Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

25 millió babakötvényre Sopronban

Sopronban a babakötvényt az állam által adott összeget a város évi huszonötmillió forinttal tervezi kiegészíteni.
– Örülünk a babakötvény nyújtotta lehetőségnek, és a város tervének, mely szerint megduplázná az állami kezdőrészletet – vélekedik a soproni Vargáné Horváth Zsuzsanna. – A kisfiunknak, Rolandnak járó összeget lehetőségeink szerint havonta megtoldjuk a férjemmel és valószínű, hogy nagyobbik gyermekünk, Brigitta számára is nyitunk számlát. Úgy gondolom, ha a szülők komolyan veszik a lehetőséget és idejében elkezdenek takarékoskodni, akkor ezt a kezdeményezést a gyerekek ténylegesen élvezhetik majd.

Tizennyolc éves korukra összegyűlik egy akkora összeg, ami segítheti őket az életkezdésben – tette hozzá Vargáné Horváth Zsuzsanna.
– A város idei költségvetésébe már betervezték a babakötvényre szánt 25 millió forintot is. Mivel senki nem emelt kifogást, így a március 2-i közgyűlés dönt majd arról, hogy a költségvetés részeként elfogadják-e a kötvénnyel kapcsolatos javaslatot – tudtuk meg Mohay Gábortól, a városháza sajtószóvivőjétől. – Eszerint Sopron évi huszonötmillió forinttal egészítené ki az alanyi jogon járó támogatást. Ez ezt jelenti, hogy a minden babának születésekor járó negyvenezer forinthoz a város még egyszer ennyit tenne hozzá.

A kikalkulált összeg 625 kisdedre „elég", ez azonban kiegészítésre kerülhetne a költségvetési rendelet módosításával az általános tartalék terhére, ha ennél többen születnének. A 2006-ban, de még a döntés előtt világra jött babák is megkapnák visszamenőleg a város által nyújtott segítséget. A technikai részletek kidolgozásához a költségvetés elfogadása után fognak hozzá a városházán.

A kormány döntése értelmében a 2005. december 31. után világra jövő babák az államtól anyagi támogatást kapnak az életkezdéshez. Ez egyszeri negyvenezer forintot jelent, amelyet egy bankszámlán helyeznek el. Sopron önkormányzata ezt az összeget tervezi kiegészíteni még egyszer ugyanennyivel.

A gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak, az alacsony jövedelmű családokban nevelkedők és az állami gondozottak a támogatáson kívül még két alkalommal kapnak negyvenkétezer forintot, hét- és tizennégy éves korban. A kötvényhez szükséges Start-számlát a szülő az általa választott bankban nyithatja meg. Ehhez be kell mutatni a baba születési anyakönyvi kivonatát, a gyermek számára adóigazolványt kell váltani az APEH-nél, illetve igazolni kell, hogy a családi pótlékot a szülő nevére folyósítják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kihűlve találtak rá a nagycenki férfire

Holtan találtak otthonában egy egyedülálló férfit Nagycenken. A helyi üzlet dolgozóinak feltűnt,… Tovább olvasom