Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Díszkutak, de minek? - Nem működnek az ivókutak...

Sopron - A nyári hőségben egy-egy fuvallatot, korty hűs vizet életmentőnek érez az ember. Sopronban viszont nem működnek az ivókutak. A vandálok mindet tönkretették.
Két éve, a Deák téri turisztikai központ építésével egy időben alakította ki az előző önkormányzat a kerékpárutak mentén a pihenőhelyeket. Ágfalvától a Tescóig tíz ponton létesítettek Phare-támogatásból, mintegy hatmillió forintért kerékpártartóval, padokkal, asztallal megállásra csábító pihenőket. Öt helyen öntöttvas ivókutakat is felszereltek. Az szubjektív megítélés kérdése, hogy a Csengery úti benzingőzben érdemes-e megállni egy uzsonnára, az viszont objektív tény: egyik csapból sem folyik víz, sőt, van, ahol már csap sincs...

Az ivókutak be voltak kötve, de sajnos jöttek az erős fiúk, akik ellenállhatatlan kényszert éreztek arra, hogy arrébb emeljék ezeket az öntöttvas csapokat. – Kivétel nélkül tönkretették az ivókutakat – mondta el Kerekes Attila városi főmérnök. – Már tavaly használhatatlanná tették őket. Kitörték az állványokat is, volt, ahol felborították a padot, a Tóth Antal utcánál pedig a patakból szedtük ki a kút öntöttvas vázát. Megjavíttattuk mindet és visszaszereltettük. Ősszel víztelenítettük őket a fagyveszély miatt, de tavasszal, amikor megnyithattuk volna, újra azt kellett látnunk, hogy tönkretették őket. Nem állíthat az önkormányzat minden ivókút mellé egy-egy őrt. Az egyetlen megoldás az lehet, ha a környéken élők figyelnek és szólnak, ha meglátják a rongálást – vélekedik Kerekes Attila.

– Most még egyszer megcsináltatjuk a berendezéseket, de ha újra tönkreteszik őket... Semmi értelme pénzt ölni abba, amit néhány nap alatt széttörnek. Akkor kénytelenek leszünk leszerelni az ivókutakat – nyilatkozta a főmérnök.

Nem működnek az ivókutak: Egyik csapból sem folyik víz, sőt, van, ahol már csap sincs... Fotó: Magasi
Nem működnek az ivókutak: Egyik csapból sem folyik víz, sőt, van, ahol már csap sincs... Fotó: Magasi

Üres a szökőkút is

Nincs víz az Ógabona téri szökőkútban, sőt, időnként üres a Hűségkút medencéje is – jelezték a soproniak. Kuslics Balázs, az önkormányzat sajtóreferense ezzel kapcsolatban elmondta, a Hűségkutat hetente egy napon karbantartás és tisztítás miatt víztelenítik, az Ógabona téren pedig most van a nagy műszaki karbantartás.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. Egy Soproni 2008. július 12. 10:16
  „olvasó!

  MIÉRT NEM KELL, LEHET (?) A RENDVÉDELMI SZERVEKET KRITIZÁLNI?

  VÉLETLENÜL NEM DEMOKRÁCIÁBAN ÉLÜNK???

  Rendvédelmi szervekre pedig mindig is szükség volt - sajnos, vagy nem sajnis, de ez a tény - éppen azért, hogy a magukról megfeledkezők megfékezhetők legyenek, s esetleg visszavezessék őket a valódi értékek elfogadásához.

  Annyi rendőrre van szükség, amennyi lelkiismeretes, s a hatékony munkával tudja biztosítani a város, a városlakók érdekeinek a védelmét!

  MINDENÜTT NEM KELL OTT LENNIÜK, CSAK AHOL SZÜKSÉG VAN RÁJUK - FŐLEG AKKOR, HOGY HA MÉG BEJELENTÉS IS ÉRKEZIK HOZZÁJUK, AMIRE INTÉZKEDNIÜK KELLENE!-GYORSAN, HATÉKONYAN, JOGSZERŰEN!!!”
 • 25. mindigatutit 2008. július 11. 15:21
  „az a baj,hogyha valamelyik ilyen faxkalapot elfogják egyszerűen semmilyen retorzióban nem részesül.ejnye-bejnye aztán viszlát.semmi fék nincs .mondjuk ne csodálkozzunk amikor ilyen bíróságunk van,mint amilyen”
 • 24. olvasó** 2008. július 11. 15:04
  „Egy soproni!
  Nem a "rendvédelmi szerveket" kell szidni! Az a legszomorubb,hogy szükségessé teszik a soproni vandálok a jelenlétüket! Az lenne a legjobb,ha soha nem lenne szükség a rendbontók és rongálók megfékezésére.Sajnos eddig is voltak, vannak és lesznek olyanok, akik nem tudják,hogy kell ember módjára viselkedni ! Ön szerint mennyi rendőrre lenne szüksége városunknak,hogy minden lakos nyugodtan aludhasson és mindenütt ott legyenek? Na ez az,amit nem lehet megoldani!”
 • 23. Gepárd 2008. július 11. 10:28
  „Ismeritek a ViharVadász.hu -t? Annak a mintájára kellene amatőr térfigyelő biztonsági kamera (webkamera) rendszert kiépíteni!”
 • 22. Gepárd 2008. július 11. 10:25
  „http://www.sopron.info.hu/wp-photos/2008/06/20080601_csu/Ezzel_mi_lesz.jpg
  saját fotó”
 • 21. Egy Soproni 2008. július 11. 09:15
  „NAGYPAPA!

