Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Szupercsapat akcióban - a mosonmagyaróvári tűzoltók egy napja - képgalériák

Munkájuk pótolhatatlanul értékes, olyan biztos pontok, akikre ha szükség van, érkeznek - bárhová, bármikor, bármi áron. A kisalfold.hu munkatársa egy napra a mosonmagyaróvári tűzoltók csapatának tagja lehetett - 24 órás szolgálat erejéig.


A mosonmagyaróvári mentőknél eltöltött napom után született az ötlet, hogy készítek hasonló riportot a mosonmagyaróvári tűzoltóknál is. Célom is ezzel azonos volt - a csapat tagjaként eltöltök velük egy szolgálatot, így beleláthatok egy napjukba és dokumentálhatom azt. A "sztori" alakulása ismét a véletlenre volt bízva.

Fél hétkor érkeztem meg, átvettem a szolgálati ruhámat - egy fekete nadrág-kabát-sapka kombót, egy sötétkék könnyű bevetési ruhát, bakancsot és sisakot is. A 7 órakor kezdődő szolgálatváltás már felöltözve történt, én is beálltam a többiek közé, és meglepetésemre az én nevemet is felolvasták - a 2-es számú szerautóra osztottak be. A tűzoltók 24 órás szolgálatban dolgoznak - 1 nap munkát követ 2 szabadnap. Így tehát 24 órát töltöttem velük, a csapat tagjaként.

Katonás rend, fegyelem és napirend

A szolgálatváltás felsorakozva történik, felolvassák a tűzoltók napi beosztását, majd a belépő szolgálat ellenőrzi az összes autót, felszerelést - mindent átszámolva, darabra, és a legapróbb felszerelés, példának okáért egy csavarhúzó hiányát is jelentik a szolgálatparancsnoknak. A váltásnak akkor van vége, ha minden ellenőrzés megtörtént, a leadó szolgálat ezután öltözhet át, és hagyhatja el a laktanyát.

Galéria
A "tűzoltók egész nap csak henyélnek és várják a riasztást" sztereotípiát erősen megcáfolta a feszes és szigorú napi, sőt heti rend is. Az állandó napirendi pontokra osztott kiképzési terv a következő: hétfő az ellenőrzések napja. Ellenőrzik a légzőpalackok állapotát, nyomását, megfelelő működését, az oxigén fogyását jelző akkusztikus sípját, a feszítővágókat, sugárcsöveket, osztókat, fecskendőket, szivattyúk vákumpróbáját, tömítettséget, - mindent. Kedd és szerda az aktuális előadásoké és továbbképzéseké, csütörtök a helyismereté, péntek a szerkarbantartásé és a tankolásé, szombat a laktanyatakarításé.

Az álalános napirend órákra beosztott - 6 órakor ébresztő, 6 és 6.30 között a szolgálat felkészül a váltásra, azaz mindenki egyénileg tisztálkodik, elrendezik a körletet és a szertárakat. 6.30 és 7.15 között megtörténik a szolgálatváltás, ezután fél óra van a reggelire. Reggeli után az adott szerre beosztott gépjárművezetők végrehajtják a rádiópróbát. A 7.45-8.15 közötti fél óra "technikai idő" néven fut, rendezik a szertárakat, szereket, javítják, cserélik a szükséges eszközöket. 8.15-11.45 adott napokon a továbbképzésé.

Galéria
Az előadóteremről a gimnáziumi osztálytermem jutott eszembe - előadói asztal, tábla, felette a magyar címer, padok és székek, a falakon pedig tűzvédelemmel kapcsolatos tablók lógnak. A továbbképzési napokon történő 4 órás képzések a szolgálatparancsnok által meghatározott témában folynak, 45 perc időtartamú órákban, közöttük tíz perc szünettel.
A dél és 1 óra közötti készenléti szabadidő az ebédé és a pihenésé, 13.15-15.15 továbbképzés, megbeszélés, alaki sportfoglalkozás. A negyed 4 és negyed 7 közötti parancsnoki idő többek között a foglalkozások pótlásáé, sportolásé, gyakorlatok előkészítéséé, szerkarbantartásé, egyéni tanulásé - ez a 3 óra a szolgálatparancsnok meghatározása alapján felhasználható. A 18.15 és 22 óra közötti idő a kötetlen foglalkozási idő, 22 óra a takarodóé.


Csütörtök, az én napom

A szolgálatváltás után a bakancsomat és sisakomat a 2-es szerautóba tettem, ezeket a riasztáshoz vonulás közben kell felvenni. A napközbeni szolgálati ruhám helyett felvettem a könnyű bevetési ruhát - kényelmi és öltözködési okokból, mert a fiúk ebbe az esethez vonulva öltöznek át, én pedig egyetlen lányként úgy döntöttem, kihagynám ezt a lépést. Kaptam egy láthatósági mellényt is, hogy az eseteknél könnyen azonosítható legyek.

