Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Rába: Nem szennyeznek tovább az osztrákok?

Rába folyó - Tovább javulhat a Rába vízminősége, miután megkezdték a feldbachi bőrgyárakban az új szűrőrendszer kiépítésének munkálatait. Persze osztrák ígéretből már sok volt, meglátjuk, hogy a munkálatok végeztével habzik-e a folyó.
"A BOXMARK vezetése arról tájékoztatta a PRONAS civil egyesületet, hogy Feldbachban elkezdődtek az új szűrőrendszer csarnokának alapozási munkálatai" - tájékoztatott Woki Zoltán, a PRONAS szentgotthárdi környezetvédő civil szervezet elnöke szerdán közleményben.

A jelenlegi két szennyvízszűrési rendszer kiegészítésére szánt harmadik szűrési fokozattal kapcsolatban korábban eredményes kísérletek folytak a bécsi és grazi műszaki egyetemek közreműködésével.

A feldbachi beruházás teljes költsége 2 millió euró, mintegy 480 millió forint. Ennek 30 százaléka központi, 20 százaléka Steiermark és Burgenland tartományok támogatása.

A berendezés a műszaki tervek szerint tartalmazni fog lebegtető és kicsapató állomást, homok- és aktív szénszűrőt, átadása 2009 második negyedévében várható.

Woki Zoltán közleménye szerint hasonló berendezést fognak a BOXMARK jennersdorfi gyárában is építeni 1,8 millió euró értékben, amely átadása 2009 év végére várható.

Az osztrák cég véleménye szerint a mostani két szűrőrendszer is megfelelő hatékonyságú és megfelel az előírásoknak, a kiegészítő berendezésekkel vezető pozíciót kíván betölteni a környezetvédelmi technológia területén és mint referencia, fokozott érdeklődésre számít más, hasonló vállalatok részéről.

"A két berendezés átadása után természetesen a Rába vízminőségének javulása várható, bár itt még további vizsgálatok és intézkedések is szükségesek" - fejtette ki a PRONAS közleményében Woki Zoltán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszavonta lemondását az igazgató

Kapuvár - A képviselő-testület nem fogadta el a megbízott kórházigazgató lemondását és ezzel dr.… Tovább olvasom