Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Gyerektartás rokkantnyugdíjból

Sopron - Csehi Attila a magyar orvos szakértők szerint 67 százalékos rokkant, az osztrák nyugdíjbiztosító szerint azonban munkaképesség-csökkenése nem jogosítja ellátásra. A válófélben lévő soproni férfinek húszezer forint a nyugdíja, ebből hatvanezret kellene gyerektartásként fizetnie...
A Sopronban élő Csehi Attila tizenhét éven át dolgozott Ausztriában minősített hegesztőként. A jól kereső férfi munkájának azonban 2005-ben egy baleset vetett véget, hosszú táppénzre kényszerült, a térdoperációk után pedig az is kiderült, rosszindulatú tüdődaganata van.

Végigküzdötte a kemoterápia, a tüdőcsonkítás és a betegség szörnyű állomásait, de felépült.

Igaz, dolgozni a szakmájában már biztosan nem fog; a magyar orvos szakértők 67 százalékos rokkantnak nyilvánították, itthon alig valamivel több mint húszezer forint nyugdíjra jogosult. Tavaly még a Bécsi Nyugdíjbiztosító Intézet is folyósította számára az ellátást; 940 eurót. Az idei felülvizsgálatnál azonban Ausztriában megállapították: munkaképesség-csökkenése nem éri el az 50 százalékot. Nyugdíjfolyósítását egy tollvonással megszüntették.

Csehi Attila nem érti, hogy kötelezhetik közel 300 ezer forintos jövedelem előteremtésére, ha egyszer 67 százalékos rokkant.
Csehi Attila nem érti, hogy kötelezhetik közel 300 ezer forintos jövedelem előteremtésére, ha egyszer 67 százalékos rokkant.

Csehi Attila helyzetét nehezíti, hogy éppen válófélben van. Két gyermeke ugyan felnőttkorú már, de tanulnak, így a bíróság gyermektartásra kötelezte. A férfi hiába igazolta hivatalos papírokkal, hogy jövedelme a magyar nyugdíjfolyósítótól kapott 20 ezer forintos rokkantsági, a megyei bíróság 30–30, azaz hatvanezer forint gyerektartásra kötelezte. „A megyei bíróság megítélése szerint – elfogadva az alperes által becsatolt külföldi nyugdíj-biztosítási határozat tartalmát – elvárható az alperestől, hogy olyan tevékenységet keressen magának a munkaerőpiacon, amelyből legalább 1250 euró jövedelme keletkezik."

– Az ítélet jogerős, fellebbezésnek helye nincs – mondja a férfi, aki nonszensznek tartja a határozatot. Elmondása szerint természetesnek tartja, hogy támogassa a gyerekeit, de a semmiből nem tud fizetni. A magyar rokkantnyugdíjának felét odaadja, de jelenlegi helyzetében ő is eltartásra szorul. A bírósági ítélet szerint munkaképes, a magyar orvosok szerint nem. Még ha talál is egészségi állapotának megfelelő munkát, kap-e érte annyit, amennyit a magyar igazságszolgáltatás elvár...?

Dr. Becher Rezsőné, a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság elnöke az üggyel kapcsolatban tudatta: a férj és feleség közötti per még folyamatban van, a bíróság ideiglenes intézkedést hozott a gyermektartásdíjra vonatkozóan. A peres eljárásban a bizonyítékok teljes körű feltárását követően kerül majd sor a gyermektartásdíjra vonatkozó végleges döntés meghozatalára.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. Dolce Vita 2008. október 10. 16:41
  „Érdeklödve olvastam végig, hogy Magyarországról milyen jól tájékozottak az emberek, hogy Ausztriában milyenek a fizetések. 1.250EUR? Manapság egy szakképzett ember (hacsaknem valamilyen egészen különleges szakképesitése nincs) örül, ha 1000, 1100EUR megkeres nettó. De számoljuk ide, hogy nem 8 órás munkaidöröl van szó. A munkaeröpiac ugyanis telített. Az állásokat nem tálcán kinálják, hanem kemény utánajárással talán sikerül is valamit találni. Ha a követelözö - eltartandó- "gyermek" ilyen magabiztosan ad tanácsot, miért nem keres esetleg munkát saját maga? Ö egészséges, energikus fiatal, nosza, uccu vedd nyakadba Ausztriát! Sok sikert!”
 • 38. Elnézést! 2008. szeptember 25. 16:51
  „Nem tudtam, hogy itt nem lehet a miniszterelnö kúr szavait idézni...”
 • 37. #32 Bogyó-nak! 2008. szeptember 24. 18:48
  „" A "hallgatassék meg a másik fél is" elve hol van? "

  Ott van a cikk alján! ---> "Dr. Becher Rezsőné, a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság elnöke az üggyel kapcsolatban tudatta...
  ...a bíróság ideiglenes intézkedést hozott a gyermektartásdíjra vonatkozóan."