Csütörtök a helyismereté, ahova az 1-es és 2-es számú szerautó és személyzete vonul ki, minden héten más létesítménybe. A kivonuló tűzoltók felmérik a terepet, a menekülési tervet és útvonalat, a létesítmény különböző pontjait, ellenőrzik a tűzcsapokat és az oltóberendezéseket, az áram- és gázellátást.

Galéria

A helyismeret előtt rövid eligazításban és munkavédelmi oktatásban részesültem - fő a biztonság - , majd egy jánossomorjai létesítménybe indultunk, helyismeretre. Az általam dekor-elemnek gondolt tó oltóvíztározó volt, vízililiommal és halakkal. Az üzemben egy dolgozó volt az idegenvezetőnk, körbejártuk a létesítményt és ellenőriztük a tűzcsapok megfelelő működését is. Helyismeret után a 2-es szerautóval a Micimackó bölcsödében tartottunk egy rövid bemutatót, majd visszatértünk az állomásra.


Hatósági osztály és a megelőzés

Készenléti szabadidőmben ebéd után a hatósági osztályt látogattam meg, és ismerkedtem a munkájukkal. A tűzoltóság hatósági munkája rendkívül fontos és felelősségteljes feladat a megelőzés szempontjából. Ez az osztály foglalkozik a tűzvédelmi előírások és jogszabályok betartatásával, üzletek működési engedélyének kiadásával, ipari létesítmények telepengedélyének kiadásával, éghető töltetű tartályok, gáztartályok elhelyezésével és használatbavételével, útépítés használatba vételével és létesítésével, szociális ellátást igénylő intézmények működési engedélyeinek kiadásával.

Legfőbb tevékenységük a tűzvédelmi ellenőrzések, hiányosságok ellenőrzése és számon kérése, a pótlására való kötelezés, hiányosságok esetén büntetés kiszabása. Ellenőrzik a tűzjelző berendezéseket, valamint foglalkoznak azok biztosításával és használatbavételével is. Kivizsgálják a közérdekű bejelentéseket, és kapcsolatban állnak a kéményseprő vállalatokkal is - közbeléphetnek, ha a tulajdonosok akadályozzák a kémények tűzvédelmi ellenőrzését és tisztítását.

Vizsgálataik során a fontossági sorrend a következő: az alapterülethez mérten elérhető-e elég oltóvíz, az épületből mindenki ki tudjon menekülni, esetleges balesetnél ne következzen be robbanás, valamint a kiérkező kollegáik gyorsan és elég oltóvizet találjanak, az épület pedig ne legyen balesetveszélyes. A West Balkan tragédiája óta a figyelem középpontjába kerültek a zenés-táncos szórakozóhelyek, valamint ugyanezek szabadtéri változatai is. Egy majális előtt például komoly tűzvédelmi dokumentáció készül, adott rendezvény előtt pedig ellenőrzik, hogy a helyszín tűzvédelmi szempontból megfelelően biztosított-e.


A laktanya

A délutáni parancsnoki idő alatt teljeskörű idegenvezetést kaptam az egész laktanyában, pincétől a padlásig - az épület hatalmas, még másnap reggel is sikerült eltévednem. A járművek két hatalmas garázsban kapnak helyet, külön szobájuk van a védőruháknak, a légzőpalackoknak és a tömlőknek is. A pincékben a használaton kívüli eszközökön kívül van kialakított óvóhely is, védőajtókkal. Az egyik padlásteret szintén eszközök tárolására használják, a másik padláson frissen mosott lepedők és ágyneműk száradtak.

Galéria
A mosonmagyaróvári tűzoltóság épületében két múzeum is ki van alakítva, ezek bárki számára díjmentesen megtekinthetőek.

A hálókörletek az emeleten vannak, a folyosó végén riasztásmegjelenítő. A szobákban éjszakai riasztás esetén a lámpák azonnal felkapcsolódnak, a híradó szolgálatos pedig bemondja, hogy melyik autó megy, hova és miért.

A folyosókon két feltűnő színű ajtó mögött vannak a csövek - riasztáskor nincs idő lefutni a lépcsőn, a tűzoltók csúsznak a csövön, mint a filmekben, és az autók mellé érkeznek. A bevetési ruhák is oda vannak készítve - néhány másodperc késlekedés sem megengedett. 10 perc ajtó előtti álldogálás és dilemma után sem mertem lecsúszni azon a néhány méteren, ennyivel kevesebb élménnyel gazdagodtam - még nem bántam meg.

