Kisalföld logö

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Elkezdődtek a nyelvvizsgák

Sopronban ezekben a napokban 952-en – a tavalyihoz képest negyvenöttel kevesebben – adnak számot alap-, közép- és felsőfokú nyelvtudásukról.
Krisch Imre, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Idegen Nyelvi Központjának vezetője elmondta: a jelentkezők közül hatszázan németből, a többiek angolból vizsgáznak. A soproni központban e két nyelvből lehetséges a nyelvvizsga letétele. Az ezektől eltérő nyelvből vizsgázóknak más városokba kell utazni. Sopronban az országos tendencia fordítottja érvényesül: nálunk hagyományosan inkább a német, semmint az angol nyelvvizsga iránt nagyobb az igény. A felkészültséggel kapcsolatban Krisch Imre kifejtette: sokan egészen kiváló tudással rendelkeznek, de akadnak hiányosságokkal érkezők is. A szóbeli megfelelés eddigi aránya 52 százalék, az írásbelinél 38 százalék körül van. A készületlen csoportot jórészt azok alkotják, akik az álláshelyük megtartása érdekében kényszerből indultak a nyelvvizsgán.

Varga Richárd, a Széchenyi-gimnázium negyedikese angolból vizsgázott. „A gimnáziumban is tanulok angolul, s nagyon remélem, sikerül a középfokút elérnem. Egyrészt a továbbtanuláshoz tartom lényegesnek a nyelvtudást, de mindenekelőtt az uniós tagságunk miatt: akkor az egész kontinensen kamatoztathatom tudásomat" – mondja.
A Levélen élő Bartalos János Jeromos a győri Révai-gimnázium tanulója: – Német középfokúra jelentkeztem, s csak bizakodni tudok életem első nyelvvizsgája sikerében – említi. – Hogy mi szeretnék lenni, az még a jövő titka, de hogy nyelvtudás nélkül már nem lehet labdába rúgni, az biztos. Azért vagyok itt...

Az idegen nyelvi központ újdonságaként internet- és multimédia-kabinet jött létre, amelyet a központ óráira beíratkozott hallgatók a februárban kezdődő szemesztertől kezdve önálló tanulásra, de a konzultációs időpontokban szaktanári segítséggel is használhatják. Dékány Zsigmond, a központ nyelvtanára elmondta, a kabinet az Oktatási Minisztérium másfél millió forintos anyagi támogatásával jött létre, és elsősorban a szaknyelvi ismeretek fejlesztését célozza. Az egyetem informatikai központjának kivitelezésében az új egység számítógépein az egyes karok profiljának megfelelően összeállított, fokozatosan bővítendő tematikus linkgyűjtemény, illetve multimédiás nyelvoktató programok állnak a hallgatók rendelkezésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bor jövedéki termék marad

A jövedéki törvény január elsején életbe lépett módosítása elsősorban a kistermelők sokat bírált… Tovább olvasom