Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Az önkormányzat rendezné a Rák-patak medrét

Sopron - Az önkormányzat kérvényezi a Rák-patak belterületi szakaszán a tulajdonjog átvételét.

Az államnak nincs forrása a patak medrének rendbetételére, így a város vesz részt a 180 milliós vízrendezési pályázaton.

Évek, évtizedek óta visszatérő jelenség, hogy a nagyobb esőzések, hóolvadások után rendszeresen kiönt a Rák-patak. Az ér a városon vezet keresztül, ezért sürgető a meder rendbetétele. A legtöbb helyen elegendő lenne a patak medrének karbantartása, partjának lekaszálása, hogy a víz gyorsabban elvonulhasson. Ám a tulajdonosnak – a magyar államnak – erre nincs pénze.

A tervek szerint két kilométer hosszan a törmelékektől megtisztítják a medret, ahol szükséges, a fákat, cserjéket kivágják. Fotó: Magasi
A tervek szerint két kilométer hosszan a törmelékektől megtisztítják a medret, ahol szükséges, a fákat, cserjéket kivágják. Fotó: Magasi

A helyzet azonban nem tartható sokáig, ezért a soproni önkormányzat kérvényezi a patak belterületi szakaszának tulajdonjog-átvételét. Amint ez megtörténik, a város részt vehet a Nyugat-dunántúli Operatív Program részeként meghirdetett Belterületi vízrendezés című pályázaton. A 85 százalékos támogatás mellett mintegy 180 millió forintból megvalósuló beruházásként a Rák-patak Frankenburg út–Hajnal tér közötti szakaszát lehetne felújítani. Erre a munkára jogerős építési engedéllyel rendelkezik az üzemeltető, a Kapuvári Vízitársulat.

A tervek szerint két kilométer hosszan megtisztítják a medret, felújítják és pótolják a mederburkolatot, és a munkálatok befejezéseként végzik el a füvesítést.

Olvasóink írták

 • 9. hokiel 2009. október 07. 16:46
  „A Rák patak sosem lesz egyszerű ügy, a meder tisztítás sokat segíthet, de tudni kell, hogy már legalább 5x volt olyan vízszint, ami a Hajnal téri híd átfolyó keresztmetszeténél is bőven magasabb volt, és akkor áznak a házak is. Azonban úgy gondolom, hogy előbb volt a patak, és utána lettek a házak, régen is tudták, hogy nem épülünk ilyen közel egy olyan szabályozatlan vadvízhez, ami időnként kiszárad, időnként meg mindent visz, ami útjába akad. Meg mégegy : a víz lefele folyik, bár az erdő alatt lehetne olyan csapadékvíz elvezető árkot tenni, ami ezt a feladatot el tudná látni.
  De ez megint csak önk. feladat lenne, tehát körbe értünk...”
 • 8. Kukac40 2009. október 06. 21:13
  „1, 3, 5, Ti oda mennétek dolgozni, ha nem muszály és nem is fizetik meg? Ha igen akkor most van mit tenni. Ti is kerülhettek még oda. Na meg menni kell ausztriába feketén melózni. :) A medret végig ki kellene tisztítani, így nem torlódna fel a víz nagyrésze. Az engedély nélküli építményeket megszüntetni.”
 • 7. Ikoza 2009. október 01. 08:59
  „Rendet kell tenni, de a Hajnal téren nem csak a patak okoz gondot. Legutóbb, mikor a helyszínre riasztottak, állt a víz a tér déli részén. Az viszont nem a Rák-patakból ömlött ki, hanem az erdőből érkezett az egyik ház udvarán keresztül. Érdekes módon a ház kerítése mellett van egy árok, ami abszolút nem látja el a feladatát. Kérdeztem a lakókat, miért nem jelentették be az esetet. Az volt a válasz, már megszokták. Nagyon furcsállottam a helyzetet.”
 • 6. EDEM55 2009. szeptember 30. 15:05
  „Én még annó ott laktam a kanyarban, mikor egy jégeső után kiöntött a patak.. Még emlékszem ahogy a "bánfalvi szubkultúra" részeként ott élő az alkoholt nagy mennyiségben és olcsón kedvelő úriemberek gumicsónakkal mentek a kocsmába :) :D A kezdeményezést jó dolognak tartom! Rendet kell tenni!”
 • 5. idurboy 2009. szeptember 30. 10:33
  „üdv! nektek pénzetek nincsen meg eszetek se ha lenne akkor az első hozászolonak igaza van.”
 • 4. józanparaszt 2009. szeptember 30. 08:29
  „szerencsére tüzijétékra mindig van lóvé...”
 • 3. Cerwin 2009. szeptember 29. 18:07
  „Tapmancs-nak igaza van.”
 • 2. beleptem 2009. szeptember 29. 18:03
  „Ez legfeljebb Monokon működne.”
 • 1. Tapmancs 2009. szeptember 29. 16:08
  „"Ám a tulajdonosnak - a magyar államnak - erre nincs pénze."

  Már párszor kérdeztem: minek ehhez pénz? Nincs elég segélyen élő, semmittevő az országban? Adni nekik egy kaszát meg egy szemeteszsákot, és kész. Ha nem csinálja meg, lesheti a következő havi segélyét. Ennyi lenne.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A városszépítők 140 éve

A Soproni Városszépítő Egyesület idén 140 éves. Tovább olvasom