Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 31°C Még több cikk.

Kisalföld Gyerekegyetem: Rajtad is múlik a Föld sorsa

Sopron - Nagy siker volt a Kisalföld Gyerekegyetem sorozatának záró előadása, amelyet a Nyugat-magyarországi Egyetem soproni Közgazdaságtudományi Kara aulájában rendeztek. Galéria.
Az előadás előtt Bódvai Ildikó szerkesztőségvezető üdvözölte a gyerekegyetem résztvevőit, közte a Győrből érkezett Cseri Barnabást, akinek kérdése a figyelem fókuszába került.

– Mi lesz a Földdel, ha továbbszennyezzük? Lakhatatlanná válik. Leállítható-e a globális felmelegedés? Egyelőre csak mérsékelhető. Lesz-e újabb jégkorszak? Lesz, de nem kötelező megvárni. Át lehet-e telepíteni az embereket a Marsra, ha eljönne a világvége? Elképzelhető, hogy lehet, de szerintem nem érdemes – összegzett dr. Vig Péter, majd részletesen szólt a légkör jellemzőiről, az üvegházhatás fokozódásának miértjéről, és a légszennyezés okairól. A klímaváltozás globális problémáját taglalva, kifejtette: Európa évi középhőmérséklete az utolsó száz évben 0,7 Celsius fokkal lett magasabb. A mérések azt igazolják, hogy a melegedés üteme az utolsó harminc évben felgyorsult. Hazánk a klímaváltozás káros következményeinek fokozottan kitett területek közé tartozik, időjárásunk ezzel együtt a meteorológiai szélsőségek irányába mozdul el. Az Alföld klímája egyre inkább a füves pusztákéhoz hasonlít, ültetvényeinkben, erdeinkben több új, melegkedvelő károsító jelenik meg. Szántóföldi kultúráink, gyümölcsöseink terméshozama egyre bizonytalanabb.

A gyerekegyetem záró előadásán kétszázhetvenöt diák hallhatott a globális felmelegedés okairól. Fotó: Bertleff
A gyerekegyetem záró előadásán kétszázhetvenöt diák hallhatott a globális felmelegedés okairól. Fotó: Bertleff

– A Föld élhetetlenné válásának a veszélye igen nagy. A klímaváltozás sebessége attól függ, a jövőben milyen gazdaságpolitikai elvek érvényesülnek – hangsúlyozta az előadó. – A legkevésbé káros, száz évre vetítve mintegy 1,8 Celsius fokos felmelegedést az a forgatókönyv eredményezné, amely a környezetkímélő szemlélet uralkodásának a globalizáció egységesítő erejével való elterjedéséből fakad(na). Mi pedig takarékos fogyasztással és környezettudatos magatartással óvhatjuk bolygónkat, a Földet.

Németh Gergő a soproni német nemzetiségi iskola (Fenyő tér) tanulója: – Másodszor jöttem a Kisalföld által szervezett gyerekegyetem-előadásra, s örülök a témának, hiszen a Föld mindenkit érdekel. Szeretem a természetet és az állatokat.
Gyerekegyetem Sopronban

Szabó Petra, a soproni Petőfi-iskola diákja: – Már többször is hallottam a globális felmelegedés problémájáról, most legalább az okokat részletesen is megismerhettem. Fontos kérdés ez nekünk, fiataloknak is.
Németh László (Agyagosszergényi iskola) – Kedvelem az állatokat és a növényeket, s ezúttal a természet erőinek összefüggéseiről is nagyobb képet kaphattunk.

Árki Rebeka (Hegykői iskola): – A Kisalföld Gyerekegyetem nagyon jó ötlet volt, már a második előadáson vettem részt. Kérdést is beküldtem, az ókori világ hét csodájáról szerettem volna többbet hallani. Kedvencem a földrajz és a biológia, így a globális felmelegedés is nagyon érdekelt.

Könyv készül

A Kisalföld Gyerekegyetem programsorozatából – még e tanév végéig – színvonalas könyv készül, egy igazi, XXI. századi multimédiás kiadvány, hiszen a kötet mellé dupla DVD-lemezen az előadásokról készült tévéfelvételeket, sok száz képet tartalmazó fotógalériát és a részt vevő, csaknem kétezer gyermek névsorát is átnyújtjuk megrendelőinknek. Előfizetőink hűségkártyával 1990 forintért vásárolhatják meg az egyébként 3500 forintos kiadványt. Az olvasók mindenkit foglalkoztató, érdekes kérdésekre kaphatnak érthető, gazdagon illusztrált választ. A témákat a gyerekek által feltett, több mint háromszáz kérdés közül választottuk ki. A 06-80/504-504-es telefonszámon megrendelhető Kisalföld Gyerekegyetem könyv nemcsak a diákoknak, hanem a felnőtteknek is érdekes olvasmány lehet.
hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csapadékcsatorna épül

Sopron - Csapadékcsatorna épül az ISPA Plusz program keretében az Uszoda utcában. A program során… Tovább olvasom