A bejáratnál külön épület van a tűzoltóság lelkének, az ügyeletes szolgálatnak. Itt fogadják a beérkező riasztásokat, és innen továbbítják a az esetet az épületbe.

Az udvar hatalmas, kemencével, kerti padokkal és asztallal, medencéből varázsolt virágágyással, parkolóval és röplabdapályával, raktárakkal. A néhai tekepálya épületét megosztották, egyik felét edzőteremmé, a másikat lőtérré alakítva, a tűzoltók csemetéi pedig hintázhatnak és csúzdázhatnak a nekik kialakított, retro tűzoltószekerekkel tarkított, parkra emlékeztető gondozott udvaron.

Mindent ők maguk építettek fel, térköveztek, nyírják a füvet és gondozzák a növényeket.


Röplabda és létra, takarodó előtt

A délutáni kötetlen foglalkozási idő alatt újabb élményekkel gazdagodtam a rögtönzött röplabdameccsen, és a délutáni magaslati városnézésen. Hosszas rábeszélés után beleegyeztem a 37 méterbe, bár kétségeim voltak magammal szemben, mivel a néhány méteres csövön sem mertem lecsúszni. A nem mindennapi látvány aztán elterelte a figyelmemet a tériszonyomról, egyedül az a gondolat szédített el, hogy a tűzoltók ebben a magasságban mentenek és dolgoznak, nem pedig egyhelyben állva fotózzák a kilátást.

Galéria
A mutatvány túlélése után csatlakoztam a vacsorázókhoz, takarodóig beszélgettünk, meséltek, én hallgattam és jegyzeteltem - továbbképeztük egymást tűzoltásból, műszaki mentésből és újságírásból.


Nyugodalmas, jó éjszaka

Ha eddig a riasztásokról szóló részleteket keresték, nem én hibáztam - 24 órás szolgálatom alatt nem történt egyetlen riasztás sem. Ugyan a reggeli helyismeretre ugyanúgy indultunk el, mint egy éles riasztás esetén, mégsem volt az. Többen fogadtak a "de kár, hogy nem tegnap jöttél" mondattal - előző nap két baleset és egy gázszivárgás is történt, éjjel pedig leégett egy családi ház, ahol gázrobbanás is történt.

Galéria
A "sztori" szempontjából színesebb 24 órám lett volna, azonban a lelki nyugalmam szempontjából lehet, hogy jobb volt végigaludni az éjszakát. Riasztás esetén a tűzoltó a laktanya területén akárhol van, akármit csinál, azonnal otthagyja - nincs idő a késlekedésre, 120 másodperces kivonulási kötelezettség fenntartása mellett dolgoznak egész nap.


A Szupercsapat

A csapat - számomra - meglepően kedves és közvetlen volt velem, hamar befogadtak, együtt ettünk, együtt kávéztunk, együtt röplabdáztunk - kicsit sem éreztem magam kívülállónak. Pótolhatatlanul értékes a munkájuk, olyan biztos pontok, akikre ha szükség van, érkeznek - bárhová, bármikor, bármi áron. Olyan természetesnek vesszük azt, hogy vannak, és azt is, hogy gyakran saját életüket kockáztatva mentik meg azokat, akiknek szükségük van rájuk. Úgy gondolom, a mindennapi hősök köztünk járnak - csak sokan nem vesszük észre.

Olvasóink írták

 • 4. Ambar 2012. június 08. 21:08
  „Én is tisztelem a tűzoltókat és a cikkből látszik egyre nagyobb követelménynek kell megfelelniük.Szükség van rájuk ,becsüljük meg őket!”
 • 3. Losba 2012. június 08. 11:45
  „okda

  ...gondolom te is olyan helyen melózol , ahol meg is halhatsz egy másik életben maradásáért...te moderálva, jaa , hogy neked más a munkaköri kötelességed...azért mert soha nem mernél elmenni tűzoltónak, vagy olyan fizikai állapotban vagy , hogy kidobnának az első napon...

  ...kívülállóként is minden tiszteletem a tűzoltóknak.”
 • 2. fan06 2012. június 07. 19:33
  „Gratulálok a cikkhez!Nagyon sok ilyen kellene!Nem reklámnak,hanem,hogy tényleg belelásson az átlag ember is a munkás hétköznapokba!
  OKDA.Remélem téged soha nem kellenek megmenteni "kötelességből":)”
 • 1. okda 2012. június 07. 18:14
  „Eddig azt hittem munkaköri kötelességük mindez.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenkét migráns három autóban Jánossomorjánál - képgaléria

Három autóban összesen tizenkét illegális bevándorlót fogtak el a magyar és osztrák rendőrök közösen… Tovább olvasom