Kisalföld logö

2015. 10. 13. kedd - Kálmán, Ede 1°C | 10°C

Felrobbantották az aknagránátot Sopronban - Vége a kitelepítésnek - Fotók

A helyszínen robbantották fel a soproni Frankenburg úton talált szovjet aknagránátot. Fotók!


19 óra 50 perc

A repülőgránát felrobbantásáig a helyszínt a soproni rendőrség, a tűzoltóság, a polgárőrség, valamint a fertőrákosi és nagylózsi önkéntes tűzoltók biztosították. Az együttműködés példaértékű volt - értékelt röviden Gyenge Koppány százados, a soproni tűzoltóság parancsnoka. - A tűzszerészek szakszerű munkájának köszönhetően tűzoltósági beavatkozásra nem volt szükség. Az önkormányzattal folyamatos volt az egyeztetés, a lakosság tájékoztatása is jól működött.

Gyenge Koppány hozzátette, a jelzést követően az új riasztási rendszer segítségével pontosan meg lehetett állapítani, hogy a lezárt zóna kitelepítése a lakosság mekkora részét érinti.


19 óra

Az aknagránátot a helyszínen felrobbanották, a lakók visszamehettek az otthonaikba.

Megsemmisítették azt a II. világháborús szovjet aknagránátot, amelyet szerda délután találtak Sopron belvárosához közel, a Frankenburg út sorházas területén; a kitelepített félszáz ember este hét óra körül visszatért az otthonába - közölte a polgármester, a városi védelmi bizottság elnöke az MTI-vel.

Fodor Tamás (Fidesz-KDNP) korábban elmondta, az önkormányzat a lakásaik ideiglenes elhagyására kényszerülőknek felajánlotta, hogy a közeli egyetemi sportcsarnokban várakozzanak, de ezt senki nem vette igénybe.

Dolgoznak a tűzszerészek Sopronban. Fotó: Magasi.

A honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje délután azt közölte, hogy a helyszínen robbantják fel az aknagránátot. Várkonyi Melinda főhadnagy tájékoztatása szerint a kilőtt gránát, különösen annak gyújtószerkezete erősen sérült, ezért a lövedéket nem tudják megsemmisítésre elszállítani.

A Frankenburg úti helyszínre földet visznek, hogy azzal csökkentsék a robbanás erejét. A környéket 150 méteres sugarú körben ürítették ki.


17 óra 14 perc

A kisalfold.hu információi szerint Sopronban, az Rák patak Frankenburg úti szakaszánál egy II. világháborús szovjet aknagránátot találtak, amelyet a tűzszerészek a helyszínen hatástalanítanak. 

Az érintett területet lezárták, a rendőrség és a katasztrófavédelem a helyszínen biztosítja a személy és vagyonbiztonságot. Forgalomkorlátozásokra kell számítani. A hatástalanítás idejére ideiglenesen közel 50 főt költöztettek ki otthonukból, ők várhatóan este hét óráig visszatérhetnek lakásukba - közölte Kuslics Balázs, a soproni városháza a sajtófőnöke. 

16 óra 5 perc: A Frankenburg út környékbeli épületeket kiürítik – közölte a honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje szerda délután az MTI-vel.

Várkonyi Melinda főhadnagy elmondta: 40-50 lakást érinthet, hogy a környéket 150 méteres sugarú körben kiürítik arra az időre, amíg kiderül, éles-e, illetve milyen állapotban van a lövedék. Ez alapján határozzák meg ugyanis a további lehetőségeket.

Az érintett útszakaszon hirtelen hatalmas forgalom alakult ki, aki teheti, kerülje el az adott útszakaszt.

Előzmények: A Rák-patak medrének kotrásánál mintegy 30 cm hosszú bombát találtak, melynek átmérője meghaladja a 8 centimétert. Azonnal értesítették a tűzszerészeket.

Fotó: Magasi Dávid

Feltehetőleg egy második világháborús szárnyas bombáról van szó. Részletek később.
1234 következő >> végére >>> 39 hozzászólás
Moderálásra küldöm 39. bali00004 2012.06.01. 13:22

azért a 150méteres kör mindent elárul a "gyilkos bomba" erejéről. a nagymamik a képen, akik a padon ülnek, se a világ végét kántálják monoton szerintem. :-) azért 500kg bomba és egy 90dekás között van különbség. túl lett lihegve szerintem. de legalább jó alkalom volt, Sopron város katasztrófa védelmének, hogy bizonyítsák a létfontosságuk. félre értés ne essék!! kellenek ők. Fodor úr mint közszereplő, polgármester, a stábjának, vagy magától vezérelve, kihasználta dolgot. a média óriási szerepét. hiszen akit kitüntettek nem rég, annak itt is a "bizonyítani" kell. még ha öltönyben is, de feszítsen. az iskolai végzettsége inkább egy szerény, közleményben kellett volna megnyilvánulnia. méltatva a "beosztottjainak méltó munkáját. kár, hogy ezt a "2/3-os szerénysége" nem hatalmazta fel.:-)

