Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Júliustól a városé lehet a Hansági Múzeum

Júliustól várhatóan a város veszi át a Hansági Múzeum és a helyi levéltár működtetését a megyei önkormányzattól, így eddigi formájában működhet tovább a két intézmény. Erről egy szándéknyilatkozatot fogadott el legutóbbi ülésén a testület. A működtetés évi 17,5 millióba kerül majd a városnak.
Az elmúlt hónapok bizonytalanságait követően most megoldódni látszik a Hansági Múzeum sorsa. Mint ismeretes, a megyei önkormányzat forráshiányra hivatkozva nagymértékű létszámleépítést hajtott végre az intézményeiben. Ez a döntés érzékenyen érintette Mosonmagyaróvárt is, hiszen a Hansági Múzeum öt közalkalmazottjának elbocsátásával veszélybe került az intézmény területi múzeum besorolása. A múzeum megmentéséért létrejött széles körű civilösszefogást is látva, a város vezetése tárgyalásokat kezdett a megyei fenntartóval a helyzet megnyugtató megoldására. A többlépcsős tárgyalások eredményeként mára körvonalazódni látszik a megegyezés a működtetés átvételéről.

Eszerint a megyei önkormányzat a kötelező feladatként működtetett múzeumot és a levéltárat július 1-jétől átadja Mosonmagyaróvárnak. Ezután a város vállalt feladatként működteti majd tovább a két intézményt. Az előzetes megállapodás szerint a megyei önkormányzat évi 7,5 millió forinttal járul hozzá a múzeum és a levéltár működéséhez. Ezen támogatásról szóló megállapodást 2014 végéig köti meg a megyei önkormányzat a várossal.

Az idei évben már elkülönítette a város és a kistérség is a szükséges összeget a múzeum működtetéséhez, ám 2012-től be kell építeni a költségeket a büdzsébe.

A két intézmény működtetéséhez az előzetes becslések szerint 35 millió forint kell évente. A megyei önkormányzat 7,5 milliós támogatásával, 5 milliós intézményi saját bevétellel és a kistérség szintén 5 milliós hozzájárulásával számolva a városnak 17,5 milliót kell előteremtenie erre a célra évente.

A képviselő-testület legutóbbi ülésén elfogadott egy szándéknyilatkozatot arról, hogy átveszi a két intézményt a megyei önkormányzattól és tovább működteti. Felhatalmazták továbbá a polgármestert, hogy a nyolc múzeumi és egy levéltári szakalkalmazott, illetve az intézményi vagyon átvétele ügyében az egyeztető tárgyalásokat lefolytassa.

A megyei önkormányzat a kötelező feladatként működtetett múzeumot és a levéltárat július 1-jétől a tervek szerint átadja Mosonmagyaróvárnak.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. pancser 2011. április 12. 14:41
  „Kinek savanyú a szőlő? Nem nekem! RC. alatt akkora a ló, hogy már a földet sem látja. A hasonlatokról:vannak bukott előadások, amit gyorsan levesznek a műsorról. Igenis azt kell előadni amire igény van ilyen szempontból étterem vagy múzeum egyre megy, a szakmának ezt kell szolgálnia, úgy mint az étterem séfjének. A vita egyébként tényleg értelmetlen, úgyis az lesz amit a szponzor akar, ez így volt Széchenyi idejében és így van ma is többnyire.”
 • 36. dompici 2011. április 12. 12:18
  „35. Szia RC! Én nem várok vitát senkitől, eddig is csak megértést reméltem. Lehet, hogy pancsert és néhány fórumtársat nem sikerült meggyőzni, de legalább ennyit viszont igen, tehát nem volt értelmetlen. A dolog szerencsésen alakult, és azt hiszem innen kezdve nem kell bizonygatom, hogy hű de okos vagyok, elég, ha sokadmagammal rendszeresen megjelenek múzeumunk rendezvényein, és - akár értünk a muzeológiához, akár nem - örömmel befogadjuk azt a kulturális táplálékot amit ez az intézmény (is) 130 éve önzetlenül ad át. A fenntartóváltás a dolgok lényegén, a kulturális gyökereken nem változtat, és még kevésbé néhány savanyú a szőlő típusú hozzászólás, amivel főképp pancser barátunk örvendeztet meg (tényleg miért is fáj neki, hogy egy értékes dolgot nem dobunk a kukába?). A továbbiakban én sem kívánok itt kultúrmissziót gyakorolni, megteszi ezt helyettem az erre a célra alapított múzeum. Megteszi - amíg hagyják, sőt mint láttuk, még azon túl is.”
 • 35. RickCartman 2011. április 11. 20:27
  „Részemről a további vita értelmetlen.
  pancser hozzászólások sokaságával bizonyította, hogy mindenben jártas, ezzel versenyezni nem kívánok.
  Muaddib pedig úgy tartja, nem vagyok hozzá méltó vitapartner, legyen úgy, ha ezzel örömet okozok neki, ám legyen.

