Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

A turkálás művészete - avagy hogyan vásároljunk másodkézből

Egyre több használt ruha üzlet nyílik városunkban. A soproni Süle Katalin, stylist és divattervező vall a turkálókról, aki nem mellesleg sajátos képviselője a használt újragondolása elvnek.

Az utóbbi pár évben sok turkáló bolt nyitotta meg kapuit országszerte. Sopronban is már több tucat bolt fellehető. Süle Katival kerestük a választ a miértekre, és hogy hogyan is érdemes turkálni.

A turkálás művészete annyit jelent, miként fordítjuk előnyünkre azt a lehetőséget, amit egy ilyen jellegű ruházati bolt képvisel - mondja Süle Katalin. - Természetesen régen is voltak turkálók, ám egy pár éve teljesedett ki szélesebb körben a turkálás szenvedélye. Ez nem csupán vásárlási szokás, hanem egy újfajta igény. Nem csoda tehát, hogy napjainkban lassan már minden sarkon felfedezhetünk egy turit. Bővült azon emberek száma, akik szívesen járnak ilyen helyekre; őket rögtön elragadja ez a fajta vásárlási-láz.

Van, akit a tudatosság jellemez s egy egész divatszakmát épít a turkálás alapjaira, onnan merít saját maga, illetve nő társai számára:

„Ruhatáram, személyiségem tükre és önkifejezési eszközöm, amivel üzenni kívánok sok nőtársamnak, hogy merjétek felvállalni magatokat és ne a trendit kövessétek"- olvashatjuk Keti Bredso, azaz Süle Katalin blogján.

Süle Katalin, Stylist és divattervező, aki már gyermekkorában felfedezte a szakma alapjait. Édesanyja folyton alakítgatta s aktualizálta a saját ruhatárát a fantáziájának köszönhetően.

Süle Katalin.
Süle Katalin.


„Tudni kell, hogy a szocializmusban nem lehetett egyedi dolgokat vásárolni. Mai fejjel kicsit sajnálom, hogy sok jó ruhája nem maradt meg „eredeti" állapotban, az ma már régiségnek számítana."

Elmondása szerint kollekciójának alapja a saját, minőségi ruháinak újragondolása, s ezt bővíti folyamatosan turkálókból szerzett ruhákkal:

„Vadászati ösztönöm arra sarkall, hogy valami szép, különleges fazont, vagy anyagot találjak. A ruhákat aztán áttervezem, majd hordva tesztelem az embereken."

Természetesen Katalinnál is fontos szempont az ár, hiszen az emberek többsége azért jár turkálókba, mert egész jó áron tudnak beszerezni akár jó cuccokat is:

„Drágán, szép dolgokat vásárolni nem művészet. Az pénztárca kérdése."

Elsősorban kornak és alkatnak megfelelően válogassanak a hölgyek.
Elsősorban kornak és alkatnak megfelelően válogassanak a hölgyek.


A divattervező úgy látja, hogy a turik olcsósága miatt sokan beleesnek a halmozás hibájába, mert nem gondolják át ruhatárukat:

„Ha valaki tudatosan tervez, annak sokkal kevesebb ruhára van szüksége, mint ahogy azt képzeli, mert minden mindennel kombinálható. Ehhez viszont mentálisan át kell kódolni agyunkat, hogy elég bátrak legyünk felvállalni öltözködésünket és ne környezetünk szabja meg, mit mivel hordjunk. Ide kell a kreativitás."

Vajon miben rejlik a turkálók vonzereje?

A turkálók ilyen nagy számban való elterjedése véleményem szerint csakis egy olyan gazdasági helyzetben lehetséges csak, ahol erre megvan a felvásárló réteg. Magyarországon vannak a fiatalok, akik plázáznak, mert nekik a trendi cuccok kellenek és van egy olyan réteg - a turik mennyiségéből következtetve nem is kicsi-, akinek a használt ruhák adják ruhatáruk nagy részét - vallja a divattervező.

Süle Katalin szerint nem lehet véletlen, hogy a turkálók ebédidőben főként középkorú dolgozó nőkkel van tele, turkálnak, vadásznak egy jó ruha után. Ez minden nő számára örömet jelent.

