Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Az ernyős már törölte a zuhanást

Győr–Kapuvár–Sopron - Súlyos sérüléseiből felgyógyulni látszik Vécsei Gyula, aki július 13-án motoros siklóernyővel előbb villanyvezetéknek ütközött, majd egy kamion oldalához csapódott. Emlékei azonban kitörlődtek a szörnyű balesetről.

Nem hozott szerencsét július 13-a Vécsei Gyulának, akit most is kórházban kezelnek, s várhatóan még hosszú hetekbe telik, míg újra talpra állhat súlyos balesete után. Az esetet megírtuk: aznap Kapuvár környékén szállt fel három siklóernyős, s egészen a kónyi benzinkút közeléig nem volt semmi gondjuk, amikor is a férfi villanyvezetéknek ütközött. A motoros siklóernyő irányíthatatlanná vált, vezetője pedig a 85-ösön Csorna felé haladó kamion pótkocsijának oldalához csapódott. Az esti órákban történt mindez, s mivel a férfinél nem voltak iratok, így személyazonosságát sem tudták a helyszínen megállapítani.

A kórházban persze kiderült, ki a sérült, de az is, hogy az elsődleges diagnózisnál súlyosabbak a sérülések. A 37 éves kapuvári férfinek nem „csupán" a medencecsontja tört el, hanem elmozdult a nyakcsigolyája is...

A 37 éves kapuvári férfi agyában az ütéstől ödéma keletkezett, az elektromos vezetéktől pedig  súlyos égési sérülést is szenvedett a hátán. Több mint három hete van kórházban, az első napokat a győri intenzív osztályon töltötte, ahol egy ideig altatták is. Később az égésplasztikai sebészeti osztályra került, most pedig a soproni kórházban van.

˝Mentem volna a fiúkért, de  egy másik hívás jött...  Nekem  csak annyit mertek elárulni, hogy a lába tört el˝- mondta Erika, Vécsei Gyula felesége.
Vécsei Gyula felesége, Erika próbálja összerakni a csaknem végzetes utolsó repülés mozaikjait, férje ugyanis semmire nem emlékezik az ütközésből, s orvosai szerint lehet, hogy soha nem is fog. Nem ritka ugyanis az ilyen sérüléseknél, hogy az ember agya végleg törölni akarja az emléket, így az soha nem jön elő. A Gyulával aznap repülő társaktól mindenesetre úgy tudja Erika, hogy este kilenc körül már leszállni készülődött a három siklóernyős. Ketten földet is értek, s valami banális véletlenen múlt, hogy Gyula beleakadt a villanyvezetékbe.

A kapuvári Vécsei Gyulának élete a  siklóernyőzés, s ezt elfogadja felesége, Erika is. A szörnyű baleset után is repülne a férfi, ez a felvétel emlékeztetni fogja a csaknem végzetes landolásra.
A kapuvári Vécsei Gyulának élete a siklóernyőzés, s ezt elfogadja felesége, Erika is. A szörnyű baleset után is repülne a férfi, ez a felvétel emlékeztetni fogja a csaknem végzetes landolásra.

Arra a kérdésünkre, hogy mindez összefüggésben volt-e azzal, hogy este volt, s a sötétben nem láthatta a férje a póznákat, azt válaszolta, hogy amikor a baleset történt, naplemente környékén járt az idő s még lehetett látni. A kis csapat célja pontosan az volt, hogy még sötétedés előtt befejezzék a repülést. ˝Nekem szóltak volna telefonon, ha földet értek s mentem volna a fiúkért, de ehelyett egy másik hívás jött... Nekem akkor csak annyit mertek elárulni, hogy a lába tört el.˝

Minden feleség azt válaszolná erre a kérdésre, amit Erika is: persze hogy most még jobban félti Gyulát a repüléstől. Ezzel együtt férjében nincs félelem a siklóernyőzéstől, a kórházi ágyon az ablakon kinézve többször mondogatta (és mondogatja), hogy ˝repüléshez való idő van kint". Egyelőre erről nyilvánvalóan szó sem lehet; a férfi most még szinte mindenben az ápolók és felesége segítségére szorul. Bár a törései szépen gyógyulnak, s amitől legjobban tartott a család, a nyakcsigolyája is rendbe jött. A hátán vörös folt emlékeztet még az égési sérülésre, de ahogy Erika mondja: ˝Nagyon köszönünk mindent a győri orvosoknak, akik összerakták a férjemet.˝ 

Vécsei Gyula nem számít kezdőnek a siklóernyősök között, három éve repül, s ˝gyalogos siklóernyőzéssel" kezdte ő is, ami motor nélküli repülést jelent. Vagyis ha leáll a segédmotor, ő akkor is le tud szállni ˝gyalogosként˝. Nem a motorhibával magyarázzák a balesetet a társak, akik a feleségnek azt is mondták, Gyula nem hibázott, egyszerűen fatális véletlen volt. Ezzel együtt ennek a 37 éves férfinek az esete, akit felesége és két gyermeke vár haza, figyelmeztetés mindenkinek, aki a felhők között keresi a szabadságot. 


Minden hónapra jutott baleset

Már csak azért is igaz az utolsó mondat, mert idén április óta minden hónapban történt egy-két hasonló baleset Magyarországon. Két hónapja Orosházán zuhant le egy siklóernyős, szintén súlyos sérüléseket szenvedve. Egy májusi kővágószőlősi balesetben pedig életét vesztette a sziklának csapódott siklóernyős. Legutóbb két hete, nem sokkal este nyolc óra után zuhant le motoros siklóernyővel a pátyi erdőben egy férfi, akit szintén súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba. Egyelőre nála sem lehet tudni, hogy mi okozta a balesetet: vizsgálják, hogy a siklóernyő motorja állt-e le, beleakadt-e a szerkezet valamibe, esetleg más körülmény miatt zuhant le a férfi.

Olvasóink írták

  • 2. Tisztánlátó 2009. augusztus 06. 17:50
    „Az én memóriám is jó, de mit is akartam írni?”
  • 1. Baradlay 2009. augusztus 06. 00:21
    „Na en ezert nem "sikloernyozom" es a memoriam csodalatos!:)))))))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maximum a hobbik mellett

Csorna - A csornai Nagy Ádám a négyszázkilencvenöt azon diák egyike, akik a lehetséges… Tovább olvasom