Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Helyi válaszokat kell adni a Föld problémáira

Sopron - A Föld globális problémáira helyi szintű válaszok adhatók, ezen dolgoznak a geofizikusok és a geodéták – fogalmazott Tom Beer, a Geodéziai és Geofizikai Nemzetközi Unió elnöke.

– Egyéves voltam, mikor szüleim hátizsákban vittek ki Ausztriába Sopronnál még 1948-ban – adott gyors magyarázatot magyarnyelv-tudására és ˝megyei kötődésére˝ az Ausztráliában élő Tom Beer professzor, a Geodéziai és Geofizikai Nemzetközi Unió elnöke, aki szakmai világkonferenciára érkezett Sopronba. A tudós portálunk kérdésére részletezte a szakma előtt álló legfontosabb kihívásokat. A kutatások elsősorban a Föld globális problémái, többek között az éghajlat- és légkörváltozásokkal kapcsolatos felvetések megválaszolására törekednek. E területen rádöbbentek a szakemberek: a gondok sokkal súlyosabbak, mintsem hogy a földi és légköri méréseivel, adatsoraival csak a tudományra háruljon a kérdések megoldása. Éppen ezért – a szakmai együttműködés nemzetközi bővítése és hatékonyságának növelése mellett – immár a politikai akaratnak is meg kell nyilvánulnia abban, hogy Földünket, annak ökológiai egyensúlyát és légkörét az eddigieknél is tudatosabban óvjuk. Minden problémát helyi szinten kezelhetünk a legeredményesebben. Ott, ahol rengeteg a gépkocsi, előtérbe kell(ene) helyezni az árammal vagy más, kevésbé környezetszennyező anyagokkal működő autókat, s ott, ahol még szénerőművek szolgáltatják az elektromos áramot, alternatív, megújuló energiaforrás mielőbbi alkalmazása lehet a kitűzendő cél.

Szarka László, a világkonferencia szervezőbizottságának elnöke Tom Beerrel, a szakmai unió elnökével. Fotó: Magasi
Szarka László, a világkonferencia szervezőbizottságának elnöke Tom Beerrel, a szakmai unió elnökével. Fotó: Magasi

Tom Beerrel kedd délután 5-kor nyilvános beszélgetés során találkozhatnak az érdeklődők a Széchenyi-gimnázium dísztermében. Szombaton 17 órakor ugyanott pedig külföldi és hazai kutatók összegzik a világkonferencia eredményeit.


Földtudományi ˝olimpia˝ Sopronban

A Nemzetközi Geomágnesességi és Aeronómiai Egyesület (IAGA) soproni világkonferenciáján a földtudományok hazai és külföldi reprezentánsai – Brezsnyánszky Károly, Ádám József, Szarka László, Bengt Hultqvist, Tom Beer, Eigil Friis-Christensen, Werner Janoschek – tartottak sajtótájékoztatót. Kifejtették, a földtudományok művelői a Föld-rendszer átfogó megértéséhez járulnak hozzá. Ezzel a szakmai tudással az élet megannyi területén nagyobb mértékben kellene élniük a döntéshozóknak. Szarka László, a világkonferencia szervezőbizottságának elnöke, a Föld-év hazai bizottságának titkára hozzátette: környezeti válságban Magyarország kincsei – így a víz vagy a termőtalaj – felértékelődnek, s nem mindegy, hogyan bánunk velük. A sajtótájékoztatón Pálinkás József, az MTA elnöke így fogalmazott: ˝Az IAGA-világkonferenciákat négyévente rendezik, mint az olimpiát. Így Sopron valójában most a földtudományok olimpiájának ad otthont...˝

Olvasóink írták

 • 4. Filtec 2009. szeptember 08. 22:12
  „moderálva off”
 • 3. FREDDY/S 2009. augusztus 27. 11:03
  „Ha tiszta a föld, tiszta a víz, tiszta a levegő és tiszta a közélet, akkor már jólét van, nemde...”
 • 2. szornyella 2009. augusztus 26. 13:01
  „A XXI. század legnagyobb üzlete a környezetvédelem.

  "..a globális felmelegedési hisztéria az igazság kontra propaganda problémájának elsődleges példájává vált".
  (Václav Klaus)”
 • 1. Filtec 2009. augusztus 25. 22:11
  „Én ott voltam a tegnap 19 h-kor kezdődő megnyitón.

  Fodor űr megint alakított. Ha nem tud fejből beszélni, miért nem olvassa?
  2-3-szor elakadt, úgy kért segítséget attól az úrtól, aki angolra fordította a ,,beszédét".

  Többen szégyenkeztünk az asztalnál.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Támogatások iskolakezdés előtt

Sopronhorpácson minden diák ingyen kapja meg a tankönyveit, Nagycenken bevezetik az iskolai diák-takarékpénztárt... Tovább olvasom