Amikor valaki eléri azt a pontot, hogy a küszöböt átlépve nem érdekeli, hogy hasznát cuccok között válogat, akár függőséget is okozhat; olcsón jó minőségű ruhákat vásárolni: „Kezdőként, az olcsóság mámorába Én is sok mindenbe beleválogattam, de ma már tudom, hogy mi áll jól, és csakis jó anyagokból készült különlegesebb ruhákat veszek."

A turkálókban található ruhák és anyagok minősége megkérdőjelezhető. Ha nagyjából ismerjük a környezetünkben fellelhető boltokat, akkor tudjuk, hogy mit, hol találunk. A divattervező is ezt vallja, aki jobban kedveli a kilós áron számított anyagokat: - Egy biztos, hogy a turkálás időigényes. De boldogsággal tölt el az a tudat, hogy egy 500 forintos darab akár 50 ezer forintot is ér, ha azt a márka üzletében venném. Ez számomra az igazi sikerélmény.

A Stylist színimádóként azt vallja, hogy a színekkel minden kifejezhető. Szerinte, sajnálatos módon, hazánkban az iskolák nem fordítanak megfelelő figyelmet a vizuális kultúránk kifejlesztésére: - Nem meglepő tehát, hogy az emberek félnek a színektől, nem értik a közöttük lévő összefüggéseket, nem bátrak azok kombinálásában.

Süle Katalin: „a divat szerencsére ma olyan, hogy mindenki maga keverheti a színeket, stílusokat és éppúgy magabiztosságot sugározhat egy fémes „szigorúbb" darabbal, mint egy lágy virágmintás anyagból készült ruhával. Egy látványos merész darab olyan trükk, amit mindenki észrevesz és megdicsér milyen csinos, de ehhez tudni kell, hogy már nincsenek határok elegáns, nőies, laza vagy férfias között."

Süle Katalin tanácsai a turiba járóknak:

„Elsősorban kornak és alkatnak megfelelően válogassanak a hölgyek. A magyar nők zöme nem szeret kilógni a tömegből, de ez nem jelenti azt, hogy az egyediséget is be kell áldozni ennek érdekében. A Turikban sok stílus megtalálható, bátran lehet színek és fazonok között válogatni.

Elsősorban azzal kell tisztában lenni, hogy milyen színt szeretünk, azt aktualizálni az éppen divatban lévő színekkel. Tudni kell azt is, hogy milyen szoknya, nadrág és ruha az, ami éppen aktuális alkatunknak megfelel, de öreges se legyen. Sokszor idő előtt „öregítjük" magunkat színekkel és fazonokkal. Ezt egy francia vagy olasz nő sose tenné."

Kellő figyelemmel kell lenni az egyre bővülő termék kínálatra, nehogy elvesszünk benne. Sokan nem tudnak választani, pontosabban jól választani. Minden vételnél egy fontos és nélkülözhetetlen szempontot kell alkalmaznunk: a tudatosságot. Ruhák terén ez főleg kiéleződik, hiszen ez mutatja meg először személyiségünk egy apró darabkáját, s ha már van lehetőség a válogatásra, hát tegyük meg úgy, hogy teljes mértékben önmagunk legyünk.

Nem is beszélve arról, ha kreatívan kicsit „magunkra pofozzuk". Biztos mindenki megtapasztalta már, hogy egy jól összeválogatott öltözék szinte feldobja az ember napját, s a környezet is észreveszi, mikor öröm a viselet.

A Second Hand Store-ok ezt képviselik számunkra. Mert a ruha, amit viselünk, ha szólhatna, történeteket mesélne. Nem tudjuk és talán nem is akarjuk ismerni az eddigi múltját. Csak az fontos, hogy bár messziről érkezett Magyarországra, azzal, hogy nem landolt a kukában, - köszönhetően az előző gazdájának, - valakinek a birtokodba kerülhet, kapva egy új esélyt egy újabb történetre. Kettejük új történetére.

Olvasóink írták

  • 1. nagypityu 2010. november 03. 08:52
    „Ez most itt fentebb egy hír vagy ingyenreklám?

    Ismét csak gratulálni lehet a kisalföldnek...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elültették a 185. hársfát a tudomány ünnepe alkalmából

A magyar tudomány ünnepe alkalmából az Akadémiai Emlékerdőben ismét ültettek egy hársfát, sorrendben… Tovább olvasom