Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 21°C Még több cikk.

Felrobbantották az aknagránátot Sopronban - Vége a kitelepítésnek - Fotók

A helyszínen robbantották fel a soproni Frankenburg úton talált szovjet aknagránátot. Fotók!


19 óra 50 perc

A repülőgránát felrobbantásáig a helyszínt a soproni rendőrség, a tűzoltóság, a polgárőrség, valamint a fertőrákosi és nagylózsi önkéntes tűzoltók biztosították. Az együttműködés példaértékű volt - értékelt röviden Gyenge Koppány százados, a soproni tűzoltóság parancsnoka. - A tűzszerészek szakszerű munkájának köszönhetően tűzoltósági beavatkozásra nem volt szükség. Az önkormányzattal folyamatos volt az egyeztetés, a lakosság tájékoztatása is jól működött.

Gyenge Koppány hozzátette, a jelzést követően az új riasztási rendszer segítségével pontosan meg lehetett állapítani, hogy a lezárt zóna kitelepítése a lakosság mekkora részét érinti.


19 óra

Az aknagránátot a helyszínen felrobbanották, a lakók visszamehettek az otthonaikba.

Megsemmisítették azt a II. világháborús szovjet aknagránátot, amelyet szerda délután találtak Sopron belvárosához közel, a Frankenburg út sorházas területén; a kitelepített félszáz ember este hét óra körül visszatért az otthonába - közölte a polgármester, a városi védelmi bizottság elnöke az MTI-vel.

Fodor Tamás (Fidesz-KDNP) korábban elmondta, az önkormányzat a lakásaik ideiglenes elhagyására kényszerülőknek felajánlotta, hogy a közeli egyetemi sportcsarnokban várakozzanak, de ezt senki nem vette igénybe.

Dolgoznak a tűzszerészek Sopronban. Fotó: Magasi.

A honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje délután azt közölte, hogy a helyszínen robbantják fel az aknagránátot. Várkonyi Melinda főhadnagy tájékoztatása szerint a kilőtt gránát, különösen annak gyújtószerkezete erősen sérült, ezért a lövedéket nem tudják megsemmisítésre elszállítani.

A Frankenburg úti helyszínre földet visznek, hogy azzal csökkentsék a robbanás erejét. A környéket 150 méteres sugarú körben ürítették ki.


17 óra 14 perc

A kisalfold.hu információi szerint Sopronban, az Rák patak Frankenburg úti szakaszánál egy II. világháborús szovjet aknagránátot találtak, amelyet a tűzszerészek a helyszínen hatástalanítanak. 

Az érintett területet lezárták, a rendőrség és a katasztrófavédelem a helyszínen biztosítja a személy és vagyonbiztonságot. Forgalomkorlátozásokra kell számítani. A hatástalanítás idejére ideiglenesen közel 50 főt költöztettek ki otthonukból, ők várhatóan este hét óráig visszatérhetnek lakásukba - közölte Kuslics Balázs, a soproni városháza a sajtófőnöke. 

16 óra 5 perc: A Frankenburg út környékbeli épületeket kiürítik – közölte a honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje szerda délután az MTI-vel.

Várkonyi Melinda főhadnagy elmondta: 40-50 lakást érinthet, hogy a környéket 150 méteres sugarú körben kiürítik arra az időre, amíg kiderül, éles-e, illetve milyen állapotban van a lövedék. Ez alapján határozzák meg ugyanis a további lehetőségeket.

Az érintett útszakaszon hirtelen hatalmas forgalom alakult ki, aki teheti, kerülje el az adott útszakaszt.

Előzmények: A Rák-patak medrének kotrásánál mintegy 30 cm hosszú bombát találtak, melynek átmérője meghaladja a 8 centimétert. Azonnal értesítették a tűzszerészeket.

Fotó: Magasi Dávid

Feltehetőleg egy második világháborús szárnyas bombáról van szó. Részletek később.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. bali00004 2012. június 01. 13:22
  „azért a 150méteres kör mindent elárul a "gyilkos bomba" erejéről. a nagymamik a képen, akik a padon ülnek, se a világ végét kántálják monoton szerintem. :-) azért 500kg bomba és egy 90dekás között van különbség. túl lett lihegve szerintem. de legalább jó alkalom volt, Sopron város katasztrófa védelmének, hogy bizonyítsák a létfontosságuk. félre értés ne essék!! kellenek ők. Fodor úr mint közszereplő, polgármester, a stábjának, vagy magától vezérelve, kihasználta dolgot. a média óriási szerepét. hiszen akit kitüntettek nem rég, annak itt is a "bizonyítani" kell. még ha öltönyben is, de feszítsen. az iskolai végzettsége inkább egy szerény, közleményben kellett volna megnyilvánulnia. méltatva a "beosztottjainak méltó munkáját. kár, hogy ezt a "2/3-os szerénysége" nem hatalmazta fel.:-)”
 • 38. ATanú 2012. június 01. 11:18
  „[url=http://kephost.hu/share-F7EC_4FC8882F.html][img]http://kephost.hu/image-F7EC_4FC8882F.jpg[/img][/url]”
 • 37. himbi 2012. június 01. 09:02
  „34.bali00004 2012.05.31. 19:24

  "... nem hinném hogy akkora veszély lett volna. a Tűzszerész is csak sisakban pakolja a szerkezetre a homokzsákokat. szerintem, Ő, biztos tudta, hogy miért!..."

