Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Ittas vagy beteg ember nem fürödhet a strandon

Sopron - Javában tombol a nyár, a rekkenő hőségben aki csak teheti, a tavak, folyók mellett, strandokon hűsöl. A tisztiorvosi szolgálatnál arról érdeklődtünk, ki felel a vizek minőségéért.
A tisztiorvosi szolgálat Sopron–fertődi kistérség illetékességi területén természetes fürdőhelyek, valamint medencés fürdők egyaránt működnek. A leghűségesebb városban ez utóbbiból kilenc van, a környező településeken – Hegykő, Röjtökmuzsaj, Petőháza, Balf, Fertőszentmiklós – pedig összesen hét a nyilvántartott fürdők száma. Ezek mindegyike jóváhagyott üzemeltetési szabályzattal rendelkezik, így kinyithattak a szezon kezdetén. A medencék vízforgató berendezéssel ellátottak – csak ezek kapnak üzemeltetési engedélyt –, a gyógyvizes fürdők az országos tisztiorvosi szolgálat felmentésével rendelkeznek, hiszen itt a vízforgatás csökkentené a gyógyhatást. Ez utóbbiakban töltő-ürítő rendszer működik, azaz meghatározott időközönként kell leengedni, majd újra feltölteni a gyógyvizes medencéket.

– A szezonálisan üzemelő fürdőknél nyitás előtt a közfürdőt tápláló vizet, majd a medencéből vett mintát is megvizsgáljuk. Ha mindkettő megfelelő és egyébként a fürdőben adottak a vendégek fogadásához elengedhetetlen közegészségügyi feltételek, akkor nincs akadálya a nyitásnak – mondta el a Kisalföldnek dr. Ács Gabriella kistérségi tisztiorvos. – A fürdők üzemeltetői kötelesek szezonban a vízvizsgálatok elvégeztetéséről gondoskodni, jogszabály írja elő a kémiai, bakteriológiai vizsgálatok gyakoriságát.

Az üzemeltető megrendelésére a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Zrt. szakemberei végzik el a laboratóriumi vizsgálatokat. A fürdővíz rendkívüli biológiai, vegyi vagy fizikai szennyezettsége esetén a medencét, fürdőt be kell zárni, fertőtleníteni, ha szükséges, teljes vízcserét kell végezni, s majd a hatósági engedélyek birtokában nyithatják ki újra – mondta a tisztiorvos. A természetes fürdőhelyekkel kapcsolatos újdonság, hogy mostantól egy monitoringrendszeren keresztül a kék algák jelenlétét is figyelik, s ha túlszaporodik, akár a fürdést is megtilthatják a szakemberek.

Az üzemeltető megrendelésére a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Zrt. szakemberei végzik el a laboratóriumi vizsgálatokat. (Fotóillusztráció: Magasi Dávid)
Az üzemeltető megrendelésére a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Zrt. szakemberei végzik el a laboratóriumi vizsgálatokat. (Fotóillusztráció: Magasi Dávid)

Eltilthatók a fürdőlátogatástól

Nemcsak a fürdők üzemeltetői, hanem a fürdőzők is felelnek egymásért. Jogszabályban rögzített, ki nem látogathatja a közfürdőket. Ha valaki lázas, fertőző beteg, fertőző bél- vagy bőrbetegségben szenved, ittas vagy drogok hatása alatt van, maga s főleg fürdőtársai testi s egészségi állapota érdekében eltiltható a fürdőlátogatástól.

Olvasóink írták

  • 2. c1 2008. június 28. 13:21
    „Volt a dokibácsi 6 éve Hegykön?
    Akkor a "szép" zöld viz? volt az uralkodó. Belépö fizetés kötelezö. OK, de fürödni 2-3 napig nem lehet, mivel a vizet leengedik, majd töltik. Ma büszke vagyok a strandra! 1 nem hegyköi.”
  • 1. miracle 2008. június 27. 19:20
    „Szívesen olvasnék a fertőszentmiklósi fürdőben végzett munkájukról. Elsőnek mindjárt arról, hogy hol találták meg a nem is létező fürdőt. Esetleg a fürdőszobában?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fémtolvajok buktak le

Fertőrákos - A Soproni Rendőrkapitányság körzeti megbízotti alosztályának rendőrjárőrei a Fertőrákos… Tovább olvasom