Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

A tudomány költözik a soproni belvárosba

Sopron - Sopron 19 millió forintért eladja a Kolostor utcai Zichy-Meskó-palotát a Magyar Tudományos Akadémiának. Az MTA vállalja, hogy három éven belül felújítja az épületet. A tervek szerint a palota regionális akadémiai központnak ad majd helyet.
Régi terve a Magyar Tudományos Akadémiának, hogy a nyugati határszélen a veszprémihez hasonló regionális központot hozzon létre. Sopronban már az előző önkormányzati vezetés is tárt karokkal fogadta az ötletet és 2004-ben már konkrét tárgyalásokat folytattak a Templom utca 14. szám alatti, magánkézben lévő ingatlan megvásárlásáról. Ebből azonban nem lett semmi, ám most új fordulatot vett az ügy.

Áprilisi közgyűlésén Sopron képviselő-testülete igent mondott arra az elképzelésre, miszerint az Akadémia megvásárolná a Kolostor utca 11. szám alatti úgynevezett Zichy-Meskó-palotát és pályázati forrásokból fel is újítaná az ingatlant.

– Az akadémiának már régebben tervezett célja, hogy Sopronban kihelyezett tudományos munkát folytasson, nemzetközi kapcsolatait erősítse egy határközei helyszínnel, esetleg a veszprémihez hasonló akadémiai bizottságot hozzon létre – mondta el erről Fodor Tamás polgármester a Kisalföldnek, hozzátéve, a város presztízsét, kulturális és tudományos szerepét nagyban erősítené, ha a terv valósággá válna. Mindenesetre az önkormányzat partnere az MTA-nak, szeretne hozzájárulni az elképzelésekhez, már csak azért is, mivel Sopronban számos akadémikus és tudományos fokozattal bíró tudós él.

Az MTA illetékesei több belvárosi ingatlant is megtekintettek, végül minden szempontból megfelelőnek találták a Zichy-Meskó-palotát. A 801 négyzetméter nagyságú ingatlanon álló épület nettó alapterülete 773,2 négyzetméter. Ez 76 négyzetméteres pincét, 467,8 négyzetméter földszinti részt 538,4, illetve 493,3 négyzetméteres emeleteket jelent. Ez összesen több mint másfél ezer hasznosítható négyzetmétert takar. A palota egykor Sopron belvárosának legékesebb dísze volt, mára azonban elodázhatatlanná vált a felújítása. A város legnagyobb méretű barokk stílusú palotája a XVIII. század első felében épült, a szobrokkal díszített lépcsőház és az iparművészeti és festészeti alkotások az 1770-es évekből származnak.

Az épületben évtizedekkel ezelőtt tanácsi bérlakásokat alakítottak ki, tönkretéve az eredetileg impozáns tereket, elzárva gyönyörű és értékes stukkódíszeket, freskókat. A házban jelenleg három bérlő él, adásvétel esetén számukra az önkormányzat csereingatlant biztosít – mondta el a polgármester.

Sopron 19 millió forintért eladja a Kolostor utcai Zichy-Meskó-palotát a Magyar Tudományos Akadémiának.
Sopron 19 millió forintért eladja a Kolostor utcai Zichy-Meskó-palotát a Magyar Tudományos Akadémiának.

Az ingatlanról két értékbecslést készíttetett a város, a Sopron Holding Zrt. értékbecslése szerint nettó 183,8 millió, a Giczy Reál Bt. értékbecslése szerint nettó 165 millió az ingatlan értéke. Az épület jelentős felújításra és átalakításra szorul, melynek költsége várhatóan több száz millió forint. Erre tekintettel az értékbecslésben megállapított forgalmi értékén való elidegenítése reálisan nem várható – olvasható az előterjesztésben. Ebből kiindulva – és nyilván az egyeztető tárgyalások hatására – a közgyűlés 19 milliós vételárat fogadott el, azzal a kikötéssel, hogy az Akadémiának három éven belül, a műemléki hatóság előírásainak megfelelően kell az épületet kívül-belül felújítania. Ellenkező esetben az önkormányzat változatlan áron visszavásárolja a palotát. Az önkormányzat ajánlata egyébként csak 2008. október 31-ig áll fenn, amennyiben addig nem írják alá az adásvételi szerződést, a közgyűlés döntése hatályát veszti.


