Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

A szanyi plébánost vonzza a természet

Az igaz vadász számára a vadászat nem csak a vad elejtéséről szól. Élményt nyújt mindaz, ami az ősi szenvedélyt körülveszi – tartja Tóth Imre atya, szanyi plébános.

Tóth Imre, Szany plébánosa már gyerekkorában is érdeklődött a természet, ezzel együtt a vadászat iránt. Szanyba kerülvén aztán megismerte a helyi társaság tagjait, akik – főleg elnökük, Németh Gergely – biztatták: adjon formát is érdeklődésének. Így tette le aztán a szükséges vizsgákat. Arra kértük, beszéljen portálunknak szenvedélyéről, élményeiről, tapasztalatairól.

– Fekete István gondolata, hogy ősi örökségünk a vadászat. Az egyik ember örökli, a másik nem. Én örököse vagyok. Mint ősi emberi vágy, szenvedély, egyébként mindenkiben benne van. Ez a vágy vonz engem is ki a természetbe, ahol kikapcsolódom, feltöltődöm. Nem az a lényeg tehát, hogy mindenáron elejtsük a vadat, hanem az a fontos, ami mindezt megelőzi és amivel jár. Amíg ugyanis eljutunk a lesig, nagyon sok élmény ér bennünket. Ehhez persze nyitott szemmel és szívvel kell járni az erdőt-mezőt. Olyan élmények érik a vadászt odakint, amit egy nem természetjáró ember el sem tud képzelni. A lelkemnek teszek jót akkor, amikor a természetben sétálok. Néhány óra a naplementében vagy a hajnali lesen egyedül, az ember erőt merít. Gyakran előfordul, hogy azon veszem észre magam, nem is a vadat figyelem, hanem elmélkedem, imádkozom. A vadászat tehát számomra nem csak az, amikor puskával a vállamon járom az erdőt. Az is vadászat, ha Fekete István írásait olvasom, ha kerékpárral kitekerek a Szent Anna-kápolnához, ha bemutatok egy Hubertus-misét, sőt, az is, ha valakivel erről beszélgetek.

Imre atya az első elejtett szarvasbikájával.
Imre atya az első elejtett szarvasbikájával.

Imre atya hozzátette: nem akar persze álszentnek sem mutatkozni. A vadászembernek az is sikerélmény, ha ki tudja játszani a vad éberségét, érzékszerveit és terítékre hozza. Az elejtés azonban – véli a szanyi plébános – egyszerre ünnep és gyász.

– Ünnep, mert siker, de gyász is. Ez utóbbit jelzik azok a rituális szertartások, melyek a hagyományokat képviselik. Levett kalappal közelítjük meg a terítékre hozott vadat, utolsó falatot teszünk a szájába és vannak kürtszignálok is, azaz megadjuk a végtisztességet.

A közvélemény mindezek ellenére is a ˝vadak mellett van˝ és úgy tartja, hogy a vadászok csak gyilkolnak és semmi közük a természetszeretethez. Erdőt járni ugyanis puska nélkül is lehet, mondják sokan.

Az elejtés ünnep és gyász. Ez utóbbit jelzik azok a rituális szertartások, melyek a hagyományokat képviselik.
Tóth Imre plébános
– A vadászok között is vannak persze úgynevezett húsvadászok, akik elsősorban a hűtőládára gondolnak. Jó részük viszont nem ilyen. Mi inkább az élményért megyünk ki. Ennek része persze a vad elejtése is, de nem a legfontosabb eleme. Az ember, ahogy én is, büszkén mutatja meg később a trófeáit. Ám, ahogy Széchenyi Zsigmond írja, ha ránézünk egyre, akkor újra átéljük azokat az élményeket, melyeket a természettől, Istentől kaptunk. A jó Isten ugyanis ránk bízta a teremtett világot. Nem azért, hogy kizsákmányoljuk, hanem hogy szolgáljuk. Ezt egyébként egy német vadász-író, Riesenthal fogalmazta meg a legjobban: ˝Az legyen a vadász nemes törekvése, / Hogy a vadat óvja, kímélje és védje. / Vadásszék mint törvény és szükség kívánja, / S teremtményében a Teremtőt áldja.˝

Imre atya megjegyezte: élmény volt, amikor az első őzbakot terítékre hozta, éppen a kápolna közelében. Aztán felejthetetlen az első szarvasbika elejtése is. A leginkább emlékezetes eset őt mégsem a vadakhoz, hanem az emberekhez köti.

– A legnagyobb vadászélményem egy tavalyi, halottak napjához közeli vadászat. Miután végeztünk és a vadnak is megadtuk a végtisztességet, együtt, közösen imádkoztunk elhunyt szeretteinkért, vadásztársainkért. Hívők és nem hívők néhány másodperc alatt forrtak közösséggé. És ez a vadászat igazi lényege, Isten ajándéka és szeretete – idézte fel Imre atya.

Olvasóink írták

 • 9. sivatag66 2010. szeptember 21. 20:35
  „a bágyogszováti cseter jános,megint formában van.....”
 • 8. janika 2010. szeptember 21. 10:04
  „Tán ez volt a körnék és nem csak e falú bikája?”
 • 7. krieghofnyuszi 2010. szeptember 17. 23:10
  „Ez egy frankó selejt bika.
  Gratulálok az elejtőnek.
  Akit meg felzaklat egy vad elejtése,az gondolkodjon el azon,ha nem lenne a vadállomány szakértő vadászok kezében,a túlszaporulat és a selejt példányok több kárt okoznának,mint egy két szemsarokban elmorzsolt könycsepp....”
 • 6. b.zoli 2010. szeptember 13. 19:52
  „én az atya tanitványai közül az elsők köz voltam még mikor kapuváron tanított. még akkor nyáron 1x összefutottunk azóta sem . örülök hogy halottam róla.”
 • 5. MSR 2010. szeptember 13. 13:24
  „Gratulálok Imre Atya! A ennek a bikának az elejtése szakmailag teljes mértében indokolt volt. Aki nem érti a vadászat lényegét ezen cikk alapján, az olvassa el többször. A figyelmes olvasás csodákra képes!”
 • 4. 1120 2010. szeptember 12. 22:17
  „Ezt teszi a 40 év agymosása... Egy plébánosnak semmilyen szenvedélye nem lehet, mert azzal rögtön gyanússá válik...
  <moderálva>
  Bocsánat: ez a megjegyzésem arra a hozzászólóra nem vonatkozik, aki az 5. parancsolat be nem tartását rótta fel az atyának (1. hozzászóló). Azért nem, mert ott a raklap nyert...”
 • 3. valaki_valaki 2010. szeptember 11. 21:50
  „Milyen jó dolga van ennek a szanyi plélábosnak ott Szanyban. Nagyon jó hely lehet, hogy a hivatásához tartozó munkák mellett annyi szabadideje van, hogy ennyi szegény vadat elejtsen.... Biztos sokan szívesen elfoglalnák a helyét.”
 • 2. nüs 2010. szeptember 11. 19:52
  „vadászat... kitenni a sót a vadászles elé, jó közel, hogy biztos legyen a lövés”
 • 1. csompi1 2010. szeptember 11. 15:40
  „Ejnye,Imre Atya!.......és az 5.parancsolat, hogy ne ölj? Ja, ha megadjuk a végtisztességet, akkor szabad?
  -Már alig várom a prostituált apácákat!....ha nem fizetek, akkor nem az?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bemutatják a parkosítást Sopronnémetiben

Vasárnap délután egy órakor mutatják be a településen a Sopronnémeti virágosítása elnevezésű projekt… Tovább olvasom