Moderálásra küldöm 38. ATanú 2012.06.01. 11:18

[url=http://kephost.hu/share-F7EC_4FC8882F.html][img]http://kephost.hu/image-F7EC_4FC8882F.jpg[/img][/url]

Moderálásra küldöm 37. himbi 2012.06.01. 09:02

34.bali00004 2012.05.31. 19:24

"... nem hinném hogy akkora veszély lett volna. a Tűzszerész is csak sisakban pakolja a szerkezetre a homokzsákokat. szerintem, Ő, biztos tudta, hogy miért!..."

Emlékszel még arra a bizonyos 500 kg-os bombára a amit a Sopronszálló melletti építkezésen találtak anno? A tűzszerészek ott sem nagyon voltak beöltözve... Miért is nem?
1. sok esetben akadályozó tényező a védóruházat
2. ha annyira veszélyes az adott robbanószerkezet akkor védő ruha ide vagy oda ha baj van úgyis halál a vége. Így miért nehezítse valaki a saját munkáját egy nehéz ruházattal amiben mozogni is alig lehet, hiszen ha jön a durr... akkor már úgyis mindegy.

Moderálásra küldöm 36. ATanú 2012.05.31. 22:09

Az már nem is hír, hogy eldőlt a daru a bírósági ápítkezésen? Voltam arra, és nem sok magyar szót hallottam, nincs magyar munkás hogy külföldiekkel kell dolgoztatni?

Moderálásra küldöm 35. 1soproni 2012.05.31. 21:58

Arról az építési területről beszélünk, ami nem volt elkerítve, és bárki leszánkázhatott/lefuthatott/lebiciklizhetett volna a patakba?

Moderálásra küldöm 34. bali00004 2012.05.31. 19:24

gyerekek mit keresnének egy építési területen? biztos jól dolgozott aki irányította dolgokat. szerintem kicsit rá is játszottak, hogy "fontoskodhassanak". de a képeket nézve, nem hinném hogy akkora veszély lett volna. a Tűzszerész is csak sisakban pakolja a szerkezetre a homokzsákokat. szerintem, Ő, biztos tudta, hogy miért!:-)) és a végkifejlet! mikor a történet véget érne.... megjelenik Fodor úr! kit, nem is régen a Haza védelmében tett nagyon-nagyon titkos munkásságáért ki is tüntettek! és mit ad isten, talál is egy repesz darabot. amivel, a fénykép szerint mint a kisgyerekek, "-anya! nézd mit találtam!" nézéssel sikerült lefotózni.:-)) hihetetlen. nekem ez jött le eddig.

Moderálásra küldöm 33. medve73 2012.05.31. 16:04

egy kicsit azon kéne gondolkodni ,hogy egy délután alatt gyorsan megoldódott a probléma, hány ember dolgozott ,hogy az ott lévő lakosság semmilyen veszélynek ne legyen kitéve , mi lett volna ha .. mondjuk a gyerekek elkezdenek játszani ... aztán nem is folytatom , akinek semmi sem jó inkább maradjon csendben

Moderálásra küldöm 32. Cloeon_dipterum 2012.05.31. 15:13

26. zeta62 2012.05.30. 22:26
Ha így van, akkor tényleg nagy kár.

Moderálásra küldöm 31. soproni 2012.05.31. 13:25

27. scilla! Csatlakozom zeta62-höz.....valóban ott a pont nálad. Lehet,hogy egyesek ezt viccesnek találják és számukra ez nem hír,én nem így gondolom.A gyors intézkedésnek és a megfelelő szakértelemnek köszönhetően lehet,hogy egy tragédiát előztek meg a kivonuló szakértők.

Moderálásra küldöm 30. bali00004 2012.05.31. 12:31

lomizás van a környező utcákban. csak szólni kellett volna pár rézbőrűnek. -Fiúk! van itt is egy darab vas. nem érdekel titeket?:-) egy csapással két "legyet". Dakota törzsfőnök mondása szerint. :-)


39 hozzászólás1234 következő >> végére >>>

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Italboltba törtek be Sopronban

A következő cikk betöltéséhez görgessen lejjebb!