  Vajon megérjük-e, hogy pl. dompici szakértő megjegyzéseivel bármelyikőtök is vitába szálljon? Attól tartok, nem. Amíg pedig szakmai érvekkel szemben érzelmi érvek, és személyeskedés szolgának válaszul, az első mondatom marad érvényben.”
 • 34. dompici 2011. április 11. 12:28
  „33. A múzeumlátogatót valóban ki kell szolgálni, erre vannak a muzeológusok. Viszont épp mert a múzeumlátogató alapvetően nem szakember, ezért a muzeológus jobban tudja, mit mivel körítve kell felkínálni neki, azért hogy végül ne csalódjon. Pl. bemegy a látogató, akit érdekel mondjuk a második világháború, meg az őskori kerámia, mégsem tehetők ezek a témák egymás mellé. A múzeum nem étterem, ahol ha cérnametélttel kéred a rántott csirkét akkor is kihozzák. A múzeumnak vannak kimondatlan feltételei, mint egy színháznak, ahol szintén nem írják át a darabokat szleng szóhasználatba, csak azért hogy én egyszeri közönség jobban élvezzem. Hosszabb távon ez jó nekem, és helyben is hitelesebb. Ezzel nevel, tanít. Ugyanakkor a múzeumok interaktívak ma már jellemzően, mert ezzel válnak elérhetővé, szórakoztatóvá, szakítva a korábbi merev vitrines megoldással. Ez viszont jórészt pénzkérdés ma még, nem szimplán muzeológusi elhatározás. Hiába gondolja mindenki "trendinek" ha nincs rá pénz.
  A kultúra mindig akkor hanyatlott, ha áttekinted legalább az elmúlt pár száz év történéseit, amikor a felsőbb hatalom előírta az értelmiségnek, mit vár tőle. Én tartom annyira intelligensnek a város- és a kistérség vezetését, hogy nem próbálja előírni a múzeumnak meg a levéltárnak, mit vár tőle. Mert a teljesítmény csak akkor lehet értékelhető, ha szakmai munka folyik az intézményekben,. szakmai érdekek mellett haladva. A szakmai érdekek pedig nem ütköznek az általad felsoroltakkal (látogató kiszolgálása - persze ésszel, a fentiek szellemében) A tárlatok soha nem szóltak még kifejezetten muzeológiáról, de anélkül soha egyetlen sem épült meg. Engem sem érdekel, hogyan csinálják az autkat, de nagyon remélem - gyakorló sofőrként - hogy nem kontárok teszik bele az alkatrészeket, és nem csak zöld zsínórokat szerelnek be a motorba, csak azért, mert az én autóm zöld, és nekem speciel ez tetszene... (Gondolom az első kanyarig gyönyörködhetnék benne - és ez minden szakmára igaz, hacsak nem vagy polihisztor, kérlek ne nézd le egyiket sem. Csak azért mert nem érdekel valami, és nem is ismered, komoly tudás állhat mögötte.)”
 • 33. pancser 2011. április 10. 19:25
  „Kedves "RC"! A múzeumlátogatók közül maximum annyi a szakember mint ahány túzok él a mosoni síkságon, illetve azt el kell osztani 10-el. Szóval ritka madár a szakmailag képzett múzeumlátogató a tavalyi 2500-ból, a többi csupa laikus és őket kell kiszolgálni. Jól értetted kiszolgálni, de úgy is fogalmazhatnék, hogy a múzeumi szolgáltatást el kell adni. A város remélem gondoskodni fog marketingben jártas menedzserről és megéltek majd, lehet hogy jobban mint most személy szerint is. A szakmaiság emlegetése zsákutca. Teljességgel nem érdekel, hogy készült az autóm, de maga a termék igen. Autógyártásban járatlanként az autók szerelmese vagyok. Miért lenne kivétel egy múzeumbarát például?”
 • 32. Muaddib 2011. április 10. 19:07
  „"az ilyen betokosodott, merev embereket, mint mi vagyunk úgy kb. négyezren a városban"

