Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Időközi választás Sopronban

Szájer Józsefnek, Sopron egyéni országgyűlési képviselőjének le kell mondania mandátumáról, miután az Országgyűlés hétfőn elfogadta az Európai Parlament (EP) magyarországi képviselőinek jogállásáról szóló törvényt.

A fideszes képviselő nemzeti és európai parlamenti képviselői mandátuma összeférhetetlen.

Döntenie kell

Az Európai Parlament képviselője nem lehet más EU-szervezet tagja, illetve tisztviselője, továbbá sem a saját országában, sem más uniós tagállamban nem lehet a kormány vagy a parlament tagja, politikai, közigazgatási címzetes vagy helyettes államtitkár. Nem lehet többek között alkotmánybíró, ügyész vagy a fegyveres erők hivatásosa – döntött tegnap a magyar országgyűlés csaknem egyhangúlag az EP magyarországi képviselőinek jogállását szabályozó törvényről, mely a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba. Dr. Szájer Józsefnek, Sopron országgyűlési képviselőjének is választania kell.

„ Sajnálattal lemondok"

– Sajnálattal, de lemondok a soproni képviselői mandátumomról. Nem szívesen, hiszen a soproniaktól négy évre kaptam a megbízatást, de törvénytisztelő állampolgár vagyok – mondta el a Kisalföldnek a törvény elfogadása után dr. Szájer József, aki ezúttal is hangsúlyozta, természetesen az Európai Parlamentben is képviseli Sopront és a régiót.

Vitanap még a héten

Sopronban tehát hamarosan időközi választás lesz. Szájer József szerint pártja még a héten megvitatja, hogy mikor mondjon le a mandátumról, a tegnap elfogadott törvény ugyanis lehetőséget ad arra, hogy az EP-képviselők a megbízásuk megállapításától számított hatvan napon belül szüntessék meg az összeférhetetlenséget. A lemondás bejelentése után az Országos Választási Iroda mondja majd ki a választás időpontját.

Öt-hat jelölt

Szájer József arra a kérdésünkre, hogy pártja kit indít a megüresedett képviselői székért, még mindig nem árult el nevet.

– Öt-hat jelölt is szóba került, közülük fog a párt választani – válaszolta kérdésünkre. A Kisalföld egy korábbi írására reagálva ugyanakkor elmondta, arra az időszakra, míg kettős mandátuma van, a magyar országgyűlési képviselői fizetéséről lemond a harkai iskola javára.

Az EP-képviselők díjazása

A törvény alapján az EP-képviselői tiszteletdíj alapdíja a mindenkori főtisztviselői alapilletmény két és félszerese. Ez jelenleg 429 ezer forint, a képviselők tehát 1.072.500 forintot keresnek. Ezt az összeget nyelvvizsgánként további pótdíjak egészítik ki, amelyek összege C típusú felsőfokú vizsga esetén a főtisztviselői alapilletmény 50 százaléka, középfok esetén 30 százaléka.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar és osztrák tűzoltók első együttműködése

A Fertő tavon olajszennyezés, illetve a parti épületekben fellobbanó lángok adtak munkát a magyar és… Tovább olvasom