Kisalföld logö

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 1°C Még több cikk.

Megint megcsapolták a kórházpénzt

Csorna - Az egészségügy új finanszírozása nyomán három-hat millió forinttal „rövidül meg" a csornai Margit Kórház bevétele. A nyári hónapokat átvészelik, de az újabb fűtési szezonban nagyobb gondok is lehetnek.

„A Margit Kórház adósságát háromszáznyolcvanmillió forintról viszonylag rövid idő alatt kétszázharmincmillióra csökkentettük" – tájékoztatta a Kisalföldet dr. Boga Attila. Ezzel a tartozással „birkózik" jelenleg a csornai intézmény.

A helyzet egyre nehezebb, hiszen az egészségügy hatvanmilliárd forintos „karcsúsítása" havonta három-hat millió forinttal csökkenti az intézmény bevételeit.

– A csornai kórház költségvetését másodszorra csapolják meg – emlékeztetett dr. Boga Attila megbízott igazgató főorvos. – Az első 2004-ben volt, amikor a bázisfinanszírozásról a teljesítményvolumen-korlátra tértek át. Akkor 30 százalékkal csökkent a támogatásunk. Az önkormányzat segítségével azonban elkerültük a bezárást. Idén azonban újabb támadást kaptunk: megszüntették a teljesítményvolumen-korlátot. Az új finanszírozás alapjának azonban a tavalyi év teljesítése számít, azaz az amúgy is csökkentett pénzből veszik el az újabb elvonásokat. Ez persze az ország valamennyi kórházát érinti, de a csornai eleve kevesebbet kapott a többieknél. Havonta ez három- és hatmillió forint közti mínuszt jelent számunkra. A működési költségeink közel tíz százalékáról van szó. Súlyos dolgok ezek, melyek rajtunk kívül álló okok miatt hoznak bennünket nehéz helyzetbe.

Dr. Boga Attila: A Margit Kórház továbbra is működőképes.
Dr. Boga Attila: A Margit Kórház továbbra is működőképes.

Hétmilliós volt a legnagyobb havi fűtésszámla

dr. Boga Attila úgy látja, a nyári hónapokat „átvészelik" valahogyan. Gond a fűtési szezonnal kezdődhet, amikor több millió forintos számlákat kellene kiegyenlíteni.

– Az önkormányzat közreműködésével a fűtésünket korszerűsíteni szeretnénk. Folyamatos a felmérés, hogy hol lehet racionalizálni a rendszert. Eddig hétmillió forint volt a legnagyobb számlánk. A fejlesztés után ekkora összegeket már nem kell kifizetnünk. A közel hatmilliós elvonás persze terhet jelent a gazdálkodásunknak, de bízom benne, hogy ezt is le tudjuk küzdeni. Ma már nullszaldósan működik az intézmény és az önkormányzat segítségével az adósságunkból is sikerült törleszteni. Azt ígérhetem, hogy a kórház az újabb elvonások ellenére is működőképes marad, de a feszültségek nagyobbak lesznek. A túlfeszített, ideges légkört persze a lakosság is észleli. Úgy érzik, ők mindent megtesznek a kórházért, és nem kapják vissza azt a hozzáállást, amit ezért elvárnak. Érkeznek hozzánk panaszok, melyek mind az egészségügyben országosan kialakult helyzetre vezethetők vissza.

A betegutak kialakultak, a rábaköziek ragaszkodnak kórházukhoz.
A betegutak kialakultak, a rábaköziek ragaszkodnak kórházukhoz.

Naponta huszonötezerért ingyen péksütemény

A főorvos szerint a rábaköziek továbbra is kiállnak a kórház mellett. Folyamatosan kapnak anyagi támogatást is.

– Az elmúlt száz évben a betegutak kialakultak, az emberek tudják, hová kell fordulniuk, ha gyógyulni akarnak. A gyógyulás helye számukra szentély – fejtette ki dr. Boga Attila. – Ennek a szentélynek a megbolygatását senki nem veszi jó néven. Továbbra is érkeznek hozzánk temetési koszorúk helyett felajánlott adományok, rendezvények bevételei. Újabban egy nemrég nyílt csornai pékség mindennap huszonötezer forint értékben ad az intézménynek péksüteményt.

A kórházat a gazdasági gondokon túl szakmai problémák is sújtják. Ilyen például a szakemberhiány.