  Gratulálok az ilyen bíróságnak és "*** moderálva*** " törvényihez!”
 • 36. Jól olvasom? 2008. szeptember 24. 18:40
  „A megyei bíróság havi 20 ezer forint jövedelemből 60 ezer forint gyerektartást ítél meg jogerősen??? Majd elvárja egy 67%-os rokkanttól, hogy közel 300 ezer forintot teremtsen elő havonta??? Ezt most tényleg komolyan gondolták? A hozzászólok küzül páram meg még helyeselnek is hozzá???
  Mélyebbre már nem lehet süllyedni...”
 • 35. Gratulálok Erzsike! 2008. szeptember 22. 18:13
  „A 22-es beírásban mindent elárultál magadról! Sőt még az olvasókat is sikerült Attila ellen uszítanod.
  Azt már elfelejtetted, hogy a 17 év alatt mindent megadott a családjának? Akkor minden jó volt mikor jól keresett, a tüdőműtét után meg még a kórházba sem mentél be hozzá, most meg még jól bele is rúgsz. Egy pedagógustól azért többet várhatna el az ember, még Magyarországon is!
  Én most itt inkább nem megyek bele abba, hogy kinek kit kellene sajnálni. Ő itt a bírósági határozatot tartja képtelenségnek: miszerint egy magyar állampolgárt arra kötelez, hogy menjen külföldre dolgozni és keressen egy olyan munkát ahol legalább EUR 1250 a jövedelme? A szakmájában nem mehet (ezt tudod te is!) és Ausztriában az éjjeliők a Security-nél vannak állományba (de még a portások is). Ezt biztosan nem tudod, azért írsz butaságot...
  Azt viszont tudod, hogy Ausztriában az átlagjövedelem kevesebb mint EUR 1250 a teljes munkaképes munkavállalóknak.
  Egyébként arról mi a véleményed aki kölcsönkért pénzből csinál egy jól menő üzletet és mikor sikeres akkor belerúg abba akinek köszönheti az indulást? Sőt a nyilvánosság előtt még meg is alázza?
  Mivel tanult asszony vagy ezért bízom benne, hogy arra már rájöttél, hogy a 22-es beírás téged minősít!”
 • 34. Kívülálló 2008. szeptember 16. 18:06
  „Csatlakozom a 32. /Bogyó/ bejegyzéshez!
  Tisztelt Újságírónő! Talán még megtehetné!”
 • 33. ismeretlen ismerős 2008. szeptember 15. 09:38
  „Az illető nem a gyermektartás ellen ágál, hanem azért, hogy abíróság meghatározza azt, hogy menjen és keressen 1.250,. eurót, amiből telik majd a 30-30 ezer ft.-os gyermektartásra.
  CSAKHOGY! Az osztrák munkaerőpiacon nem a munkavállaló határozza meg a jövedelmét,(mint ahogy itthon sem), a munkavállalást megelőzi egy orvosi vizsgálat, amelyből kiderűl, hogy milyen problémái voltak, így szinte biztos, hogy a szakmájában nem tud elhelyezkedni.
  500-600 eurós jövedelemből pedig nem hiszem hogy ki tudja fizetni a 60.000.-ft-os gyermektartást.
  A hozzászólások nem ismereteken alapulnak, hanem indulatokon.”
 • 32. Bogyó 2008. szeptember 13. 15:29
  „Tisztelt Nagy Márta!

  A "hallgatassék meg a másik fél is" elve hol van? Én kíváncsi lettem volna a teljes igazságra, ha már újságcikket írok.”
 • 31. Író-Olvasó 2008. szeptember 13. 14:53
  „Re: #19. Kritikus
  >Masik kerdes: irja, hogy öt is el kell tartani...es ki tartja el? remeljük nem a feteke munka....

  Ki tartja el? A mostani csaja. A bíztosítási ügynökök jól keresnek. :)”
 • 30. keserűanya35 2008. szeptember 12. 20:14
  „intel! nem hazudok, keresztény ember vagyok, sosem tenném! Aki a nevemben a másik topikra írt, az csak az előző életemet tudta, ismerte - valóban Ausztriában dolgozó férjem volt, és együtt öt gyereket neveltünk, amiből három a sajátom, kettő az övé, csakhogy már nem vagyunk együtt. Aki a nevem használta, az ezt nem tudja. Nincs is nagydobra verve egyébként.... De nem fogok védekezni, mert nincs miért, végülis a valóságot írta le. És van sejtésem róla, még ha csak halvány is, hogy ki volt.”
 • 29. keserűanya35 2008. szeptember 12. 20:11
  „kedves lolita! nincsenek plusszok, csak a családi pótlék... ennyi, azt viszont elviszi a távfűtés egy az egyben - egyébként tényleg nem lehet megélni belőle, ezt tanusítom , és a végrehajtók is, akik a nyakamra járnak a kifizetetlen tartozások miatt”
 • 28. lolita 2008. szeptember 12. 12:00
  „26-osnak!Abbol nemlehet megelni 3 gyermekkel,vagy önnek nincs kiadasa?A plusszokat elfelejtette? Nem gond de legalabb öszinte legyen nem kell a mese!”
 • 27. intel 2008. szeptember 12. 10:58
  „26.

