Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Jelentős fejlesztések várhatók a kórházban

Sopron - Hamarosan e-mailben is kérhetnek időpontot kivizsgálásra a betegek a soproni Erzsébet oktató kórházban. Az intézményben tavasszal több olyan műtéti eljárás és kezelés is beindul, amely miatt a pácienseknek nem kell többé más városba utazniuk.
A soproni képviselő-testület prof. dr. Baranyai Tibort, az Erzsébet oktató Kórház eddigi főigazgató főorvosát nevezte ki határozatlan időre az intézmény új főigazgató főorvosává. A régi-új Kórházvezető a stratégiai kérdésekről szólva kiemelte: az egyik legfontosabb feladat a humánerőforrás minőségi és mennyiségi biztosítása. Ennek keretében a belgyógyászat orvosszakmai megerősítése, stabilizálása igen aktuális.

Elképzelésük szerint tavasztól az osztály két szakmai egységben működne. Egyik a gasztroenterológia, a gyomor-bél rendszer megbetegedésével foglalkozó terület, amely az I. számú tömbben működik jelenleg is mind a járó-, mind a fekvőbeteg-ellátás vonatkozásában. Ennek élére új vezetőként specialistát neveznek ki, akinek feladata a gyomor-bél rendszer vizsgálatára alkalmas műszerek beszerzése, az endoszkópos labor fejlesztése, vérző betegek számára a szubintenzív részleg megteremtése. Ezzel egy időben, azonos szakmai „csomagban" meg kell valósítani a fül-orr-gégészet, a pulmonológia (tüdőgyógyászat) és a sebészet endoszkópos programját, amely jelentős minőségi fejlődést biztosítana. A belgyógyászat másik részében a IV. jelű épületben már jelenleg is magas színvonalú kardiológiai ellátás folyik koronáriaőrzővel, de ennek a hotelrészén az elkészült tervek szerint változtatások szükségesek.

– A jövőre vonatkozóan nagyon lényeges a gyerek intenzív ellátás feltételeinek a megteremtése – folytatta a főigazgató főorvos. – A megfelelő műszerezettség huszonnégymillió forintos beruházást igényel. Ezzel kapcsolatosan a tulajdonossal, az ellátásért felelős önkormányzattal többszöri egyeztetés történt. A megvalósítás eredményeképpen a speciális kezelésre szoruló újszülöttek végleges ellátást kaphatnak Sopronban. A gyerek intenzív ellátás javításával a nullától hároméves korú kis betegeket is biztonsággal műthetjük és megfelelő intenzív kezelésben részesíthetjük, ami a szülőknek is kedvezőbb helyzetet teremt. A szülészet-nőgyógyászati osztály a napokban kapja meg azt az ultrahangkészüléket, amely három- és négydimenziós képet képes produkálni. Ezáltal sokkal pontosabbá válik az anya méhében a magzatdiagnosztika. Ez utóbbira a Soproni Erzsébet Kórházért Alapítvány gyűjtötte össze a pénzt.

A főigazgató főorvos kifejtette: tavasszal megoldják az epe- és a hasnyálmirigy-vezeték megbetegedéseinek endoszkópos műtéti kezelését is, a páciensek Sopronban gyógyulhatnak. A negyvenmillió forintos eszközigényű szakmai fejlesztési program készen áll.

– Az önkormányzat mint fenntartó felé idén több mint 320 millió forintos műszerfejlesztési igényt nyújtott be a Kórház – emelte ki prof. dr. Baranyai Tibor. – Úgy látjuk, ebből az összegből sikerül azokat a programokat megvalósítani, amelyek feltétlenül szükségesek a minőségi betegellátás biztosításához. Szeretnénk, ha a mellkasgyógyászati osztály gépparkja is korszerűsödne, így például szükséges lenne egy légzésfunkciós vizsgálóberendezés. A szűrővizsgálatokat is szeretnénk modernizálni, digitális felvételeket készítő géppel felváltani a régi, elavult szűrőberendezést.

Prof. dr. Baranyai Tibort határozatlan időre nevezték ki az Erzsébet oktató Kórház főigazgató főorvosává.

A fejlesztési keretből az urológiai osztály eszközparkja is megújulhat. Modern endoszkópok és a vizelet-visszatartással kapcsolatos diagnosztikai és terápiás eszközök beszerzése szükséges, amelyek mintegy 24 millió forintba kerülnek. A lebénult betegek ezen speciális urológiai problémáit is meg kell oldani, annál is inkább, mivel ezzel a területtel az országban rajtunk kívül más intézmény nem szívesen foglalkozik. A soproni Kórház felvállalta ezt a szakterületet, a finanszírozás kérdéseiről az OEP-pel tartanak az egyeztetések. A nemrég elkészült és átadott sürgősségi betegellátó osztály (SBO) munkájának beindítása – és finanszírozása – is az OEP-től függ. Reméljük, napokon belül rendeződhet a helyzet, hiszen az ágazati minisztérium március elsejére ígérte a finanszírozási engedély megadását. Amint megkapjuk a működéshez szükséges anyagi forrásokat, az elkészült SBO beindul – ehhez a humánerőforrást és a technikai feltételeket biztosítottuk. Az osztály működése lehetővé teszi, hogy a járóbeteg-ellátásban az eddiginél kiszámíthatóbb legyen az ellátáshoz való hozzájutás, s csökkenjen a betegvárakozás – húzta alá a főigazgató.