– Nehezen találunk belgyógyászt, nem kapunk kardiológust. Családi okok miatt elmegy tőlünk a bőrgyógyászunk, a helyére még nem sikerült szakembert hozni. Külföldre ment az urológus kolléga, két gyógytornászunk, neurológusunk, nem találunk röntgenszakorvost.

A probléma országos. Évente ezerkétszáz orvos hagyja el az országot. Éppen annyi, amennyi az egyetemekről kikerül – jegyezte meg.

Az igazgató főorvos pozitív változásról is beszámolt: egyes szakrendelések óraszámainak átcsoportosításával újabbakat tudtak bevezetni. Foglalkoztathatnak például gyermekallergológust, gyermekpszichiátert, amivel az ellátás színvonala nő. „Bízom benne, hogy egy éven belül normalizálódik a helyzetünk, megszilárdul a költségvetésünk. Az önkormányzat mint fenntartó bizalmát élvezzük, és ha újabb külső körülmények nem nehezítik működésünket, a rábaköziek ellátása megmaradhat" – tette hozzá a csornai kórház vezetője.

Olvasóink írták

 • 9. Reális 2009. április 26. 20:16
  „A kapuvári kórház pénzét a helyi fidesz kezeli,úgyhogy ne keresd,mert nem fogod megtalálni!”
 • 8. Ms.Wolf 2009. április 26. 13:37
  „Ez mondjuk igaz, hogy a pár kórházban, (amiről tudok: Győr, Csorna) tényleg lenyúlják az ebédhez járó sütit, vagy csokit. Nem sajnálom, legyen vele boldog, de ez hol hivatás?
  Mekkora pofátlanság a betegekkel szemben?
  Szánalom...
  Mindenből nyúlnak.
  Én arra is kíváncsi lennék, hogy hova lett az a sok száz millió, amit a kapuvári kórház kapott? Hol van? Ugyanis a belosztályon 1 db pelenka sincs.
  Üdv: Ms.Wolf”
 • 7. kalle11 2009. április 25. 13:18
  „balassaz! Nem kell felhívni senki figyelmét, meg tudom venni magamnak. Csak elgondolkodhatnának páran, ha ebből az adományból is nyúlnak, miért jutott idáig a kórház.
  katalinka! Nem láttam hogy elrakták a péksüteményt, csak éppen egyikük hozzátartozója újságolta, hogy nem kell nekik venni, megoldják a kórházból.”
 • 6. Reális 2009. április 25. 13:05
  „Kell a pénz az új miniszterekre és államtitkárokra!”
 • 5. katalinka 2009. április 25. 12:18
  „Igazad van "tettes".a politikus sem más ember mint mi,Ő tanult és ezért jár nekik vip szoba s egyebek holott én is csak 1db kocka sajt fél szelet kenyert adnék nekik.KALLE 11 láttad hogy elrakták a pék süteményt? A másik hozzá szolásom hogy tényleg van orvoshiány CSORNÁN .A kardiologusunk ha elmegy akkor ? az az igazság nincsenek szerintem megbecsülve az itthoni orvosok,s ezért inkább távoznak,pedig én mint beteg csak elismerésem lehet a kardiologiárol CSORNÁN és GYŐR-be sajna mind két helyen feküdtem vissza hoztak az éltetbe.Nekünk betegnek meg föleg nem mindegy hogy itt Csornán vagy a tulzsufolt Györbe kell esetleg kezelésre járni.Attol függetlenül a Györi kardiologiának is csupa 5 adnék növér orvos ellátásért pedig "HÁLA"pénz nem volt nekik ,csak nekem hogy nem haltam meg .”
 • 4. balassaz 2009. április 25. 08:08
  „Felhívom a nővérek figyelmét, hogy kalle11-nek is vigyenek!”
 • 3. kalle11 2009. április 24. 21:34
  „A pékségtől kapott péksütemény egy részét a nővérkék hordják haza. Nem sajnálom, de gusztustalan dolog.”
 • 2. gulyas 2009. április 24. 21:02
  „Kérdés: rendelési idő alatt miért nincs orvos , aki ellássa a beteget és úgy kell visszahívni a kórházba? Idő: ma délután , sebészet.”
 • 1. tettes 2009. április 24. 20:01
  „Nem szabad egy politikust sem ellátni.Dögöljön meg mind a kórház kapuban!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötvenhétmillió forintból felújítják a mentőállomást

Kapuvár - Ötvenhétmillió forintból teljesen felújítják a kapuvári mentőállomást. A megyei… Tovább olvasom