Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Róka fogta volna a keszeget

Szigetköz - Egy horgász kifogott halait is megkörnyékezte, s csak bottal lehetett elkergetni a hét végén egy rókát a dunakiliti duzzasztóműnél. Igen elszaporodott az állomány: az apróvadat irtja, a veszettség már nem tizedeli. A kilövésük drága és nehézkes.
A veszettség az idegrendszert megtámadó vírusos kór: tünetei jellegzetesek, az állat elveszíti ösztönös félelmét az embertől, gyakran igen szelídnek tűnik, majd mindenbe belemar. Ezt a szelídségét tapasztaltuk mi is a hétvégén a dunakiliti duzzasztómű területén. A portától alig néhány száz méterre a kemping felé vezető úton egészen közel engedett magához egy róka, s percekig figyelhettük és fotózhattuk, ahogy apróbb rágcsálókra vadászik. Nem sokkal később egy, a csónakjával kikötő horgászt közelített meg, a szákban található keszegek is felkeltették az érdeklődését, próbálta kilopni azokat. Nagy nehezen, csak bottal lehetett elkergetni, de akkor is nyugodtan állt odébb. A Kisalföld által megkérdezett, névtelenséget kérő szakember szerint a duzzasztóműnél látott róka valószínűleg nem volt veszett: azt ugyanis semmilyen táplálékszerzés nem érdekelné. „A rókák rendkívül elszaporodtak a Szigetközben is, természetes ellenségük nincs – esetleg időnként a puskagolyó. Az erőmű területén viszonylag sok ember fordul meg, az állat megszokja őket, s nem fél a közelükben sem. Mindenesetre óvatosnak kell lenni velük, hisz rühesek is lehetnek" – mondta.

Közel: Szigetközben az emberek közé is betéved a róka, de jobb tartani tőle a távolságot.
Közel: Szigetközben az emberek közé is betéved a róka, de jobb tartani tőle a távolságot.

Giczi Ferenc, a Lajta–Hanság Zrt. vadászati ágazatának vezetője elmondta: valóban rendkívül elszaporodtak a rókák, s ez sok gondot okoz a vadászatra jogosultak számára is. „A humán-egészségügyi okok miatt nemrégiben bevezetett veszettség elleni immunizálásuk miatt már ez a kór sem tizedeli őket, ám – érthetően – ezen intézkedés által megmentett néhány emberélet előnyt élvez. A veszettség korábban két-három évente megtizedelte az állományt: most néhány példány csak a rühesség miatt hullik el. Ez a hatalmas szaporulat rengeteg munkát ad számunkra: a törvénymódosítás eredményeképp már a füstgyertyás kotorékirtás is tiltott, így csak a kilövés vagy a kotorékkutyával való irtás marad. Ez nehéz, s költséges feladat is: szinte hetente lövünk rókákat. Apróvadas részeken rengeteg fácánt, nyulat irt ki: nekünk kötelességünk lőni, ha külterületen rókát látunk" – mondta Giczi Ferenc, akitől azt kérdeztük: mit tegyünk, ha rókát látunk?

„Külterületen egyszerű a válasz: ne menjünk a közelében, s ha túl szelídnek látszik, akkor érdemes értesíteni az illetékes vadászmestert. Lakott részen más a helyzet: sajnos egyre több ingatlanra bejön a róka, s olyanról is tudok, ahol etetik azt a lakók. A rajzfilmek sem sokat segítenek, gyakran az állatvédőket is ellenünk hangolják. Ha valaki lakott területen rókát lát, a polgármesteri hivatalt vagy a legközelebbi gyepmestert értesítse."

Nagy kárt okozhat

Tejfaluszigeten néhány évvel ezelőtt egy töltés melletti háznál harminc csirkét fojtott meg egy láthatóan rühes, rossz bőrben lévő róka. Végül a háziak egy ásóval agyoncsapták az állatot.


Olvasóink írták

  • 1. tdthjgz 2008. október 29. 11:50
    „HA NEM LENNÉNEK,AKKOR MEG AZ LENNE BAJ!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiegészítik a hősi halottak névsorát

Mosonmagyaróvár - Tavaly a magyaróvári városrész legrégebbi sírjait térképezte fel a helyi városvédő… Tovább olvasom