  Akkor a város fejlődését nem lehet a ti számlátokra írni, hála istennek!”
 • 31. RickCartman 2011. április 10. 18:37
  „"30. pancser 2011.04.10. 17:12

  29! Mondtam nem érdekel a szakmáskodás" - ez a lényeg! Mondd szépen magyarul: "nem értek hozzá." Ez egyszerűbb, és legalább igaz. Szakmádban sok sikert!

  28. Muaddib 2011.04.10. 14:35 hiába linkelsz ide bármit, feleslegesen vesztegeted az idődet. egy ilyen "nagy ember" inkább foglalkozzon a saját portája körüli sepregetéssel, hagyd ki ebből - pancser barátod definíciója szerint - az ilyen betokosodott, merev embereket, mint mi vagyunk úgy kb. négyezren a városban.”
 • 30. pancser 2011. április 10. 17:12
  „29! Mondtam nem érdekel a szakmáskodás, annak semmi értelme a város közönség e szempontjából. Veszem, egyáltalán, akarom vagy nem a létesítményt, házat, autót, gyertyaöntő műhelyt vagy éppen a múzeumot. A dolog ilyen egyszerű, a város akarja és majd megmondja nektek mit vár tőletek. Azt teszitek, senkit nem fognak kényszeríteni, ha nem tetszik akkor...... sajnos vagy nem, ilyen a világ, mellesleg mindig ilyen volt a szocializmus kivételével, az meg tönkre is ment ezért is. Keményen fogalmaztam, hogy szokjátok az új trendit. Ki lehet bírni nekem elhihetitek.”
 • 29. dompici 2011. április 10. 15:53
  „27. A múzeum 130 éve nyújt "gesztusokat" a város felé: megőrzi és értékként közvetíti kulturális hagyatékát, népszerűsíti a várost. Önmagában és kizárólagosan nem tud állandó turisztikai célpont lenni, mert hiányzik mögüle az a szintű infrastruktúra, amit a turizmus kiegészítésképp megkívánna. Azonban a múzeum nemegyszer volt már célpont (pl. ukrán műkincsek kiállítása idején nézd meg a vendégkönyvet, honnan és hányan érkeztek csak ezért Móvárra) Kedves pancser! Ne ítéld el a szakmaiságot, hanem ha nem értesz egyet, próbáld cáfolni az elmúlt hetekben, hónapokban leírt érveimet. Ha ez nem sikerül, az nem az én hibám, hanem a Te felkészületlenséged a témában, ami önmagában nem hiba, épp csak nem tesz alkalmassá egy iélyen témájú vitára. A másik elmés megjegyzésedhez: már többször félreértetted: a múzeum nem "gyertyaöntéssel" foglalkozik, hanem bemutatja, hogyan jutottunk el a mécsesektől a villanyvilágításig. És ez nem ugyanaz, amit Te írtál... hanem egy tanulságokkal terhelt történet. Ha szerzek neked jegyet, hajlandó vagy megnézni a kiállításokat, hogy érdemben is hozzászólhass?”
 • 28. Muaddib 2011. április 10. 14:35
  „Eric Cartman :))))
  http://www.youtube.com/watch?v=du9RIh5YV1s&feature=related”
 • 27. pancser 2011. április 10. 07:28
  „Kedves "Muaddib" nem érdemes betokosodott merev emberekkel vitatkozni, ők a múlt, korszerűtlenségük nyilvánvaló, náluk megállt az idő, szemléletük 19.-században gyökeredzik. Mind a kettő múzeumi érdekeltségű, un. szakmaisággal jönnek, ami senkit de senkit nem érdekel. Maroknyian vannak ők és a szimpatizánsaik de nagy hanggal. Igen a város lakói csak gyermekkorukban voltak a múzeumban, turistát, néhány szervezet utaztatástól eltekintve nagyítóval lehet találni a Múzeumban. A Múzeum csak annyit és addig, amennyit a város elfogad, hangsúlyozom "dompici" RC. nem a város, hanem egy nagyhangú kisebbség, szerintem a város átka. Már régóta figyelem mibe kerülnek a városnak, meg az ami ebből az álláspontból a városra hárul. Ne feledjük a város ha átveszi az intézményt az fizet és az dirigál aki fizet. Nem bonyolult dolog ez, hanem még a kocsmában is érvényes. A múzeumi dolgozóknak a munkahely elvesztéséig az együttérzésem tovább nem.
  Gondolom írásomra dühödt "szakmai" reakciók" hullanak a fejemre. Megjegyzem a villanyvilágítás elterjedése óta a gyertyaöntő szakma kihalt, illetve a mai napig van, de csak az igényeknek megfelelően. A Múzeum sem létezhet másként. "RC" nektek Pesta bátyátok dr. Nagy István, mert leginkább rajta múlt, hogy a város átveszi a Múzeumot, az ő befolyásának, valamilyen patriarchális roham jött rá. Ez nem baj, csak ne kicsinyeljétek le a hozzáállását, meg a személyét, de mintha ezt nem értékelnétek kellőképpen. Értékeljétek! A gesztusokat illene megköszönni valamilyen formában, neki meg a testületnek.”
 • 26. RickCartman 2011. április 09. 22:41
  „"8. Muaddib 2011.04.05. 12:40

