Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Túl vannak a háromezredik műtéten

A kapuvári kórház egynapos sebészete a napokban már túl van a háromezredik műtéten. Ez szakmai körökben magasnak számít, ám az intézmény vezetése tovább bővítené a kapacitásokat.

Túl vannak a háromezredik műtéten a kapuvári kórház egynapos sebészetén. Az eljárás lényege, hogy a beteg a műtétet követően legfeljebb 24 órát tölt az intézmény falai közt. A kezelés egyre népszerűbb az amúgy aktív ellátást nem nyújtó Lumniczer-kórházban. A főigazgató szerint tovább növelnék a kapacitásokat.

– Az egynapos sebészeti ellátást a 2007. áprilisi, aktív ellátás megszűnését követően vezettük be, az országban is az elsők között – tájékoztatta a Kisalföldet dr. Benedek Zoltán főigazgató. Még abban az évben az augusztus-szeptemberi „próbaüzemet" követően 2007. október elejével hivatalosan is megkezdődött ez a szolgáltatás. Elsőként sebészeti és nőgyó-
gyászati szakmákban, majd 2008-tól urológia, gasztroenterológia (polipok eltávolítása), traumatológia (térdtükrözéses műtétek), ortopédia (végtagi műtétek) és szemészet is indult az egynapos műtétekben. Ahogy a főigazgató elmondta, egyedül fül-orr-gégészeti beavatkozásokat nem végeznek.

a
Dr. Benedek Zoltán, főigazgató: „Ígéret van arra, hogy a finanszírozás növelésével Kapuváron is emelhetjük az egynapos műtéti számot."


A személyi és tárgyi feltételeket erősen szabályozták. A személyi feltételekkel nem volt gond, hiszen az aktív ellátás megszűntével a szakszemélyzet adott volt Kapuváron, a szakorvosoknak például legalább ötéves szakmai gyakorlatot írtak elő. A tárgyi feltételek esetében szintén helyben volt a két műtőblokk, légkondicionált műtőkkel, központi sterilizálóval, valamint a napjainkra felújított betegszobákkal. Az esetleges műtéti szövődmények kezelésére a kapuváriak szerződéseket kötöttek a környező városok kórházaival, ám ennek kihasználása nem jellemző.

– A 3000 műtét bizonyos szempontból kevésnek, máshonnan nézve azonban soknak számít – avatott be a részletekbe a főigazgató. Az évi 700–750 műtétnek megfelelő átlag az aktív kórház esetén egy hónapi teljesítménynek felel meg, ám ha azt vesszük, hogy ma Magyarországon a műtétek alig 5–10 százalékát végzik ebben a formában, akkor már sok a kapuvári teljesítmény. A Lumniczerben hetente két-három napon műtenek, ennyit finanszíroz az egészségügy. Jelenleg 21 szakorvossal van szerződésük, öt állandó asszisztenssel dolgoznak, az osztály teljes létszáma a takarítókkal és az adminisztrátorokkal együtt 30. Az elvégzett műtétek több mint egyharmada szemészeti beavatkozás, ezt követik a nőgyógyászati, majd a sebészeti beavatkozások.

Dr. Benedek Zoltán elmondta, céljuk, hogy a jelenlegi kapacitást a többszörösére növeljék. Céljaikat az egészségügyi kormányzat is támogatja. Országosan is el kellene érni a nyugati országok arányszámát, hiszen az ottani műtéti beavatkozásokból 40–70 százalék az egynapos sebészet.
– Ígéret van arra, hogy a finanszírozás növelésével Kapuváron is emelhetjük az egynapos műtéti számot – mondta a főigazgató. Hangsúlyozta, erre komoly igény is mutatkozik, országosan egyéves várólisták vannak, ám a kapuváriak alig egy hónapos, háromhetes listát tudnak produkálni.

Már másodszor van Kapuváron. Mind a személyzet, mind a kórház felszereltsége olyan színvonalú, hogy immár második egynapos műtétére jelentkezett be a soproni Czupyné Barta Mária. Kézműtétre érkezett a Lumniczer-kórházba. – Dr. Nábrády Sándor műtött az első ittjártamkor, most is az ő keze alá kerülök – mondta a soproni hölgy. Hangoztatta, véleménye szerint a műtétek esetén fontos a bizalom, ami részéről teljes a kapuváriak iránt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elaludt a sofőr, leszakadt az utánfutó a 85-ösön

Baleset miatt két és fél órán át teljes útzár volt a 85-ös főúton Enese térségében szerda hajnalban. Tovább olvasom