Ehhez kapcsolódó hír, hogy a járóbeteg-ellátás komfortjának emelése érdekében új elemeket vezetnek be e szakterületen. Hogy minél kevesebbet várakozzanak a betegek, fejlesztés alatt áll az intézmény internetes honlapja (www.sopronkorhaz.hu), amelyen hamarosan e-mailben kérhetünk időpontot szakvizsgálatokra vagy kontrollra. Természetesen továbbra is mód van a telefonos bejelentkezésre vagy a váratlanul beérkező páciensek ellátására.

A főigazgató főorvos hozzátette: a járóbeteg-ellátást a Kórház vezetése monitorozza. Pontosan tudják, melyik orvos mennyi pácienst és milyen színvonalon lát el. A minőségirányítás keretében az ellátórendszerről beérkező visszajelzések alapján megteszik a szükséges korrekciós intézkedéseket. Jelen pillanatban azt látják problematikusnak, hogy az egy orvosra eső teljesítmény – orvos-beteg találkozó – még a vizitdíj bevezetése ellenére is, hatványozottan magasabb, mint Nyugat-Európában.


Megőrzik a likviditási egyensúlyt

– A szakmai fejlesztések mellett nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy az intézmény konszolidált körülmények között dolgozzon. Ennek fontos kritériuma, hogy továbbra is megőrizzük likviditási egyensúlyunkat, elkerüljük a fedezetlen kötelezettségvállalást,
vagyis ne legyen adósságunk. Ezt a folyamatot kontrolling- és minőségirányítási rendszer segíti, amelyek integrált informatikai háttérrel rendelkeznek – emelte ki a főigazgató főorvos.

Olvasóink írták

 • 13. Egy kórházi 2008. március 07. 11:07
  „7. hozzászóló!
  Hol van a Ti nagy mellénnyel felvállalt 400%-os béremelésetek?
  Sehol! Azthiszem akkor nincs is miről beszélnünk ugye?”
 • 12. látó 2008. március 06. 21:01
  „Korrupció, korrupció! Az élet oly bódító! Ja egyébként kb. 1-1,2 milliárd Ft-ot lopnak el kb 50-en éves szinten évek óta!!! a költségvetésből! Természetesen ebből a kórház sem maradhat ki! Még valami: a korrupció nem szegfű, és narancs vagy madár esetleg Ibolya alapján rendeződik! A korrupció minig ember függő! Hurrá! Éljenek a birkák..de csak addig amíg le nem vágják őket! Most éppen ez történik...bruhaha”
 • 11. magyaro 2008. március 06. 17:22
  „O. Andrea igazad van, de nem ennyire bódít, hanem sokkal jobban, tudod a vörös köd.....”
 • 10. azértis nem,nem , nem. 2008. március 06. 12:44
  „A soproni kórház politika mentesen gyógyit.Köszönet ezért Baranyai professzor Úrnak, kedves kollégáinak,nővéreknek,és mindenkinek aki ott dolgozik értünk emberekért. Kérem ez az újság cikk nem politikáról szólt. Mi sem tegyük azzá. Mégegyszer és nagyon sokszor köszönjük.”
 • 9. O. Andrea 2008. március 06. 11:01
  „Tényleg ennyire bódítana a szegfű illata...?”
 • 8. joco1 2008. március 06. 08:46
  „7.es elött pedig egy kokadt narancs , mely -érett korában-egy liberális párt szimboluma volt és most egy neokonzervativ , de szélsöbalos retorikával "dolgozo" a hatalomért mindent és mindenkit feláldozo vezér szimboluma maradt. Viszatérve a témához. A Korház eddig is mindent megtett amit tudott értünk- a betegért- remélem ez továbbra is igy marad.Az, hogy ez igy maradjon a cél: ÉRVÉNYES,DE EREDMÉNYTELEN népszavazás”
 • 7. magyaro 2008. március 05. 22:58
  „Jógyerek és Egy kórházi majd fletó elintéz nektek mindent, ami szép és jó, egy kis életszinvonal csökkenést, de minek folytassam, úgysem értitek, a szemetek előtt, csak a vörös köd lebeg, és eltakarja előletek a valóságot.”
 • 6. Egy kórházi 2008. március 05. 22:19
  „Pff, 400%! MSZP párti vagyok én is nem Fideszes!”
 • 5. Jógyerek 2008. március 05. 22:01
  „Viktor nem ad semmit mint ahogy ez a városvezetés sem!”
 • 4. Jógyerek 2008. március 05. 22:00
  „Áááá, én nemszeetem Viktort! Anno sem és 2 éve sem rá szavaztam! ja, és most hétvégén sem a narancsos párt útmutatásait fogom követni! Én maradok a szegfűnél. :-)”
 • 3. Barackvirág 2008. március 05. 21:16
  „Majd a viktor 400 %-osan elintéz mindent neked, Egy korházi...”
 • 2. elégedett betekek 2008. március 05. 10:39
  „Mélyen Tisztelt Tanár Úr! Kivánok Őnnek sok erőt ,egészséget,tudással ,akarattal,szakmaisággal, emberségből telített további munkájánoz.Sok-sok család nevében.”
 • 1. Egy kórházi 2008. március 05. 08:28
  „Waooo, Dr Baranyai maradt! Mikor kapjuk meg a havi maximális 6 ezer Ftos étkezési utalványt!? Mivel oktató kórház és kiemelt kórház is vagyunk mikor lesz egy kis fizetés emelés a bértáblától függetlenül?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopron felkészült a népszavazásra

Sopron - Megalakultak a szavazatszámláló bizottságok, vasárnap 6 és 19 óra között lehet voksolni. A… Tovább olvasom