  Rick Cartmant beírtam a keresőbe de csak Eric Cartman jött ki a South Parkból az a dagadt gyerek, akinek a társai mindig beszólnak, hogy kussolj dagadék !"
  Ez volt kedves hozzászólásod, nem pedig az a csacska mosakodás, amit itt előadtál, de fátylat rá....
  nem vagyok méltó hozzád, de a személyeskedéstől továbbra sem tartózkodsz - akkor hogyan is van ez?
  Nem kell velem egyetértened, sőt. A szabad véleménynyilvánítás joga azonban engem is megillet. A múzeum talán még jobban szívügyem annál, hogy holmi üzleti vállalkozásnak tekintsem, ez elfogult vélemény, de nyilvánosan kimondható. Ennyi történt csupán.”
 • 25. Muaddib 2011. április 09. 16:06
  „Kedves Rick Cartman távol ál tőlem hogy veled Nick neveddel szórakozzak a legelején én a következőt irtam ide
  Rick Cartman=Eric Cartman
  Az a kérdés hogy ugyan az-e a két személy, amely nick nevedet vetted.
  De nem tudtál, vagy nem akartál választ adni.
  Pedig csak egy igen vagy egy nem elég lett volna.
  Azért lettem volna rá kíváncsi, hogy miért ez a nick neved, mert a hozzászólásaiddal mindenkit személyeskedve letámadsz minden témában, aki egy kicsit másképp gondolkozik, mint te.
  Én az ,,kioktató okoskodó tojást ,,szűrtem le a hozzászólásaidból ezért kíváncsi lettem, hogy milyen személyiség is vagy te, de már elmúlt!
  Egyébként, azért mert te másképp gondolsz valamit az még nem biztos, hogy jó, ha meg biztos vagy benne hogy helyes a te utad, akkor a szerint élj és cselekedj de, nincs jogod mást minősítened, azért mert nem a nézetedet osztja.
  Én nagyon nem osztom a te véleményedet, de nem is óhajtom veled megvitatni.
  Nem vagy méltó vitapartner számomra úgy hogy vedd úgy, hogy nem is kérdeztem semmit.
  Továbbiakban nem óhajtók válaszolni semmilyen ,,pörgésedre"”
 • 24. RickCartman 2011. április 08. 23:05
  „20. Muaddib 2011.04.07. 10:05
  Olvasd vissza, te kezdtél a nickemmel szórakozni. Ki a mosdó, és ki a törölköző?
  A múzeum pedig nem lehet tisztán üzleti alapon nyugvó vállalkozás, sehol nem működik így. Politikai kiszolgáltatottsága is meg fog maradni (így volt ez fennállása óta). Éppen arra szolgált a több,mint négyezer aláírás, hogy a város polgárai is kifejezhessék közvetlen politikai akaratukat. A fenntartás - ezért nevezik közintézménynek, közgyűjteménynek - a köz dolga, azaz mindannyiunké. Mint ahogy a múltunk is mindenkié, ennek megőrzése is a közösség feladata. (mindegy, hogy várost, kistérséget, vagy az államot értjük ez alatt).”
 • 23. dompici 2011. április 08. 11:24
  „22. Ha hiszed, ha nem, eddig is ez volt a jellemző, más kérdés, hogy a megyei hierarchia révén épp a lényeg nem jöhetett vissza: nem lehetett a bevételeket visszaforgatni az intézményre, hanem csupán a töredékét. Más kérdés, hogy a bevételek nem a látogatói jegyárakból és a kiadványokból származnak elsősorban egy ásató intézmény esetén. Ugyanakkor vitathatatlan, hogy a látogatókra szükség van, hiszen elsősorban értük (másodsorban a szakmáért) vannak a múzeumok, ám ezen a téren az utóbbi évtizedben dícséretes fejlődést mutatott a Hansági: nézd meg a honlapon a programokat, hányféle kiállítás, múzeumi esték sorozat, rendkívüli tárlatvezetések, táborok, stb. szervezésével próbálták megfogni a jónépet. A menedzser megközelítés Móváron működik leginkább, ezért ajánlom annyira figyelmetekbe a látogatottsági statisztikákat. Viszont csak egy menedzser vezetés kevés manapság, mert még egy ilyen kismúzeum esetén is kihagyhatatlan a politika (sajnos?), amit nem egy hozzászólásban is láthattunk. Innen kezdve egy ilyen szintű városi múzeum igazgatása is inkább személyi, mint valódi szakmai kérdéssé válik - korántsem biztos, hogy előnyére. A hozzászólásoddal különben egyetértek, csak azt hiszem, bonyolultabb a kérdés.”
 • 22. Muaddib 2011. április 07. 13:09
  „Megtaláltam azt a cikket, amiben kifejtettem a véleményem a fenntartásával kapcsolatban de eltűntek a hozzászólásaim pedig semmi személyeskedő nem volt benne így bemásolni most már nem tudom.

