 39 Rokapis
  Bella Árpádra célozva írja a következőket: ,,A nevezett személy érdemeit én a helyedben fenntartással fogadnám."
  Rokapis a Kisalföld 1989.08.19-i számában a határnyitás helyszínén szolgálatot teljesítők parancsnokának aposztrofálja magát. Ugyanezen lap 2009. július 18-i számában az útlevélkezelők parancsnoknak már Bella Árpádot nevezi meg, őt magát pedig már készenléti parancsnoknak mondja, aki a helyszínen tevékenykedett. Most akkor ő ki volt valójában? A Határőrizeti Szabályzat /HŐR 1./ 189. pontja szerint ilyen beosztás nem létezett. Létezett kerület ügyeletes-parancsnoki szolgálat /aki ezen a napon a kerületparancsnokság felderítő alosztályvezetője volt/, létezett az előzőnek alárendelt készenléti szolgálat és létezett a határügyi ügyeletes tiszti szolgálat /aki ezen a napon egy ,,beugró" százados volt/.
  A készenléti szolgálatnak az lett volna a feladata /HŐR 1. 191. pont/, hogy a halasztást nem tűrő eseményeket kivizsgálja ill. augusztus 22-től a kerületparancsnok 035/89 sz. intézkedése szerint a határesemények során az őrsök működési területére vezényelt készenléti század tevékenységét irányítsa. Ez a század különben 19-én 17 órakor jelent meg a határon zárás céljából. De ennek már nem volt jelentősége! Hiszen az irányítást ekkor már a kitelepülő kerület razzia törzs vette át.
  Számomra rejtély ezek után, hogy mi volt Rokapis ,,készenléti parancsnok" ténykedése.

  Különben a Kisalföld idei, július 18-i cikkében elmondja, hogy ca. 50 embert bevittek a bázisra. Ellátták őket, kaptak teát, zsíros kenyeret. Kérem tisztelettel a Páneurópai Piknik-en egyetlen embert nem vittek be sehová! Augusztus 23-án viszont igen! Három busznyi menekültet! Sérültek is voltak, akiket orvosi ellátásban kellett részesíteni.
  Azt is elmondja, hogy az NDKs menekültek kulturáltan viselkedtek. Nem volt semmi atrocitás. 1997-ben viszont még azt mondja: ,,Akkor már látható volt, hogy egy határozott és elszánt embercsoport halad a határ felé...ahogy a gyorsvonat jön, úgy sodorta el pillanatok alatt a tömeg az útlevélkezelőket, szakították át egyetlen lendülettel a kaput." Ennyi ellentmondás után tovább már nem is említek többet. Ezek után Rokapis lehet autentikus forrás?????? A többi hozzászólás is hemzseg a pontatlanságoktól, csúsztatásoktól. 100 oldal cáfolatot írhatnék, de van nekem ennél fontosabb foglalatosságom is.
  Egyszerűen nem értem az egészet. Mi értelme ennek? Nyilván hiúsági kérdésről van szó. Tény, hogy Bella Árpád esetét joggal kapta fel a világsajtó, ami rendkívül hasonlít Harald Jäger Stasi alezredes esetéhez, aki ugyanezt élte át 1989 november 8-án a Berlini Falnál. Bella Árpád egykori, világhírtől elkerült kollégái esetében valószínűleg a ,,dögöljön meg akkor a szomszéd tehene is" c. magyar betegségről lehet szó...”
 • 131. Hérodotosz 2009. szeptember 04. 19:08
  „xyí”
 • 130. creat 2009. szeptember 04. 08:25
  „Robogabe 2009.09.03. 10:58
  sajna nincs mit lépnem
  én csak azt látom minden hozzászólásodnál, moderálva off

  ennek ellenére továbbra is várom a tutit.....”
 • 129. Bokk 2009. szeptember 03. 14:42
  „Húha, kíváncsi vagyok :)”
 • 128. Bokk 2009. szeptember 03. 13:04
  „Még csak annyit, hogy ebben az országban bizonyosan sikerült majd jogorvoslatot szerezni, a hatóságok komolyan veszik a dolgukat, és vasszigorral csapnak le, lásd a völcseji eset példáját: http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/balhe_a_volcseji_vendegloben/2113012/”
 • 127. Bokk 2009. szeptember 03. 13:01
  „<OFF>
  off = nem tartozik a témához
  Legalábbis más fórumokban ezt szokták így jelölni. Hozzáteszem ennek megítélése szubjektív, ezen a portálon kívül nem igazán találkoztam még ilyen indokú moderálással. Például ennél a cikknél hol van az off határa? Hiszen a hozzászólások döntő többsége nem kifejezetten a szoborhoz, hanem a piknik konkrét történéseihez kapcsolódott, de másoknak is érdekesebb lehet mégis, mint a szoborról írt vélemények, amelyek közben szintén megjelentek, de azokhoz kapcsolódva nem alakult ki folytatólagos eszmecsere (többek között azért mert 90% szerint ronda, nem oda illő és sz*r, szóval nagy az egyetértés :). Ezért aztán off témakörben nem moderálnak, hanem megkérik a felhasználót, hogy ezt valamilyen egységes módon jelezze. Pl. úgy, ahogy én tettem most, off html tag-szerűségbe zárva az adott szövegrészt.
  </OFF>
  Aztán persze, bár ez válasz a problémádra, lehet, hogy kitörlik. ;)”
 • 126. Robogabe 2009. szeptember 03. 11:39
  „moderálva off”
 • 125. Robogabe 2009. szeptember 03. 11:09
  „moderálva off”
 • 124. Robogabe 2009. szeptember 03. 10:58
  „Creat!
  Erre lépj valamit! :-))”
 • 123. Robogabe 2009. szeptember 03. 09:51
  „moderálva off”
 • 122. Robogabe 2009. szeptember 02. 20:34
  „<moderálva off>
  A 121-hez annyit, hogy türelem! Isten malmai -hát még a hivataloké- lassan őrölnek.
  Üdvözlettel RG”
 • 121. creat 2009. szeptember 02. 07:12
  „Én még mindig várom az akkori események hiteles tálalását!”
 • 120. vitriol2 2009. szeptember 02. 06:12
  „119. neuhauser 2009.09.01. 18:50 -nek: Te kis vicces!!!
  Tudod a "müvet ellenzök azért nem "kivánják a "Tüztorony" éls "erős pista" jelképeket mivel az ugyanugy nem a piknikre utal mint az "antik "görög"motivumok, és a történethez semmi közü "megjelemitett" személyeknek. Tudod ha marhasággal(bocsi viccel) probálod "megmagyrázni" a sem a környezetbe, sem az adott történelmi eseményhez nem iilő "müvet" akkor is a többség -tudod kb88%-elutasitja a müvet.”
 • 119. neuhauser 2009. szeptember 01. 18:50
  „miért nincs rajta a Tűztorony?
  és Erős Pista?
  hát egy üvöltő dervis ?
  netán egy kivehető ajtajú turmixgép?
  miért?miért?miért?

  miért ne? meg tudnám magyarázni §:)”
 • 118. Je.Ta. 2009. szeptember 01. 11:43
  „Mindenki figyelmebe ajanlom ZDF.de azonbelül Zeitgeschichte,
  Flucht über Ungarn inernetes oldalt!”
137 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buszmegállók: ön melyikben szenved?

Kezdődik az iskolaszezon, amikortól az emberek tömegestül ácsorognak majd különböző buszmegállókban.… Tovább olvasom