Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Külföldön akar élni a díjnyertes bűvész

Huszonévesként került Svédországba, majd hazajött és második lett egy nemzetközi versenyen a kapuvári Kiss Balázs.

– Még tavaly, meglehetősen váratlanul kerültem Svédországba, ám nagy úr a honvágy is, így közben hazajöttem és indultam egy nemzetközi bűvészversenyen, ahol számomra is nagy meglepetésre második helyezést értem el – tájékoztatta lapunkat a kapuvári Kiss Balázs. A huszonegy éves fiatalember révén a megye vitte el a nemrég Budapesten megrendezett Joker Magic Day első és második helyezését („Kezében az Arany Varázspálca", Kisalföld, 2015. március 18.) is.

Kiss Balázs: Az extrém mesterségeket is elfogadják Svédországban.
Kiss Balázs: Az extrém mesterségeket is elfogadják Svédországban.


– Nagy élmény volt, hogy a nemzetközi zsűri kanadai elnökével egy gálán is felléphettem. Sőt, az öltözőben még trükköket is tanulhattam tőle – mondta. Kiss Balázs hangsúlyozta, a bűvészet nemcsak hobbi, életcél is számára. – Éppen ezért tudásomat továbbfejlesztendő egy svédországi cirkuszművészeti egyetemen folytatom tanulmányaimat – mondta.

A kapuvári fiatalember még tavaly került az észak-európai országba, ahol rokonai is élnek. – A hazai fülnek talán extrém „szakmának" tűnő bűvészettel egy olyan befogadó országban, mint Svédország, semmi baj nincsen. Ugyanolyan megélhetést jelent, mint mondjuk az asztalosság – mondta. Tud is dolgozni külföldön, Svédországba – ahogy mondta – amúgy is könnyű beleszeretni.

– Hiába számítok külföldinek, szeretettel fogadnak, segítenek a munkák keresésében, a nyelvtanulásban és egyáltalán a beilleszkedésben – mondta. Kiemelte, a legnagyobb különbséget abban látja, hogy a szabályok, a dolgok Svédországban a szó igazi értelmében működnek.

– Jogkövető társadalomról beszélünk, ahol egy cigarettacsikk eldobása is megvetést vonna maga után – tette hozzá. A svéd szórakozóhelyeken csillagászati árakon árult alkohol sem népszerű „kikapcsolódási" forma. Nem divat a pulton feküdni sem és húsz év alattiakat sem látni ezeken a helyeken.
– Svédországban nem kérdőjelezik meg a társadalom normális működése, a különböző rétegek védelme érdekében hozott szabályokat, hanem betartják azokat és még csak észre sem veszik, hogy mennyire – mondta Kiss Balázs.
Ahogy a Kisalföldnek megjegyezte azonban, a honvágy viszont nagy úr és vágyott a hazai barátokra is.

– Jelenleg Budapesten élek, ám úgy gondolom, amennyiben családot alapítok, a megélhetés és az életkörülmények miatt mindenképpen Svédországban folytatom az életemet – jelentette ki a kapuvári fiatalember.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tevékeny idősek Csornán

Még két előadás van hátra a Nyugdíjas Akadémia tavaszi szemeszteréből. A hetedszerre megrendezett… Tovább olvasom