  nemcsak ők-a város vezetés is!!!”
 • 20. Mamut 2008. július 11. 08:25
  „Nekünk nem Győrban,nem is krétán hanem Sopronban kell megoldani a víz fogyasztást.De minnél hamaráb mert itt van az idegenforgalmi szezon. Ógabona téri kútat meg kell inditani
  nem dumálni, hanem tenni sé tenni kell. Nem holnap hanem máma.”
 • 19. Defoe 2008. július 10. 22:36
  „krétán voltunk a családdal. Látva az ottani viszonyokat, hogy a közmü mindenhol a föld felett megy, elgondolkodtam! Mi lenne nálunk, egy jolsikerült diszko után. Vajon hány családnál nem lenne Pl: vizszolgáltatás.”
 • 18. Nagypapa 2008. július 10. 20:05
  „"Egy Sopron" !
  Gondolod, hogy csak Ők? Én más véleményen vagyok !!”
 • 17. Egy Soproni 2008. július 10. 19:25
  „NAGYPAPA!

  IGEN TEHETETLENEK-MERT ILYEN TEHETETLEN A RENDVÉDELMI SZERVÜNK!!!”
 • 16. Nagypapa 2008. július 10. 18:58
  „Tisztelt Illetékesek!
  Nem szeretnék túl indulatos lenni, de szörnyű és elfogadhatatlan ahogy Sopronban a VANDÁLOK garázdálkodásaihoz viszonyulnak. Amikor saját tapasztalatomról a Rendőrkapitánynak beszámoltam és intézkedést kértem, ilyen választ kaptam: A kritikus időszakban két rendőrjárőr járja a várost, mit tegyenek, mindehol nem tudnak ott lenne.
  Most Kerekes Attila nyikatkozza: Ugyan mégegyszer kijívítjuk a kutakat, de ha újra tökreteszik, már nem lesz semmi értelme újból megjavítani.
  Hát ide jutottunk? Tehetetlenek vagyunk néhány tucat, magáról megfeledkezett vagány /le kell vezetni a feszültséget, válaszolták a leszidásomra/garázdálkodását megfékezni? Nem a tárgyak hatékony őrzését kellene megoldani? Netán ez megoldhatatlan feladatot jelent?
  Az ilyen tehetetlen vezetők ne vállaljanak felelős posztot.
  Ha így folytatódik, nem lesz érdemes a városban szépítkezni, hiszen még az utcai köveket is felszedik - ha ne adj Isten itt is lesz egy "meleg-felvonulás".
  Gratulálok Uraim!”
 • 15. Egy Soproni 2008. július 10. 10:57
  „Igen az erős fiúk mindent tönkre tesznek.

  FŐLEG, HA A DEÁK TÉRI BIZTONSÁGI SZOLGÁLAT, AMELYNEK FELADATA LENNE A TÉR RENDJÉNEK, A BERENDEZÉSEK ÁLLAPOTÁNAK MEGŐRZÉSE ÚGY MŰKÖDIK, MIND EDDIG, S CSAK AZOKKAL LÉP FEL HATÁROZOTTAN, AKIK AZUTÁN ÉRDEKLŐDNEK, MIÉRT NEM TESZNEK SEMMIT, MIÉRT CSAK TÉTLENKEDNEK -A VÁROS LAKÓINAK PÉNZÉBŐL FIZETETTEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 14. Bea77 2008. július 10. 09:10
  „Hmmm.Bizony tanulhatnánk Ausztriától egyet-s mást.Egyrészt nem jellemzö a vandalizmus-kivéve a nagyvárosokat-másrészt a kerékpárutak megfelelnek bármilyen kritériumnak.Nem csak a minöségük jó,de rengeteg jelzés adja tudtára a kerékpárosnak,merre lehet közlekedni és melyik település,látnivaló milyen messze van.Ezt nálunk még nem nagyon láttam.Ilyen infrastruktúrás hálózattal nem értem hogyan várják azt el,hogy a külföldiek eljöjjenek hozzánk?!Nem plázákat kellene ?píteni,hanem a város tisztaságára,kultúrájára kellene jobban ügyelni.”
 • 13. GeryM41 2008. július 09. 22:08
  „Teljesen igazad van bringás. Amugy meg az aszfalt út azért lesz egyre kisebb mert több tonnás teherautók mennek nap mint nap végig rajta mert ott van a bánya! Ezt jól tudták a kivitelezéskor is mégse teherbiróra csinálták az utat. A Fertő parti kerékpárútról ne is beszéljünk, Magyarország szégyene. Eleshetnek akár 100-an is a rosz úton szerintem, még akkor se csinálnának vele semmit!”
 • 12. Egy másik bringás 2008. július 09. 17:37
  „"Sajnos a soproni kerékpár utat olyanok építették (tervezték) akik soha nem mennek rajta végig kerékpárral. Egy kis odafigyeléssel lényegesn jobb utat lehet volna építeni (szegélyek, éles kanyarok, "ugratók", belogó ágak, beláthatatlankereszteződések, stb.) Érdemes lenne tanulmányútra menni kerékpárral Ausztriába... (Talán nincs olyan messze...)"

