Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Csornai kórház: szédülésklinika a régiónak?

Szédülésklinikát hoznának létre a csornai Margit Kórházban. A fejlesztéshez 100 millió forintos pályázati támogatásra lenne szükség. Az igazgató főorvos „többet szeretne nyújtani, mint más intézmények".
A csornai Margit Kórház 100 millió forintos támogatásra pályázik. A neuromuszkuláris (ideg- és izomrendszeri) betegségek rehabilitációját fejlesztenék az intézményben. Az igazgató főorvos úgy fogalmazott, akár egy „szédülésklinika" is kialakítható lenne, mely nem csak a térséget látná el. Az önkormányzat siker esetén 11 milliós önerővel egészíti ki az elnyert összeget.

– Az elképzelések megvalósítása lehetőséget nyújt majd a kórház számára, hogy e betegségek gyógyításakor többet nyújtsunk, mint más intézmények – tájékoztatott dr. Winiczai Zoltán. – Másfajta és tudományosan megközelített rehabilitációkra gondolunk. Fiziológiai mérések alapján készíthetünk rehabilitációs tervet az egyes betegeknek. Csont- és izomrendszeri betegekről van szó, egyensúlyi zavarokkal, járással kapcsolatos panaszokat próbálunk orvosolni. Ezen belül elképzeltünk egy szédüléssel foglalkozó ambuláns ellátást. Itt körültekintően, több műszeres vizsgálattal határoljuk körbe a szédülés okait és célzottan kezeljük. A módszerek között szerepel a tornáztatás, járás- és egyensúlyozási gyakorlatok. Olyan műszeres jellegű egyensúlyozási feladat is lesz, amikor a beteg maga is interakcióban van a számítógéppel és saját egyensúlyozó képességét ellenőrizni tudja a tréning alatt. A szédülésklinikát nem véletlenül mondtam, hiszen olyan szinten akarjuk létrehozni, amely megfelel az elvárásoknak.Olaszországban, Modenában tanulmányoztam a módszert és az annak megfelelő szintet szeretném elérni Csornán is – fogalmazott a főorvos.
A Margit Kórház C épületének tetőterében képzelték el a fejlesztést. Ott jelenleg szakrendelések működnek, illetve kihasználatlan helyiségek állnak üresen. A terület alkalmas lesz a speciális felszereltséget igénylő tornaterem kialakítására. Szükség lesz a betegeket kiszolgáló helyiségekre, logopédiai, pszichológiai rendelőkre. Dr. Winiczai Zoltán hozzátette: a szakembergárda is rendelkezésre áll. A kórházban már most is dolgozik pszichológus és logopédus, és jól működnek együtt az Arany János-iskolával. Továbbra is számítanak az intézmény szellemi kapacitásaira. A pályázatot november végéig kell benyújtani. Az elbírálás, netán a kifizetés határidejéről az igazgató főorvos egyelőre nem rendelkezik információval.

– A projekt nemcsak azért fontos, hogy a kórház működését szakmailag kiszélesítsük. Az ambuláns rehabilitáció nagy lehetőség ugyanis azoknak, akik minél hamarabb szeretnének visszatérni az aktív életbe. De nemcsak a fiatalokról van szó, hanem azokról az idősekről is, akik önállóan, eredeti lakóhelyükön akarják ellátni önmagukat továbbra is – jegyezte meg Winiczai doktor.

Olvasóink írták

  • 2. kroly 2011. október 07. 08:23
    „moderálva> EZ ÁM A HALADÁS !!!!!!!!!!! Talán tudnánk követni a kapuvári összetartó példamutató városvezetést!”
  • 1. CsabaKiraly 2011. október 02. 21:20
    „A 100 mill-bol 99 mill a doki fizetese lenne. :))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: aláírások hitelesekért, önkormányzatokért

Aláírásgyűjtő akcióval hívja fel a figyelmet a Jobbik a devizahitelesek helyzetére. Akciójukkal a… Tovább olvasom