Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Halak újra a bölcsőben

A megyei horgászszövetség és a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatósága is őshonos halakat telepít a Dunába: igaz, utóbbi akció a rehabilitációs pályázat sikerétől függhet. A kezdeményezésnek vegyes a fogadtatása: ahol halat kapnak, örülnek, ahová nem jut, ott háborognak a pecások.
A megyei horgászszövetség tavaszi haltelepítései során a költségek meghaladták a jegybevételt, ám a horgászjegyek ára a régi marad: a többletköltségeket a tartalékalapból fizették. Húsvét előtt 24 mázsa, 2–3 kilogrammos pontyot telepítettek a zátonyi Holt-Dunába, majd a Mosoni-Duna holtágába ugyanennyit. Tavasszal összesen 57 mázsa pontyot tettek a szövetségi vizekbe, a visszamaradó mennyiséget húsvét után telepítették.

Ártárgyalások kezdődnek

Az őszi telepítések is hamarosan megindulhatnak. Takács Antal, a megyei horgászszövetség elnöke lapunknak elmondta: az ártárgyalások még a héten megkezdődnek a telepítendő fajokról. A szövetségben áremelésre nem számítanak, várhatóan a tavalyi áron tudják beszerezni a kopoltyúsokat. Az első haltelepítés október végére várható.

A bodorkától a harcsáig

A Fertő–Hanság Nemzeti Park tavalyelőtt elindított programjában több lépésben telepített halat a Szigetközben. 2002 telén csaknem három és fél tonna halat engedtek a Dunába: ez tízmillió forintjukba került. Céljuk, hogy a Szigetköz halbölcsőjébe minél több őshonos fajt telepítsenek vissza. E munkálatok több lépcsőben s több helyszínen folynak, s a vízbe engedett fajok is változatos képet mutatnak: többek közt domolykó, bodorka, keszeg, compó, csuka, harcsa, nyurgaponty és süllő élőhelye lett újra a Duna vize.

Többnyire Mohácsról érkeznek

Az általában Mohácsról érkező halakat és a vizet kiszivattyúzták az ottani halastóból: a szigetközi helyszínválasztásnál az egyszerű megközelítés és a kis sodrás előnyt élvez. A halak a szállítókocsi oxigénnel dúsított tartályából egy csúszdán keresztül jutnak a vízbe. Az egész folyamat mindössze fél órát vesz igénybe. Tavalyelőtt Dunakilitin 1700 kilogramm – 25–30 dekagrammos – nyurgaponty, 450 kilogramm dévérkeszeg, 200 kilogramm domolykó, 180 kilogramm compó és 150 kilogramm süllő került a vízbe, összesen 26 mázsányi.

Pályázatot is benyújtottak

Kárpáti László, a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának vezetője elmondta: a Szigetköz-rehabilitáció kapcsán idén haltelepítésre is pályáztak. Az őshonos fajok telepítését folytatnák ebből az összegből – információink szerint ötmillió forintból: többek közt compók és kárászok kerülnének a Duna vizébe, ellenőrzött körülmények között. Az igazgató azt nem tudta megmondani, mikor kerülhet sor a telepítésre: mint mondja, ez nagyban függ a pályázat sikerétől és az időjárási körülményektől.

Panaszkodik néhány szövetség

A nemzeti park igazgatósága egyébként a haltelepítéssel kapcsolatban pozitív és negatív visszajelzéseket is kapott. Az érintett települések polgármesterei örültek a kezdeményezésnek, egyes horgászszövetségek azonban felháborodtak, miért nem az ő vizeikbe „tettek halakat".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét kevesebb pénz jut a Szigetközre

Szigetköz önkormányzati társulásainak vezetői kedden a kormánymegbízottnál s a környezetvédelmi… Tovább olvasom