Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

A divatszakmáktól a hiányszakmákig

Vannak olyan mesterségek, amelyek rendkívül népszerűek a pályaválasztó fiatalok körében, s emiatt túljelentkezés tapasztalható.
Miközben folyamatos az iskolai szakmunkásképzés, egyes cégek éppen a hozzáértő szakemberek hiányára panaszkodnak. Pedig a képzett szakmunkásokra szükségük lenne a termelőágazatoknak. Hogy miért vannak mégis kevesen, annak – a hozzáértők szerint – sokféle oka lehet. Maguk az érintettek – mármint a fiatalok – az első helyen, vagy az első helyek egyikén a korlátozott kereseti lehetőséget említik.

Növelni kellene a gyakorlati oktatás idejét

A csornai Kossuth Lajos-szakiskolában jelenleg kétszázhatvan fiatal tanul. Körülbelül fele-fele arányban a kilencedik-tizedik és a tizenegy-tizenkettedik évfolyamon. Előbbi osztályokban a szakmai előkészítés és a pályaorientáció, utóbbiakban a szakképzés folyik.

– Iskolánkban forgácsoló-, géplakatos-, kőműves-, festő-, élelmiszer- és vegyiáru-kereskedő, ruházati kereskedő, szakács-, valamint cukrászszakmákban képezzük a fiatalokat, tehát eléggé bő a választék – mondta Kertész Károly, az iskola igazgatója, hozzátéve, hogy az intézményben mostanság a szakács és cukrász tartozik elsősorban az úgynevezett divatszakmák körébe. Azután következnek a kereskedő-, az építőipari, végül a fémipari szakmák, a jelentkezési létszámot figyelembe véve.

– Amikor három éve elindítottuk a szakács- és cukrászképzést, akkoriban ezt örömmel fogadták a vendéglátósok – jegyezte meg az igazgató. – Most úgy látjuk, hogy csökken a kereslet az ilyen szakmunkások iránt. Ugyanakkor a gyerekek és szüleik továbbra is ragaszkodnak ezen mesterségekhez. Szeretnénk a gépész- és építőipari szakmák területén előbbre lépni, mivel a forgácsoló-, lakatos-, hegesztő-, kőművesszakmákban viszont hiány mutatkozik. Erről rendszeresen tájékoztatjuk a pályaválasztó fiatalokat és a szüleiket, ám ezt – a jelentkezések alapján úgy tűnik – nem veszik figyelembe. Készen állunk a varrószakma oktatására is, de nem indulhatunk el, mert nincs jelentkező, noha igény lenne ilyen szakmunkásokra is.
Adódik a kérdés, vajon megfelelő-e a szakképzés jelenlegi formája: szükség van-e a kétéves pályaorientációra, vagy több szakmai gyakorlat kellene?

Kertész Károly szerint a tanulók nagy része a leendő szakmájával szívesebben foglalkozna. De mivel kilencedik és tizedik osztályban ugyanazokat a tantárgyakat tanulják, mint nyolcadikban, egyfajta csalódás lesz úrrá rajtuk.

– Növelni kellene a gyakorlati képzés idejét oly módon, hogy a kilencedik és tizedik osztályosok is tölthessenek bizonyos időt a gyakorlati munkával. Ebben a kérdésben van némi tapasztalatunk, hisz a tizedikes forgácsoló- és géplakatos-tanulókat heti öt órára kivittük a tanműhelybe és azután teljesen megváltozott a hozzáállásuk. Különben is köztudott, hogy a szakiskolai tanulók a szakmai gyakorlatot jobban szeretik – vélekedett az intézmény vezetője.

Tovább tanulnak – más területen próbálnak szerencsét

Az igazgató szerint a végzett fiatal szakmunkások közül sokan nem a tanult szakmájukat gyakorolják. Némelyek tovább tanulnak, érettségiznek, vagy egészen más területen próbálnak szerencsét. Mintegy harmaduk helyezkedik el a szakmájában.

– Tavaly a Nemzeti Szakképzési Intézet felkérésére pályakövetést végeztünk – közölte. – Válaszborítékkal ellátott levélben kértük a végzett tanulókat, hogy szíveskedjenek írásban visszajelezni a munkalehetőségükről. Ám az ötvenegy fiatal közül tizenketten tettek eleget a kérésnek.

Anyagi és erkölcsi megbecsülés

Mi lehet hát a megoldás? Kertész Károly szerint anyagilag és erkölcsileg is jobban meg kellene becsülni a szakmunkásokat. De mit mondanak a cégek vezetői? Puzsa Gyula, a Hantech Zrt. vezérigazgatója szerint valós gond, hogy vannak hiányszakmák. Náluk például huzamosabb ideje a hegesztők, valamint az NC-, CNC-esztergályosok hiánya okoz gondot, bár versenyképes kereseti lehetőséget kínálnak. Hasonlóképpen nyilatkozott lapunknak (Kisalföld, 2007. január 15.) a kapuvári Diadal Zrt. elnök-vezérigazgatója. Pk harminc-negyven szakképzett varrónőt akár azonnal is felvennének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több köbméternyi hulladék Szárföld határában

Frissen lerakott szárföldi szemétkupachoz hívták a kapuvári rendőröket, akik… Tovább olvasom