Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Segély a munka helyett?

Idén a tavalyi pénz töredéke jut az önkormányzatok közfoglalkoztatására.

Az új szabályok alapján kevesebb embert kevesebb ideig tudnak munkában tartani. Több pénz juthat viszont szociális segélyre.

– A közfoglalkoztatási program idei szabályai rosszabb helyzetbe hozzák az önkormányzatokat s a dolgozni vágyó embereket a tavalyinál. Ez csak a segélyezettek körét bővíti – jelentette ki Tompáné Balogh Mária beledi polgármester. Az önkormányzatok egyes közcélú feladatait úgynevezett közcélú munkásokkal láttatták el. Őket a munkaügyi központon keresztül, állami támogatás keretében biztosított forrásokból finanszírozták. Ám idén ezeket a támogatásokat drasztikusan lefaragták.

Például Beledben erre a tavalyi 13 millió helyett csak hárommilliót kap a városháza, egy kisebb településen, Vásárosfaluban pedig a tavalyi 3 millió helyett csak valamivel több mint 300 ezret.

Horváth Zsolt: Csak a közhasznú munkából tudom eltartani a három gyermeket. Egyelőre elmegyek segélyre, mert munka sehol nincs kilátásban.
Horváth Zsolt: "Csak a közhasznú munkából tudom eltartani a három gyermeket. Egyelőre elmegyek segélyre, mert munka sehol nincs kilátásban."


– Számítunk, számítottunk arra a munka nélküli rétegre, amely akar dolgozni, de a környéken családi vagy egyéb helyzete miatt nincs lehetősége munkaviszony létesítésére – mondta a beledi polgármester. Ezen helyieknek biztosított munkalehetőséget és egyfajta kitörést az idei évben megkurtított program.

Helyben termelés: most elmarad. Beledben többek közt eddig bérbe adott önkormányzati területeket vennének vissza azért, hogy a munkaerőpiacon elhelyezkedni nem tudókkal helyben, helyi árut termeljenek, amit Beledben használnának fel. A terv azonban – ismerve az idei forrásokat – nem valósulhat meg.

A napi négyórás munkavégzés és a segély között csupán havi 2675 forint a különbség, amiért naponta be kell járni a munkahelyre és dolgozni.
Közfoglalkoztatás keretében tavaly átlag 16 embert foglalkoztattak napi 8 órában. Erre a célra 14 millió forintot tudtak felhasználni, melynek 95 százaléka állami támogatás volt. Az idei kilátások szerint 19 embert tud a beledi városháza napi 4 órában, legfeljebb 2–4 hónapig foglalkoztatni, egy embert pedig napi 6–8 órában fél évig. Erre a célra a tervezet 2011-ben 3,7 millió forintot biztosít.

A dolgozni még a közmunkában sem tudók részére tavaly valamivel több mint 14 millió forintot fordított segélyezésre Beled. A pénz 80 százaléka állami támogatásból érkezett. Ennek a segélynek az idei mértékéről még nincs információ.

Tompáné Balogh Mária hozzátette, az országos költségvetésben az elvont forrásokat szociális segélyre csoportosítanák át. – Az új program következtében lényegesen csökkenni fog a foglalkoztatottak száma és növekszik a rendszeres szociális segélyben részesülő munkanélküliek aránya. Miért jó az államnak, ha munkavégzés nélkül fizet segélyt? – tette fel a kérdést a polgármester.

Ideális esetben ugyanis az álláskereső legfeljebb 4 hónap alatt, maximum napi 4 órában keres 128.700 forintot nettóban és a maradék 8 hónap alatt kap havi 28.500 forint segélyt, vagyis 228 ezer forintot.

Ha még tovább elemezzük a számokat, kiderül, hogy a napi négyórás munkavégzés és a segély között csupán havi 2675 forint a különbség, amiért naponta be kell járni a munkahelyre és dolgozni. Nem nehéz megjósolni, hogy a szociálisan rászoruló álláskeresők a legrövidebb foglalkoztatási viszonyt (két hónap) választják majd s hosszabb ideig részesülnek rendszeres szociális segélyben (sokan mellette feketén dolgoznak).

„Egyelőre elmegyek segélyre." A 33 éves beledi Horváth Zsolt egyedül neveli három gyermekét. A közhasznú programban kezdettől fogva részt vesz, ám mint mondta, február végén lejár a szerződése.

– Ezt követően egyelőre elmegyek segélyre, mert munka sehol nincs kilátásban – mondta. Hozzátette, más bevételi forrása nincs.

Információink szerint Beledben van olyan család is, ahol mindkét szülő a közhasznú programban vesz részt.

Még két példa: Vásárosfalu és Kapuvár. Vásárosfaluban három ember foglalkoztatására a 2,8 millió forint 95 százalékát kapta a községháza, ez az idei évben ennek egytizede lesz. A Kapuvárról kapott adatok szerint tavaly a 9,5 milliós támogatásból átlag 21 közmunkást foglalkoztattak, míg az idén a 6,9 milliós támogatás már csak 12 ember munkájára lesz elég.

Olvasóink írták

 • 6. takacs.lajos 2011. január 11. 22:30
  „A munkanélküliség problémáját nem a közhasznú munkával vagy közfoglalkoztatással kell megoldani.
  Bizonyos szinten szükség van erre a formára is, de a kormányzatnak inkább arra kell törekednie, hogy a munkanélküliek a termelő, produktiv szférában találják meg számitásukat.( Erről már hallottunk a jelenlegi kormányzattól.) Az önkormányzatok feladataihoz pedig biztositsák a forrásokat. Azt a munkát amit tizenhat
  közmunkás elvégzett 14 millió forintért, esetleg egy vállalkozó megoldotta volna kevesebből.”
 • 5. blaze 2011. január 11. 18:43
  „Az a probléma, ezek az emberek igazából nem is akarnak dolgozni. Csak az alibimunka, vagy a segély felel meg nekik! A rendszer pedig őket szolgálja, nem azt aki értéket teremt!”
 • 4. Mátyásfeketeserege 2011. január 11. 11:38
  „évente 10.000 milliárd megy el segélyezésre...
  És ez a munkások béréből.
  a segélyt meg mindenki tudja h ki kapja..
  segélyt csak akkor adnák valakinek ha legalább heti 5 napot dolgozik minimum 6 órában , nem hiszem el hogy az önkormányzat nem tud munkát adni(árkok karbantartása, szemétszedés, útpadka tisztítás, stb...)
  Monokon megtudták csinálni? Itt mért nem tudják??”
 • 3. Jandex 2011. január 11. 09:37
  „Ne reklamáljatok már annyit,a 2/3 erre hatalmazta fel a vikit! "Punk-tum!"”
 • 2. kefefejű 2011. január 11. 09:15
  „"Az új szabályok alapján kevesebb embert kevesebb ideig tudnak munkában tartani. Több pénz juthat viszont szociális segélyre."

  Hurrá. Ezt akarták a zemberek. Legalábbis a cigány zemberek... Az ország nyakig van a szemétben, minden koszos, mocskos és leélt, és az én adómat azért adják oda valakinek, hogy ne tegyen érte semmit...”
 • 1. Madarász 2011. január 11. 09:14
  „Nem egy millió új munkahelyet ígért a fidesz? Ehhez képest már majdnem mínuszban tartunk ennyinél...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bősárkány - Csökken a véradó kedv

Megtartotta hagyományos év eleji véradását a Vöröskereszt bősárkányi szervezete. Tovább olvasom