  Az lényeg hogy én az üzleti alapú menedzser szemléletű megközelítést javasoltam!
  A nonprofit működéssel még hozhat hasznot, ami az intézmény fenntartására visszaforgat.
  Én fiatal menedzser szemléletű igazgatót tennék a múzeum élére, akinek a feladata a minél több látogató bevonzása a múzeumba és minél több kiadvány értékesítése.
  Ha a múzeum a bevételekből, ha sokkal több részt tud finanszírozni a fenntartási költségekből, mint eddig, akkor úgy sokkal kevésbé lesz kiszolgáltatva a politikai döntéseknek, mint ahogy most megtörtént.

  De megint hangsúlyozom ez csak az én véleményem!”
 • 21. dompici 2011. április 07. 11:07
  „20: Ez egy egészen korrekt hozzászólás, az eltérő érdeklődéssel semmi baj, ahányan vagyunk, annyifélére sikerültünk - és ez itt nem a minősítés helye. Viszont engedd meg, hogy felhívjam a figyelmedet, hogy ez áll a múzeumokra is, illetve áll pl. a Hansági kiállításaira is. Az első esetben a különböző múzeumok eltérő tematikájára gondolok, hiszen egészen mást várhatunk egy Közlekedési Múzeumtól, mint pl. egy Patikamúzeumtól. Egy-egy területi múzeumnak pedig az állandó kiállítása mellett rendszeresen (Móváron évente 2x nagy + több kis kamarakiállítás) vannak különböző témájú időszaki kiállítások. Néprajzi, régészeti elsősorban, de van művészeti tárlat, sőt természettudományi is, valamint jó pár rendhagyó tárlat is volt már az elmúlt években (bűnjelek kiállítása, rendőrségi tárlat, stb.). Szóval azért ne írd le teljesen ezen intézményeket, akár az érdeklődésednek megfelelőt is találhatsz. A másik, amit megjegyeznék, hogy a múlt tisztelete véleményem szerint a folytonosság tiszteletét jelenti, nem pedig a jövőkép kizárását. A fának én is a gyümölcsét eszem, de vigyázok a gyökereire is, mert anélkül életképtelenné lenne. Egyébként hogyan képzeled a múzeum fenntartását? Kiváncsi lennék az ötleteidre! (Bár, ha utoljára 30 éve jártál benne, akkor nehezen hiszem, hogy komolyabb rálátásod lenne a dolgokra... de azért írd csak le!) Szia.”
 • 20. Muaddib 2011. április 07. 10:05
  „Én a témával kapcsolatos azt hiszem februári cikkeknél, sem tagadtam, hogy a múzeum fenntartását másképp képzelném.
  De ez az én véleményem a sajátom és senkinek nem kell vele azonosulni, ha valaki ezt másképp látja.
  Én azt sem tagadtam, hogy a múzeumba kb. 30-éve nem voltam olyan 10-12 éves iskolás, lehettem mikor az egész osztályt, vitték, ha akartuk, ha nem.
  Nagyon széles az érdeklődési köröm nagyon szeretek olvasni nem csak Scifit. Gyűjtők növényeket, sokat kirándulok, kutyakiáltásra járok, kertészkedek, főzők-sütők stb.
  Mozira kevés időt szakíttok úgy évente 1-2 szer, megyek inkább a könyv az én világom.
  A múzeumok nem annyira az én világom nekem az az elvem, aki ragaszkodik a régi dolgokhoz, az nem vonzza az életébe az újabb dolgokat, eseményeket.
  Tiszteletbe tartom más érzéseit a helyi múzeummal kapcsolatba senkit, nem ált szándékomba megsérteni és nem személyeskedtem.
  Kivéve Rick Carmannal akinek csak annyit mondok amilyen a mosdó olyan a törölköző.

