Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Májustól bérel új vonalat a GySEV

A tervek szerint 2006 májusától veszi át a GySEV a Szombathely–Szentgotthárd vonalat.

A Szombathely–Szentgotthárd vasútvonallal azt kellett tennünk, ami legjobban megfelel az országnak, a GySEV-nek és a régióban élőknek – jelentette ki a Kisalföldnek Márkus Imre, a Miniszterelnöki Hivatal munkatársa.

Mint arról korábban beszámoltunk, a soproni székhelyű részvénytársaság harmincöt évre bérbe veszi az államtól a Szombathely–Szentgotthárd vasútvonalat. A döntés már megszületett, néhány – fontos – kérdés azonban még tisztázásra vár.

Januárban egyeztetnek

– A jelenlegi helyzet szerint 2006 májusától veszi át a GySEV az említett vonalat – mondotta Márkus Imre, a Miniszterelnöki Hivatal munkatársa. – A részletekről január 16-án tárgyalunk ismét a MÁV és a GySEV vezetőivel. Ezen a megbeszélésen szóba kerül – hogy csak pár példát említsek – a személyszállítás költsége (az rt. természetesen azt az álláspontot képviseli, hogy az állam térítse meg számára teljes ráfordítását) és a járműpark esetleges átadása, hiszen a forgalom zavartalan lebonyolítása érdekében szükségük van a kocsikra és mozdonyokra.

Korszerűsítik a pályát

Úgy tűnik, hogy ennek a vasútvonalnak a korszerűsítése csak így és ebben a formában valósítható meg. A villamosítás és a pálya korszerűsítése, az állomásépületek felújítása 2007-ben kezdődik. Fontos, hogy a GySEV átveszi a dolgozókat, akiket teljes létszámban foglalkoztat majd, legalábbis a modernizálás befejezéséig.

Állami tulajdonban marad

Korábban az osztrák közlekedési tárca vezetői jelezték, készek pénzügyileg is támogatni a már említett két vasi város közötti vasútvonal fejlesztését, amennyiben az a GySEV tulajdonába kerül. Ez a megoldás azonban azért nem volt járható út, mert uniós csatlakozási szerződésünk szerint ez a vonal része az Európai Unió transzeurópai vasúti árufuvarozási hálózatának, ezért állami tulajdonban kell maradnia. A most elfogadott konstrukció – hosszú távú bérlet – azonban így is megfelelő garanciát nyújthat az osztrákoknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A GySEV dél felé terjeszkedik

A közelmúltban ellentmondásos hírek jelentek meg arról, hogy a GySEV átveszi a Szombathely–Szentgotthárd vasútvonalat. Úgy tűnik azonban, eldőlt a kérdés, mert egy sajtótájékoztatón már tényként hangzott el: az állam 35 évre adja a bérbe az említett szakaszt. A GySEV Rt. 131 éves történetében a dél felé történő terjeszkedés az egyik legnagyobb stratégiai lépés. Tovább olvasom