  Emlékszel még arra a bizonyos 500 kg-os bombára a amit a Sopronszálló melletti építkezésen találtak anno? A tűzszerészek ott sem nagyon voltak beöltözve... Miért is nem?
  1. sok esetben akadályozó tényező a védóruházat
  2. ha annyira veszélyes az adott robbanószerkezet akkor védő ruha ide vagy oda ha baj van úgyis halál a vége. Így miért nehezítse valaki a saját munkáját egy nehéz ruházattal amiben mozogni is alig lehet, hiszen ha jön a durr... akkor már úgyis mindegy.”
 • 36. ATanú 2012. május 31. 22:09
  „Az már nem is hír, hogy eldőlt a daru a bírósági ápítkezésen? Voltam arra, és nem sok magyar szót hallottam, nincs magyar munkás hogy külföldiekkel kell dolgoztatni?”
 • 35. 1soproni 2012. május 31. 21:58
  „Arról az építési területről beszélünk, ami nem volt elkerítve, és bárki leszánkázhatott/lefuthatott/lebiciklizhetett volna a patakba?”
 • 34. bali00004 2012. május 31. 19:24
  „gyerekek mit keresnének egy építési területen? biztos jól dolgozott aki irányította dolgokat. szerintem kicsit rá is játszottak, hogy "fontoskodhassanak". de a képeket nézve, nem hinném hogy akkora veszély lett volna. a Tűzszerész is csak sisakban pakolja a szerkezetre a homokzsákokat. szerintem, Ő, biztos tudta, hogy miért!:-)) és a végkifejlet! mikor a történet véget érne.... megjelenik Fodor úr! kit, nem is régen a Haza védelmében tett nagyon-nagyon titkos munkásságáért ki is tüntettek! és mit ad isten, talál is egy repesz darabot. amivel, a fénykép szerint mint a kisgyerekek, "-anya! nézd mit találtam!" nézéssel sikerült lefotózni.:-)) hihetetlen. nekem ez jött le eddig.”
 • 33. medve73 2012. május 31. 16:04
  „egy kicsit azon kéne gondolkodni ,hogy egy délután alatt gyorsan megoldódott a probléma, hány ember dolgozott ,hogy az ott lévő lakosság semmilyen veszélynek ne legyen kitéve , mi lett volna ha .. mondjuk a gyerekek elkezdenek játszani ... aztán nem is folytatom , akinek semmi sem jó inkább maradjon csendben”
 • 32. Cloeon_dipterum 2012. május 31. 15:13
  „26. zeta62 2012.05.30. 22:26
  Ha így van, akkor tényleg nagy kár.”
 • 31. soproni 2012. május 31. 13:25
  „27. scilla! Csatlakozom zeta62-höz.....valóban ott a pont nálad. Lehet,hogy egyesek ezt viccesnek találják és számukra ez nem hír,én nem így gondolom.A gyors intézkedésnek és a megfelelő szakértelemnek köszönhetően lehet,hogy egy tragédiát előztek meg a kivonuló szakértők.”
 • 30. bali00004 2012. május 31. 12:31
  „lomizás van a környező utcákban. csak szólni kellett volna pár rézbőrűnek. -Fiúk! van itt is egy darab vas. nem érdekel titeket?:-) egy csapással két "legyet". Dakota törzsfőnök mondása szerint. :-)”
 • 29. zeta62 2012. május 31. 12:23
  „27. scilla 2012.05.30. 23:04