  Még egyszer elnézést kérek a nem ide való témákért, és sok látogatót kívánok a múzeumnak.”
 • 19. RickCartman 2011. április 06. 20:17
  „17. Muaddib 2011.04.06. 16:14
  kibújt a szög a zsákból - nem a nickemmel van bajod, hanem a múzeummal...ha gerinces lennél -amit tőlem kérsz számon, tizenéves létedre elég tiszteletlen hangnemben- akkor erről írj inkább véleményt.
  Amint látod, ez már keményebb dió, itt ugyanis már érvelni kellene, nem pedig személyeskedni. Jó mozizást, szép színes álomvilágot kívánok a filmek tengerén ringatózva!”
 • 18. dompici 2011. április 06. 16:53
  „17: Az iskolák számára a múzeumlátogatás nem kötelesség - legalábbis nem jogi kategória szerint. Viszont azt hiszem, hogy jogos elvárás a szülők részéről, hogy a tanárok ne csak a tankönyvekkel ismertessék meg gyerekeinket, hanem saját kulturális gyökerükkel is, és velünk együtt neveljék őket lokálpatriótává. Ehhez a legjobb "segédeszköz" a múzeum. A látogatottsági statisztikáknak könnyen utánanézhetsz, ha ellátogatsz a könyvtárba, és kézbe veszed a múzeumi évkönyveket. A szakmai cikkek, tanulmányok mellett, minden évre-két évre bontva tételesen megtalálod a múzeum számokban kifejezhető tevékenységét, így a látogatottsági adatokat is.
  A probléma nincs a szőnyeg alatt: a megye nem a szakmai munka hiányosságai miatt kívánta visszaminősíteni az intézményt, hanem költségcsökkentési szándékkal, kizárólagosan terhelve Móvárt a megyét ért megszorításokkal. Most a saját lábára állhat végre a múzeum is, amely bár non-profit intézmény, vannak bevételei, amik végre saját célokra fordíthatóak, és nem Győr rendelkezik vele. A tényleges változás momentán ennyi.
  A helyzet nem új, eredetileg is így kívánták Sőtérék és Moson vármegye a múzeumot működtetni, és csupán az átkosban átszerveződő megyerendszer és múzeumi struktúraváltás hívta életre a megyei múzeumigazgatóságot - láthattuk milyen eredményekkel. A Hansági tervezett beáldozása a győri áldozati oltáron nem egyedi próbálkozás, a különbség az eddigiekhez (Kapuvár, Csorna) képest, hogy itt a múzeumbarátok és Moson vármegye öntudatos értelmiségi rétege erre nem bólintott rá. Ezek azok a tények, amelyek szerintem példaértékűek, dícsérendők, és mindenképp örömre adnak okot.”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Májustól új menetrendi koncepció Mosonmagyaróváron

A város képviselő-testülete elfogadta a Kisalföld Volán menetrendi koncepcióját. A jövőben a helyi… Tovább olvasom