  Egy másik topicon azt írod, hogy 5 gyermeked van és a párod 15 éve Ausztriában dolgozik. Akkor most mi van? Nem mintha annyira érdekelne a magánéleted, csak ugye aki hazudik, annak legyen jó a memóriája.”
 • 26. keserűanya35 2008. szeptember 11. 19:59
  „Anyám borogass, micsoda összegek röpködnek errefelé. Én meg havi bruttó 86 e ft-ból tartok el egyedül három gyereket. Az mennyi is? Majdnem havi 300 euro... És dolgozom érte! Nem feketén, fehéren.... Most megint elgondolkoztam, hogy érdemes-e... Bevallom őszintén, sem nőként, sem anyaként, sem minimálbérért dolgozó emberként, de még magyar adófizető állampolgárként sem tudom sajnálni pettyet sem a kedves cikkben szereplő illetőt... Valahogy nem megy. Nem is értem miért.... )))”
 • 25. Cerwin75 2008. szeptember 11. 18:02
  „4évx12ónapx940eurox230 az 10.37 milla. + 8 milla= 18,37milla
  Vazze, majdnem 15 év alatt keresek ennyit. 2005 óta sikerült elverni ennyit, úgy, hogy még ingyenesen vette igénybe a szociális rendszerünket?”
 • 24. Nagymama 2008. szeptember 11. 17:54
  „Kedves fiatalember!
  Talán a gyermekei kéreszkedtek -e világra? Most mi az Ön problémája?
  Talán csak nem az,hogy a gyermekei részére tartásdíjat kell fizetni?
  Hiszen valaki eddig is eltartotta őket az ön segítsége nélkül!
  Ön apa, vagy csak önmagát sajnáló férfi?”
 • 23. ungi 2008. szeptember 11. 17:37
  „Hat igen, Ausztriaban ha valaki rokkantnyugdijas mar a 40-es evei elejen, az nem azt jelenti, hogy ugy is marad elete vegeig. Baratnöm autobaleset utan 3 evig volt rokkant, meg ma sem jött teljesen rendbe, mert mozgasserült maradt, de meg is dolgoznia kell. Mert könnyü munka vegzesere mar megfelel. Ha jobban belegondolok, rengeteg embert ismerek, aki itthon rokkantnyugdijas, de azert napi 10 orat le tud dolgozni feketen mezögazdasagi munkan Ausztriaban. Adofizetes nelkül. Az ö nyugdijukat kellene megvonni.
  Az urnak azert jar ez a huszezer forint, mert ugye azert itthon is dolgozott par evet.Akkor pedig ö is fizette a jarulekokat, igy jar neki. De hat akkor is marad a kerdes, hogy mit akar? Elvegre felepült!”
 • 22. Gratulálok drága Csehi Attila 2008. szeptember 11. 17:16
  „Hmmm... Frenetikus ötlet volt ez A CIKK remélem nem a te agyszüleményed.... Én őszintén csalódtam benned, már végleg...
  Drága hozzászólók, mindenkinek köszönöm a véleményét a legtöbben hasznos és okos gondolatokat fogalmaznak meg! Vegyük sorra:
  Az Úr 17 évig kint dolgozott, ezalatt kint fizetett Tb-t jogos 4 évig kapott havi 940 euró rokkantsági nyugdíjat havonta, melyikük keresett ennyit???
  Az úrnak volt 3 biztosítása, amelyek közül az összes ki is fizette majdnem a legmagasabb összeget a saját sávjában, ehhez jött még egy kis végkielégítés amelyek így összesen bőven meghaladják a 8millió forintos összeghatárt amihez jön a 940 euro havonta....
  Szegény eltartottunk sajnos nem nagyon akar elmenni éjjeliörnek ahol megkeres olyan 800-900 Eurót havonta... NEEEM ahhoz dolgozni kellene nem otthon okoskodni meg ilyen cikkeket irogatni...
  Hát remélem aki ezt olvassa velem együtt szánja ezt az embert és azt az okos buksiját, hogy ide ilyen cikket merjen feltenni...”
 • 21. artie 2008. szeptember 11. 16:34
  „"férfinek" - bravó. A kör ász után már magas hangrendűként toldalékoljuk a férfit? A többes száma is férfiek lesz?...”
 • 20. soproni 2008. szeptember 11. 15:07
  „Tisztelt soproni! Ismételten kérem,hogy ne használja a nickemet!”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar Termék Nagydíj haletető hajóért

Sopron - Magyar Termék Nagydíjat vehetett át a Parlamentben a soproni Bencsik Balázs és Honyák… Tovább olvasom