Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 5°C Még több cikk.

Maratoni földárverés

Maratonira „ sikeredett ” Fertőrákoson az egykori Soproni Állami Gazdaság földjeinek árverése. A licit a hosszadalmas regisztráció és a még hosszadalmasabb egyezkedés miatt húzódott el.
Jó forgalmat bonyolíthattak a napokban a fertőrákosi kultúrház közelében lévő fogadók, ugyanis több naposra nyúlt a kedd délre meghirdetett kárpótlási földárverés. Az előzetes várakozással ellentétben még csütörtökön reggel sem tudták megkezdeni a licitálást, mivel elhúzódott a regisztráció. Volt olyan licitáló, aki húsz, harminc meghatalmazást birtokolt. A fővárosi kárrendezési iroda munkatársainak ezeket egyenként kellett ellenőrizni. Összességében 230 tárcsát osztottak ki és 30 millió forintnyi kárpótlási jegy összpontosult az árverésen.
Kovács Béla árverésvezető először szerda délutánra tűzte ki a licit kezdetét. Ekkor azonban felvetették az egyezség lehetőségét. Több verzió megfogalmazódott a rendelkezésre álló csekély földalap elosztására. Az egyik javaslat szerint az árverés résztvevőit célszerű három csoportba sorolni – kis, közepes és nagy tulajdonosok – és mindhárom társaság tagjai között egy meghatározott területet, illetve aranykorona-értéket szétosztani. Egy másik egyezségi ajánlat lényege, hogy minden jelentkező kapjon egy – nem túl nagy, de még kezelhető – területet, a maradékon pedig arányosan osztozzanak a közepesek és a nagyok. Igényként fogalmazódott meg, hogy a fertőrákosi lakosok élvezzenek valamifajta előnyt. Órákon keresztül magyarázták egy-egy megoldás lényegét a rutinos, „ harcedzett árverésezők " a kistulajdonosoknak, akiknek többsége érzelmileg kötődött a földekhez. Szerdán este még mindig nyitott volt a kérdés: licit vagy egyezség.
Csütörtökön végül is egy kisebb, félhektáros legelőt ellicitáltak, egy aranykorona ára 500 ezer forintra ment fel. Voltak olyan licitálók, akiknek 20-30 centiméteres földsáv jutott. Az indulatok magasba csaptak, észérvek és érzelmek feszültek egymásnak, majd újra és újra megpróbálkoztak a lehetetlennel, az egyezséggel. A csütörtöki nap ennek jegyében zajlott, estére végül is megszületett az egyezség, és akár a délelőtti ár egyezred részéért is földhöz lehetett jutni.
A megyénkben valószínűleg ez az utolsó földárverés, aki teheti megpróbálja hasznosítani a kárpótlási jegyét, ezért is ennyire felfűtött a hangulat. Ráadásul az ország minden részéről, sőt még külföldről is érdeklődnek a szinte közvetlenül az Európai Unió határán lévő fertőrákosi földek iránt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aggasztóan csökken a Fertő szintje

Húsz centiméterrel alacsonyabb a Fertő tó vízállása a sokévi átlagnál. A tavaszi aszály miatt… Tovább olvasom