Palotatörténelem

A Zichy-Meskó-palota homlokzata 1725 körül készült. Az első telekkönyvben (1734) Bartalotti grófnő nevén szerepel. A belső díszítés az évszázad derekán tovább folyt. 1772-ben, Bartalotti grófnő halála után a Meskó család lett a birtokos, ekkor készülhetett a nagyterem freskója és a lépcsőház a szobrokkal. 1816-ban Niczky Lajos, Sopron megye alispánja veszi meg a házat, 1828-ban Zichy Miklós lett a tulajdonos, 1850-ben pedig eladta Meskó Máriának, Fáy István zeneszerző leányának. A házasság révén Zichy-Meskó néven szereplő család 1945-ig birtokolta a házat, ekkor már több mint fél évszázada bérházként kezelte.

Olvasóink írták

 • 14. befektető 2008. május 01. 07:44
  „19 milláért én is megvettem volna......felujitom aztán 50 ért tovább adom.......”
 • 13. FREDDY/S 2008. április 30. 12:33
  „a magyar tudományos akadémia = fejlesztés, fejlődés, életszínvonal, nemde...”
 • 12. Zsé 2008. április 30. 10:06
  „"A tegnap és holnap arra kötelez bennünket, hogy jól gazdálkodjunk a ránk bizott, megörökölt anyagi és szellemi javakkal. Polgármester úr Ön megint rosszzul gazdálkodott, amikor a Bleváros legnagyobb és legszebb 1720-ban épült építményét - a gróf Zichy-Meskó paolotát -19 millió forintért eladta.. Arról nem is beszélve, haa bérlők elhelyezése önkormányzati feladat, akkor ez az üzletnagyon is minuszos, abszolut gazdaságtal volt. Talán nem tévedünk?”
 • 11. papesz 2008. április 29. 15:48
  „szerintem meg nem.senkit nem érdekelt amikor meg akartuk venni az önk.ingatlant,hogy arra mennyit kell költeni.ha kiszámolták volna,lehet hogy még ők fizethettek volna:::))))”
 • 10. Rainbow 2008. április 29. 15:39
  „olvasó, én önkormányzattól megvett lakásban élek. Nem is akármilyenben.És tudván bizonyos dolgokat, azt mondom neked, hogy a kérdésedre a válasz igen.”
 • 9. bal-fék 2008. április 29. 13:32
  „Olvasó!
  Ha akadémista vagy, akkor igen!”
 • 8. olvasó** 2008. április 29. 13:28
  „Bocs. Amit kifelejtettem egy lepukkant....házban lévő lakásomat.”
 • 7. olvasó** 2008. április 29. 13:26
  „19 millió? Jól olvastam? Vajon,ha végre megvásárolhatnám a szintén belvárosi lepukkant,tatarozásra és tetőcserére szoruló lakásomat akkor is ilyen jutányos árat állapítanának meg?”
 • 6. papesz 2008. április 29. 13:20
  „nem azt mondták,hogy piac közeli árakon szeretnék az önk.ingatlanokat eladni.akkor ez most mi?”
 • 5. Rainbow 2008. április 29. 11:52
  „No comment: a városvezetés, vagyis a város sosem tudná felújítani, így viszont - noha tényleg nagyon kevés érte a 19 millió, főként, hogy a benn lakó bérlőket is el kell helyeznie a városnak és az is ha úgy vesszük kiadás - felújítják, ami valljuk be, erősen ráfér és így is nekünk fog hasznot hozni, ha nem is közvetlenül.

  Ha viszont marad a jelenlegi állapotában, akkor egyrészt hamarosan pontosan akkora szégyene lesz a városnak, mint a Hátsókapu utcai ház, másrészt a hajléktalanok és a vandálok végképp tönkreteszik, még azt is belőle, ami még megvan és egyben van.”
 • 4. No commet! 2008. április 29. 11:22
  „A Meskó család 1772-ben megvásárolt kétemeletes stukkó diszes,
  faburkolatú, 1780-ban készitett freskóval ellátott nagytermével poton 19 millióért eladni a városvezetés részéről nagy könynelműség volt.
  Ennyibe kerül egy 2 szobás összkomfortos 72 négyzetméter alapterületű Frankenburg uti Gödörben II. emleten 6 éve épült öröklakás. No commet!”
 • 3. FJózsi 2008. április 29. 09:44
  „Végre! Az első okos lépés a városban.”
 • 2. Rainbow 2008. április 29. 09:24
  „Ezt kifejtenéd bővebben?”
 • 1. FREDDY/S 2008. április 29. 04:02
  „Eső után köpönyeg, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsófi újabb esélyt kaphat

Sopron - Újabb remény csillant fel Schőberl Zsófia számára a teljesebb életre. A nyolcéves,… Tovább olvasom