Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Ingatlanpiaci árzuhanás

Rábaköz - Év eleje óta nyolc-tíz százalékot estek a rábaközi ingatlanárak. A lakásokra a kétszázezer forint környéki négyzetméterárakon egyre több a készpénzes vevő. Családi ház feleennyiért is kapható.

Ingatlanforgalmazással foglalkozó szakértők szerint a rábaközi használtlakás-árak már a gazdasági válság begyűrűzése előtt is enyhe, az idei év végére 8–10 százalékos csökkenést mutatnak. Kapuváron közel kétszáz, de Csornán is több mint száz lakás épült az utóbbi években. Új lakások esetén a négyzetméterárak – ha nem is az infláció mértékében – emelkedő tendenciát mutatnak néhány év alatt. Az öt évvel ezelőtti 195–200 ezer forintról mára 230–250 ezer forintra emelkedett a lakások négyzetméterenkénti ára. A kisvárosonként is eltérő árakat egyre több vevő készpénzben fizeti ki.

Kapuváron néhány év alatt a Fő téren és környékén, az Esterházy sétányon, a Gesztenye soron és közvetlen környezetében, valamint többek közt a Belső utcában és környékén épültek új társasházak. A négyzetméterenkénti árak elég nagy szórást mutatnak, a Gesztenye sor 200 ezer forintos négyzetméterétől egészen a Lumniczer utcai ház – információnk szerinti – 245 ezer forintos áráig. Természetesen az árakat erősen befolyásolja a lakás mind városbéli elhelyezkedése, mind az, hogy a ház melyik emeletén található. A néhány év alatt felépült közel kétszáz új lakás túlnyomó részét mára értékesítették. A Lumniczer utcában – most épülő házban – még tizen-egynéhány lakás vár új vevőre.

A használt kapuvári lakások négyzetméterenkénti ára jelenleg 100 és 130 ezer forint körül mozog, ám azt szakértők hozzátették, a családi házak árához hasonlóan itt is 8–10 százalékos árcsökkenés figyelhető meg év eleje óta. Családi házak esetén nem nagyon szokás négyzetméterárral számolni, de ezek esetén a 60–120 ezres árszint a jellemző. A vidéki használt családi házaknál ennél kevesebbet, 40–90 ezer forintot kell egy négyzetméterért fizetni.

Csornai vállalkozóktól kapott információk szerint a városban valamivel több mint száz lakás épült az utóbbi pár évben. Ezek jó része, egyes források szerint 95 százaléka, már vevőre talált. Az árak valamivel a szomszédos kisváros árai alatt vannak, Csornán 180 és 220 ezer forint között mozognak a négyzetméterenkénti újlakás-árak. Akárcsak Kapuváron, itt is befolyásoló tényező a helyszín és a készültségi fok. Az ingatlanforgalmazó vállalkozók szerint a használt lakások és a házak árai a kapuvárihoz hasonló tendenciát és árszintet mutatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Juhart irtottak a Toldi utcában

Csorna - Juharfáit „siratja" a csornai önkormányzat. Az E.ON emberei vágták ki őket a Toldi… Tovább olvasom