  Teljesen egyetértek veled ! A Sopron és Fertőrákos kerékpárút Kis-Tómalom - Sopron szakasza (az asztfaltos részig) maga a katasztrófa. Évről évre szűkebb lesz, mivel úgy látszik csak megépítették, de fenntartani nem tudják/akarják az illetékesek. Egyre jobban nővi be a gaz, növényzet, ráadásul sok bokor és fa ága is belóg a kerékpárútba. Ezzel veszélyeztetve a kerékpárosok testi épségét.. Ill. több helyen, ha egy másik kerékpáros/futó/turista jön szembe, valakinek le kell állnia, és félrehúzodnia a "dzsindzsásba", mert olyan szűk. Nem beszélve arról, hogy közvetlen a Kis-Tómalom előtti "S" kanyar teljesen beláthatatlan, főleg most, hogy még a gaz is nő.
  Érdemes lenne a Kisalföldnek kiküldenie egy fotóst, tudosítót.

  Így nem lehet minőségi turizmust csinálni, kerékpárost pláne.

  Arról nem is beszélve, hogy a kerékpárút Sopronban és Fertőrákoson nem megfelelően van kitáblázva, ugyanis még mind a mai napig találkozni kerékpárosokkal a fertőrákos országúton! Múltkor vagy 30 osztrák kerekezett egymás mögött a forgalmas úton...

  Poz. egyedül, hogy a Nagy-Tómalom - Kis-Tómalom szakasz kátyuit azért rendberakják, amit az autóforgalom miatt van!
  Erről a szakszról jó lenne az autókat kitiltani, mert nincs semmiféle telek, kert, ház, csak maga az erdő! Nem értem, miért kell végighajtani rajta autóval. A horgászok mind a kisebb. mint a nagyobb tavat elérhetik a főútról. A két tó között amúgy is van egy nem kifejezetten kerékpárút a tó másik oldalán, a házaknál, kerteknél.”
 • 11. onem 2008. július 09. 17:07
  „A győri szökőkutak "karbantartása" mennyi időt vesz igénybe? Hosszú évek óta nem látott vizet többek között a Bizinger-sétány parki és a Bartók Béla úti Bartók emlékmű szökőkútja sem! Győr a vizek városa???”
 • 10. Mőrfy 2008. július 09. 16:42
  „Sajnos Győrbe ugyan ez a helyzet sok az vandál.”
 • 9. soproni 2008. július 09. 13:36
  „A Mély útról is eltűnt a kút,amit évtizedeken keresztül használhattak az arra járó szőlősgazdák és kerttulajdonosok. Állítólag a méh telepen végezte.Sajnálatos,hogy a városunkban egyre több a vandál és a tolvaj!”
 • 8. GeryM41 2008. július 09. 12:29
  „Most hozzák elő ezt a témát? Ez már tavaly is így volt és még csak most jönnek rá hogy nem megy? Jó beton alapot kéne csinálni és akkor nem lehetne kitörni őket! Amugy az üressen tátongó táblákal is csinálhatnának valamit. Mivel megcsinálták a tartót már tavaly, de azóta se raktak bele térképet!”
 • 7. LIRIKUS 2008. július 09. 11:36
  „Szomorú, de én még emlékszem, amikor 2006-ban a választások környékén "feltűnt" egy díszkút, vagy ivókút, vagy mi a fene a főtéren, a kolostor utca kellős közepén! :D:D:D Valami intelligens városatyánk kampányának lehetett a része... Aztán eltűnt. Ez kábé 3 hónap műve volt.... Hungary 2008!”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei borverseny csütörtökön - ezúttal Sopronban

Több éves hagyományt folytatva - július 10-én, csütörtökön - ismét megrendezi megyei borversenyét a… Tovább olvasom