Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 23°C Még több cikk.

Vádemelési javaslat a hintabalesetben

Darnózseli - A rendőrség lezárta a május 6-án, Darnózselin történt hintabaleset miatt folytatott nyomozást. Egy nyolcéves kislányra rádőlt a házilag gyártott hinta, s a gyermek meghalt. Az édesapja ellen gondatlanságból elkövetett emberölés miatt vádemelési javaslattal kerül az ügy a megyei főügyészségre.
A Kisalföld május 7-én számolt be a tragikus balesetről, amelyik előző nap délután történt Darnózselin. Egy édesapa hintáztatta nyolcéves kislányát a családi házuk udvarán felállított, házilag gyártott hintán.

A rendfából készült, helyéből kibillent szerkezet rádőlt a földre esett gyermekre, akinek olyan súlyos ütés érte a fejét, hogy meghalt.

A tragédia körülményeit a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közigazgatási eljárás keretében, mint rendkívüli halálesetet kezdte vizsgálni. A megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának kiemelt főnyomozója, Móricz Péter őrnagy tegnap elmondta lapunknak, az orvos szakértői vélemény és az összes körülmény alapján felmerült a bűncselekmény gyanúja.

– Ezért nyomozás elrendelésével az ügy átkerült a megyei bűnügyi osztályra. Első lépésként halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt indult az eljárás az édesapa ellen, aki a hintát felállította. Ugyanis a rendőrség álláspontja szerint egy ilyen szerkezet felállításának vannak munkavédelmi szabályai, amelyeket vélhetően megszegett az apa – részletezte Móricz Péter.

Az igazságügyi munkavédelmi szakértő megvizsgálta az eset körülményeit és magát a hinta szerkezetét is, s megállapította a munkavédelmi szabályok megszegését.
– Mivel a hinta magánterületen volt felállítva, s mást nem veszélyeztetett, mint saját gyermekét – folytatta Móricz őrnagy –, a szakértő szerint a szerkezetre nem vonatkoznak az általános munkavédelmi előírások.

A rendőrség ettől függetlenül – halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt – vádemelési javaslattal küldte meg az anyagot a városi ügyészségre. Ott azonban más minősítésről született döntés: fennáll a gondatlanságból elkövetett emberölés gyanúja, mivel az apa nem volt elvárhatóan körültekintő a hinta felállításakor.

Az őrnagy hozzátette, ezt a döntést a megyei főügyészség helybenhagyta, s utasította a rendőrséget, hogy az új minősítésben folytassa le az ügy kivizsgálását. A nyomozást a bűnügyi osztályon befejezték, a napokban vádemelési javaslattal kerül át az ügy a főügyészségre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Intő jelek, tehetetlen dolgozók

Mosonmagyaróvár - Két éven belül három mosonmagyaróvári üzemben is finanszírozási gondok akadtak,… Tovább olvasom