Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Hínárban úszik a dunaszigeti Kis-Zátony

Dunasziget - A dunaszigeti Kis-Zátony hínárban úszik: a partján lakó üdülősök mindezt megelégelték, ám zsebből kellene fizetniük a kaszálás költségét. Gyűjtenek, hisz a nyári kánikulában nemcsak fürdeni, horgászni és csónakázni nem lehet, még a bűzt is el kell viselniük.

Az úgynevezett Kis-Zátony – a zátonyi strand túlsó része – nem állami tulajdonú, ezáltal nem vízügyi kezelésben lévő vízfelület. Elvileg magántulajdonban van: így a vízügynek nem is feladata rendben tartása. Viszont mivel vizet nem szállít ez a holtág (s a langyos tél okán) az utóbbi időben erősen hínarasodni kezdett: az üdülősök számára ez rengeteg hátránnyal jár. Fürödni már alig lehet ezen a részen, holott szinte mindenütt kiépített stégek állnak: horgászni, csónakázni sem egyszerű a Kis-Zátonyon. Emiatt nemrégiben megkeresték a vízügyi igazgatóságot, a hínárkaszálásban segítséget kérve. Nekik ugyanis működik egy úszó munkagépük, mely nemrégiben – a kezelésükben lévő – dunaszigeti strand körüli részt is kitisztította. A lakók árajánlatot kértek, s gyűjtésbe kezdtek a hínár eltakarítása érdekében. Információink szerint már meg is rendelték a kaszálást, július 23-a után indulhat a munka.

Tóth István polgármester elmondta: az önkormányzatot is megkeresték a lakók: együttműködnek az ügy megoldásában, közvetítenek és támogatják a Kis-Zátony rendbetételét.

Súlyos a helyzet, újabb melegfront várható, ezáltal bűzös is lehet a környék.

„Hosszabb távon kellene megoldani a rehabilitációt, akár haltelepítéssel (az amur ugyanis „eszi" a hínárt – a szerk.), akár más módon. Attól tartok, hogy a hínár levágásával véglegesen nem oldódik meg a helyzet: el is kellene szállítani, hisz a vízben lebomolva újabb folyamatok indulhatnak meg" – mondta. 

Cséfalvay Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ShivaMoon: Mexikó helyett Dunaremetét választották

Dunaremete - Jan Engel, a rendezvény főszervezője Dunaremetén intézi a ShivaMoon fesztivál előkészületeivel kapcsolatos ügyeket. A Kisalföldnek elmondta: a festői környezet, a természeti adottságok miatt választották a szigetközi települést a korábban tervezett mexikói helyszín helyett. Úgy véli, a rendezvényre érkezők létszáma elsősorban az időjárástól függ. Kedvező feltételek esetén ezerötszáz külföldi, s majd kétszer ennyi hazai fesztiválozót várnak. Tovább olvasom