  Ott a pont! :)”
 • 28. buszsofőr 2012. május 31. 03:55
  „"Oszoljanak, kérem oszoljanak, nincs itt semmi látnivaló!" -a csupasz pisztoly híres jelenete, amikor hatalmas tüzijátékkal felrobbant a bomba, a rendőr hangosbemondón szólította fel az összesen 3 bámészkodót a pár méter távolságból :D”
 • 27. scilla 2012. május 30. 23:04
  „Nem tudom, min vagytok úgy kiakadva :( Mitől ne lenne hír egy városban, hogy találtak egy robbanó izét, legyen az gránát, vagy bomba, mindegy. Hatástalanítani kell, ahhoz viszont óvintézkedések kellenek. Az óvintézkedés mértéke pedig lehet, hogy most, nektek túlzottnak tűnik, de ha odament volna két pasi, oszt elpukkantja, és véletlenül mégis történik valami baj, akkor most ki lennétek akadva, hogy miért nem csinálták szabályosan, óvatosan, stb. És nemhogy örülnétek annak, hogy nem történt semmi baj, meg hogy csinálta a dolgát az összes hatóság, inkább cikizitek őket (meg egymást is). Legalább olyankor el kéne ismerni őket, mikor van miért. Úgyis sokszor jogos a kritika, ha az mehet, akkor mehessen már az elismerés is.
  Szerintem igenis hír, ha nem írták volna meg, hanem suttyomban felrobbantják, akkor meg az lenne a baj. Egyébként is idegesítő - és ez nem rátok vonatkozik, hanem sok másik oldalra -, mikor minden cikk után odaírják a kommentelők, hogy "ez hír???" Igen, hír az, ami embereket, vagy egy-egy csoportot érdekel. Pl. én se írom oda a sportrovat cikkei után, ha nyert, vagy veszített egy csapat, vagy átigazolt, vagy bajnokság, olimpia, akármi van, hogy ezt minek írják meg, ez engem nem érdekel... Nem olvasom el, oszt annyi.
  Másfelől meg értékelem, hogy a cikkben azért javították a tévedéseket (Rák-patak, aknagránát) - és bár elhiszem, hogy sokszor jogos, ha a cikkírókat cikizik , azért az mégis jó dolog, hogy figyelik a hozzászólásokat, és javítanak is, ha kell.
  Amúgy meg csak azért pampogok, mert egészségtelennek tartom a folyamatos negatív hozzáállást mindenhez. Van egy rakat negatívum, sajnos, hát legalább ne tetézzük még magunknak is...”
 • 26. zeta62 2012. május 30. 22:26
  „24. Cloeon_dipterum 2012.05.30. 22:01

  Igazán nagy kár, hogy "fodorúr" nem az általad említett tudását kamatoztatja valahol, a városházi fityesz-báb szerepe helyett.”
 • 25. bali00004 2012. május 30. 22:21
  „ha intelligenciával rendelkezne, már rég lemondott volna. szerintem. lehet bármennyi iskolája is.”
 • 24. Cloeon_dipterum 2012. május 30. 22:01
  „22. látó 2012.05.30. 21:21
  Fodor Úrról bizonyára sok mindent lehetne mondani, mint ahogyan másról is.
  Az viszont szembetűnő, hogy magas fokú mérnöki tudással és szemlélettel rendelkezik. Elég sok fórumozó intelligenciája közelébe sem ér sajnos.”
 • 23. matuskaszilveszter 2012. május 30. 21:23
  „kac-kac! a Sopron Hotelnál 500!! kilós bombát találtak nem egy gránátot. Nagycenken abban az időben több száz ilyet hatástalanítottak ,mégsem ürítették ki a fél falut. ""A mintegy félszáz ember" mégsem 50;-)!A tűzszerészek szakszerű munkájának köszönhetően tűzoltósági beavatkozásra nem volt szükség.!!!!! De abban nagyon jól együttműködtek a soproni rendőrség, a tűzoltóság, a polgárőrség, valamint a fertőrákosi és nagylózsi önkéntes tűzoltók. " az új riasztási rendszer segítségével pontosan meg lehetett állapítani, hogy a lezárt zóna kitelepítése a lakosság mekkora részét érinti. A 150 méteres kört kijelölte egy nagyon bonyolult nagyon drága nagyon haszontalan program ami munkát ad néhány dologtalannak odafenn: ((((( Lássunk a hírek mögé! ( a képen látható rendőrök a testükkel fogták volna fel e repeszeket”
 • 22. látó 2012. május 30. 21:21
  „Fodor "úr" nagyjából annyi támogatója maradt, ahányan igénybe vették az egyetemi csarnokot, persze ez még mindig több mint amennyire rászolgált!”
 • 21. bali00004 2012. május 30. 20:42
  „hiába, na. a XXI.század a városházára is beköltözött! pózolj gránát darabbal!:-))) a kis net huszár!:-)) Fodor úr! :-)))))”
 • 20. bali00004 2012. május 30. 20:38
  „a végére Fodor úr is előbukkant, mint gomba az eső után!:-) na, még egy kitüntetést neki! :-) hisz honvédelem ez is.:-)”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Italboltba törtek be Sopronban

Betörőket – egy férfit és egy nőt – fogtak el a rendőrök kedden este 10 óra tájban a… Tovább olvasom