Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Tíz kicsinek óvoda évi 3,6 millió forintért

Nehéz a feladat, de a markotabödögei önkormányzat működteti óvodáját. Jelenleg társulásban, tíz gyerekkel, az állami normatívákat kiegészítve.

A markotabödögei önkormányzat a végsőkig kitart óvodája mellett. Nehéz dolguk van a községvezetőknek, mivel jelenleg mindössze tíz gyereknek tartják fenn az intézményt. A kónyi önkormányzattal állnak szerződésben: a normatíván felül tavaly 3,6 millió forintot fizettek ki a markotabödögeiek.

A helyi szülők igénylik az intézményt és magam is azt vallom, hogy legalább a legkisebbek maradjanak helyben.
Horváth Sándor polgármester
Horváth Sándor polgármester a Kisalföldnek elmondta: az iskolai oktatást már évekkel ezelőtt megszüntették. Az ovihoz azonban ragaszkodnak.

– A kónyi önkormányzattal van társulásunk, így óvodánk a szomszédos falu tagintézményeként működik – beszélt a részletekről Horváth Sándor.

– Nagy teher ez a településnek, de vállaljuk, mert nem akarjuk, hogy a legkisebb gyerekek is ingázásra kényszerüljenek.

A markotabödögei óvodába tíz gyerek jár. Ottjártunkkor hatan éppen betegek voltak.
A markotabödögei óvodába tíz gyerek jár. Ottjártunkkor hatan éppen betegek voltak.


A markotabödögei óvodások után járó állami normatívát a kónyi önkormányzat igényli. A támogatás azonban nem elegendő, ki kell egészíteni az összeget. 2010-ben ez a kiadás 3,6 millió forintra rúgott. Az idei költségvetést ráadásul egy tavalyi elmaradás is megterheli.
– Az előző ciklusból hoztuk át a ki nem fizetett összeget – tette hozzá Horváth Sándor. – Közel hárommillió forintról volt szó, amit egyben nem tudtunk volna utalni. Kónyi kollégámmal abban egyeztünk meg, hogy részletekben teljesítjük a kötelezettséget. Hiányzik persze ez a pénz, mert jól jött volna fejlesztésekre.

A polgármester megjegyezte: kevés ugyan a gyerek és alacsony a normatíva, de amíg tudják, működtetik az óvodát. Próbálnak más, szomszédos településekről is apróságokat csábítani Markotabödögére.
– A helyi szülők igénylik az intézményt és magam is azt vallom, hogy legalább a legkisebbek maradjanak helyben. Más az élet a faluban, ha ők itthon vannak. Nagy könnyítés lenne számunkra, ha a kormány a pedagógusok bérét átvállalná – fogalmazott Horváth Sándor.Olvasóink írták

 • 2. TVIX 2011. január 28. 22:34
  „Egybödögeinek!
  Az új pm.a 3 h alatt kihasználta és dolgoztatta a közmunkásokat,akik az előző pm.ideje alatt nem nagyon dolgoztak.
  Az iskolázottságról,az Ildikó a végzettségét tekintve mihez is értett?Mert az önkormányzati dolgozók csináltak mindent helyette.A falugondnoki busszal meg azért "flangált" mert a falugondnok lebetegedett.Alkohol problémák miatt!
  A sajátgépkocsi futásra nem tudom mennyit költ,de az előző pm.havi szinten még plussz kocsi futást kapott mert nem a faluban lakott.A falubuszról nem is szolva,csak az ülhetett bele aki szimpatikus volt neki.évekig csak a kirándulásokra engedte használni,aminn persze ő is részt vett.Kérem írjon valami jót róla vagy tetteiről mert én nem tudok!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 1. Egybödögei 2011. január 26. 19:13
  „Polgármester Úr!
  Elteltmár több mint három hónap a megválasztása óta. Nem mutogatni kell, hanem végre bizonyítani, bár ez a nem megfelelő iskolázottsága miatt, valamint a maga által mindíg hangoztatott- "én nem értek a pénzügyekhez"- nagyon nehéz lesz.!!! Mint mindenhol, az önkormányzatnál is takarékoskodni kell, nem mindennap a falugondnoki kisbusszal egyedül flangálni, és a saját gépkocsi futásra felvenni a pénzt.!!! Ha majd tud felelősen gondolkodni-gazdálkodni, akkor nem mutogat, hanem megvalósítja mindazt amit a kampányában ígért. Már nagyon várjuk.
  Egy bödögei, aki nem magára szavazott.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogy a falujuk

Bágyogszovát - Csökkent a település lélekszáma 2010-ben. A folyamat nem új, évek óta ez jellemző a… Tovább olvasom