Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Szélesebb jogkörrel, több szigorral

Júliustól működik majd Mosonmagyaróváron az önkormányzati „rendőrség". A rendészeti szerv az eddigi közterület-felügyelet feladatát veszi át, ám a jogkörük jóval nagyobb lesz. Így igazoltathatnak, előállíthatnak és motozhatnak is.
Úgynevezett önkormányzati rendészeti szerv létrehozásáról tárgyalt a képviselő-testület legutóbbi ülésén. A városatyák januárban már foglalkoztak a témával. Akkor elvi támogatásukat adták az önkormányzati „rendőrség" működésének előkészítéséhez.

Az egyes rendészeti feladatokat ellátó személyek tevékenységéről szóló törvény ad lehetőséget a települések számára, hogy önkormányzati rendészeti szervet hozzanak létre. Mosonmagyaróváron jelenleg is működik közterület-felügyelet. A négy közterület-felügyelő a polgármesteri hivatal alkalmazásában dolgozik. A rendészeti szerv gyakorlatilag a közterület-felügyelők feladatát látná el, ugyanakkor joguk lenne különböző intézkedésekre és kényszerítő eszközök alkalmazására is. Így például valamilyen létesítmény és egyéb vagyontárgyak őrzésére, jogellenes cselekmény megakadályozására, a tetten ért elkövetők visszatartására, holmik ideiglenes elvételére, igazoltatásra, ruházat, csomag és jármű átvizsgálására vagy a tetten ért személy előállítására.

Kezdetben öt fővel működik majd a szerv, ám a tapasztalatok alapján a későbbiekben tervezik a létszám bővítését. Az egyre növekvő lakosságszám ugyanis ezt indokolttá teszi.
Kezdetben öt fővel működik majd a szerv, ám a tapasztalatok alapján a későbbiekben tervezik a létszám bővítését. Az egyre növekvő lakosságszám ugyanis ezt indokolttá teszi.

„Az önkormányzat szerint a közterületi rendezettség, tisztaság és a város mindennapi életében megjelent új kihívások, a megnövekedett migrációs hatások indokolttá teszik, hogy a közterület-felügyelet az eddigieknél bővebb feladat- és hatáskörrel, szélesebb eszközrendszerrel láthasson el rendészeti feladatokat" – mondta el érdeklődésünkre Fehérné Bodó Marianna jegyző. Ezért a város érdekét szolgálja a rendészeti szerv felállítása. Ennek alapját a jelenlegi közterület-felügyelet biztosítja. Az ország számos településén működik már ilyen szervezet, a tapasztalatok mindenhol azt mutatják, hogy jó döntés volt a létrehozása, hiszen a közterület-felügyeletnél lényegesen nagyobb jogkörrel rendelkezik.
Az önkormányzati rendészeti szerv létrehozásához szükséges a képviselő-testület és a megyei rendőr-főkapitányság közötti együttműködési megállapodás. Ennek elfogadásáról is döntött most a képviselő-testület.

Joguk lesz a tetten ért elkövetők visszatartására, igazoltatásra, ruházat, csomag és jármű átvizsgálására.

Határoztak továbbá a létrejövő új szervezet alapító okiratáról is. Ezek alapján július 2-tól működik majd a Mosonmagyaróvári Önkormányzati Rendészet. A szervezet megalapításával a polgármesteri hivatalon belül működő közterület-felügyelet megszűnik. A rendészeti szerv látja el a továbbiakban az eddig nem önálló szervezeti egységként működtetett felügyelet közrendet felügyelő feladatait. A közterület-felügyelők a rendészeti szerv megalakulását követően pályáztatási eljárással kerülhetnek át a rendészet állományába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra fel kell újítani a felújított várpincét

Nemcsak felújítanák, de olyan új funkciókat is kaphatna a vár alatti, illetve a körülötte lévő… Tovább olvasom