Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Bűnmegelőzés: osztrák tapasztalatok

Sopron–Kismarton - Burgenlandban nemrégiben egy 13 éves fiú megkéselte 12 éves társát. Ez is a bűnmegelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet – hangzott el osztrák bűnmegelőzési szakemberektől Sopronban.
– Pár hete a kis iskolavárosban, Oberschützenben tizenhárom éves fiú követett el brutális bűncselekményt, amelyet társai mobiltelefonnal felvettek, s azt közzétették a világhálón. Mindez újfent a bűncselekmények megelőzésének fontosságára hívja fel a figyelmünket – mondta Werner Gamauf, a Burgenlandi Tartományi Bűnügyi Hivatal bűnmegelőzési osztályvezetője. Az osztrák szakember – Marion Somogyi felsőőri körzeti bűnmegelőzési inspektor társaságában – Farkas Gábor alezredes, soproni rendőrkapitány meghívására érkezett a kollégákhoz, önkormányzati és intézményi vezetőkhöz, hogy megossza az osztrák rendőrség tapasztalatait. Az erőszak – beleértve a családon belülieket is –, a vagyonvédelem, a kábítószer és az áldozatvédelem szakterületével kapcsolatosan Gamauf kiemelte: a rendőrség csak az önkormányzat, a civil szervezetek, egyesületek, a család- és ifjúságvédelmi szakemberek, továbbá az egyház összefogásával folytathat sikeres megelőző tevékenységet. Az ifjúsági bűnözésnél felismerték például, hogy az egyesületekhez, más értékteremtő csoportokhoz tartozó fiatalok védettebbek. Külön kategória a zaklatás: az elmúlt évben Burgenlandban száztizenhárom ilyen esettel foglalkoztak. Ugyan csak egy került bíróság elé, viszont az összes többi zaklatás is megszűnt a rendőrségi közbeavatkozás nyomán. Az előadó azt is hangsúlyozta, hogy a nők sajátítsák el a „biztonságorientált" magatartást, próbálják megvédeni magukat aljas támadások esetén. A diszkókból hazatérő lányoknak pedig azt tanácsolja, ne külön-külön, hanem csoportosan közlekedjenek.

A bűnmegelőzési tapasztalatátadáson a résztvevők egy csoportja: Farkas Gábor alezredes, Palotai György intézményfelügyeleti osztályvezető, Werner Gamauf kismartoni osztályvezető és Marion Somogyi fels

Farkas Gábor rendőrkapitány lapunk érdeklődésére elmond-
ta: az elhangzottak hasznosak voltak, a rendőrség nyitni fog a civil szféra, a család- és ifjúságvédelmi szervezetek, valamint az egyházak felé. Az osztrák–magyar rendőri tapasztalatok szervezett átadása még az idén folytatódik.

Olvasóink írták

  • 2. thomas 2008. február 14. 12:46
    „Én viszont annak is örülnék, ha az osztrák-magyar rendőrség gyümölcsöző kapcsolatának közös figyelme a soproni szórakozóhelyekre is kiterjedne, ahova a szomszédban dolgozó, török állampolgárok nagy kedvvel ruccannak át, s ahol kiskorú fiút nem, de lenyzót annál többet találhatnak hétvégente, lévén a tulajdonos-üzemeltetőnek érdeke beengedve őket a török vendégek "igényeinek kielégítése"...mivel ők nem keveset fogyasztanak és még euróval is fizetnek.
    Tessék jobban körülnézni és sok sikert a bűnmegelőzés területén - ez is az lenne.”
  • 1. erdész 2008. február 14. 09:41
    „Gondolom az elkövető a norvég kissebbség tagja volt.Amerika a demokrácia példaképe,mégis közzéteszik a bűnözőről,hogy pl afroamerikai,vagy latin.Nálunk miért nem szabad leírni,hogy norvég vagy svéd az elkövető?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jog- és szakszerűen járt el a rendőrség

Sopron - Lezárult a rendőrkapitány vizsgálata a Patkó Panzió ügyében. Farkas Gábor szerint a… Tovább olvasom