Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Egy hónap múlva végleg leáll a cukorgyár

Petőháza - Várhatóan egy hónapon belül megszűnik a petőházi cukorgyárban dolgozók állása. A termelők cukorrépáját a kaposvári gyárban is átvennék.
Véget ért az utolsó cukorrépa-feldolgozó kampány a Magyar Cukor Zrt. petőházi gyárában. A dolgozók nagy része pihenőidőn, illetve szabadságon van, most már csak a kisebb munkálatok vannak hátra. Mint arról a Kisalföldben beszámoltunk (2007. november 21. Bezárják a cukorgyárat), megszűnik a termelés a petőházi gyárban.

A mintegy kettőszáz dolgozó állasa várhatóan egy hónapon belül megszűnik. A Magyar Cukor január végégig elkészíti a végleges szociális programját.

Fischer Béla, a cég vezérigazgatója elmondta, véleménye szerint a lehetőségekhez képest a dolgozók tisztes juttatást kapnak.

– A silót, valamint a csomagolóüzemet kiszervezzük, reményeink szerint az új vállalkozás számít majd az itt dolgozókra – folytatta Fischer Béla vezérigazgató. – Időközben készül egy környezetvédelmi, illetve a gyár sorsával foglakozó tervezet is. Ennek értelmében a szennyvíztisztítót és a szennyezett területeket rekultiváljuk. Fel kell mérni, hogy mely berendezések értékesíthetők, és az egyes épületek közül melyeket kell lebontani. A célunk az, hogy a területen egy iparipark-szerű övezetet hozzunk létre.

Fischer Béla szólt a termelők helyzetéről. A cukorrépareformot az elmúlt év végén ismét megreformálták. Ennek értelmében a gyártótól, valamint Brüsszeltől a termelő egy tonna cukorrépáért egyszeri alkalommal 43 euró kártérítést kap. – A társaságunk az összes kvóta harminc százalékát adta vissza, ez azt jelenti, hogy a termelőinknek ennyivel kevesebb nyersanyagot kell előállítaniuk – tette hozzá a vezérigazgató.

– Arra is lehetőség van, hogy a Petőháza környéki gazdák a kaposvári gyárunkba termeljenek. Ez esetben a szállítási költséget a Magyar Cukor fizetni. Igaz, jelenleg egy tonna répáért 35 eurót tudunk fizetni, szemben a termelők által elfogadhatónak tartott 38 euró helyett. Úgy látom azonban, hogy ebből a térségből is jó néhány nagyobb gazdasággal meg tudunk állapodni.

A vezérigazgató végezetül megjegyezte, az elmúlt napokban olyan hírek láttak napvilágot, amely szerint a petőházi gyárban az Ausztriában megtermelt cukorrépát dolgozták fel. A valóságban az importot az tette lehetővé, hogy az aszályos időjárás miatt Magyarországon kevesebb répa termett. Ez viszont semmiféle hátrányt nem okozott a magyar gazdáknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sürgősségi betegellátó februártól

Sopron - Építészetileg kész, már csak a berendezésre és a gyógyszerkészlet feltöltésére vár a… Tovább olvasom