Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Uniós százmilliók a vízi összeköttetésért

Közel egymilliárd forintból komplex turisztikai összeköttetés lehet Szigetköz és Csallóköz között: komp indulna, kikötői létesítmények és utak épülhetnek. Az első körön már túljutott a projekt.Dunaremete és Lipót (kiegészülve Halászival) szlovák partnereket keresett egy kompjárat beindításához. Konzorcium alakult, s a kétkörös pályázat első részén már túljutott az elképzelés: október közepéig kell beadni az engedélyes terveket, döntés jövő januárban születhet. A beruházás számított összköltsége 3,23 millió euró (közel 900 millió forint), melynek 85 százaléka uniós, 10 százaléka állami forrás, melyhez öt százalék önerő szükséges. Kedden tervegyeztetési fórumot tartottak a győri megyeházán.

„A megye és a Szigetközi Fejlesztési Tanács támogatását bírja a komp-pályázat" - mondta elöljáróban Szakács Imre, a megyei önkormányzat elnöke. Kvarda József a szlovákiai Nagyszombat megyei alelnöke úgy fogalmazott: hiába vannak természeti és kulturális értékeink, ha Pozsonytól Medvéig a Duna átjárhatatlan. Nagyszombat megye egyébként már 68 ezer eurót jóváhagyott a projektre.
„Lipót az idegenforgalomra épít, rengeteg szlovák vendégünk van, élénkül a kerékpárturizmus: jó helyen lenne a dunaremetei kikötő - indokolta a projekt létjogosultságát Tóth Péter.

A komp – természetvédelmi okokból – mintegy három kilométeres szakaszon közlekedhet. A menetidő „lefelé" 20, vissza 25 perc lesz. Az újonnan építendő vízi járművet rámpával együtt 31 méter hosszúra tervezik, ötven utas és hat személygépkocsi befogadására lehet alkalmas. Alacsony, hatvan centiméteres merülési mélységű. Bősön és Dunaremetén is kikötői épület várhatja majd a vendégeket parkolóval. Sikeres pályázat esetén már 2011 nyarán elindulhat a kompjárat.

Olvasóink írták

  • 2. Abrafax 2009. július 08. 19:31
    „Már régen szükség lett volna a közúti összeköttetésre a Csallóköz és a Szigetköz között. A túloldalon ugyanis - Pozsonytól eltérően - a saját véreink vannak, nem "szlovákok". Sőt, kellene egy komp Kiliti és Somorja közé is, mert megesz bennünket itt középen Pozsony és Győr, ha nem nyitunk minél több felé.”
  • 1. mérpontén 2009. július 07. 22:02
    „A szlovákok miatt nem járok már Lipótra, már így is túl sok van belőlük!
    Nem kell komp, maradjanak otthon!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A ˝megaálmok˝ pénzre várnak

Mosonmagyaróvár - Csodák palotája a mosoni Futurában, XX. századi múzeum az ipartelepi laktanyában,… Tovább olvasom