Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Az uniós pénzt meg kell tanulni felvenni

A „Gazdaság határok nélkül” című pénteki konferencián az Európai Unióról és a kis- és középvállalkozók lehetőségeiről esett szó pénteken Dunakilitin. Elhangzott az is, hogy az unió az USA-tól a gazdasági fölény visszaszerzésére készül.
A pénteki dunakiliti konferencián főleg a vállalkozók és települési vezetők kaphattak információkat az európai uniós lehetőségekről. Dr. Nagy Frigyes egykori földművelésügyi miniszter köszöntője után Kránitz Ferenc, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökségi tagja a kis- és középvállalkozások lehetőségeiről beszélt. Mint elmondta: Magyarországon 1990 és 1998 között kilencvenezer vállalkozás részesült valamilyen kedvezményben. Az unióban a multiknak beszállító alvállalkozók a foglalkoztatottak 25 százalékát teszik ki.

A nap során előadást hallhattak az új Széchenyi-kártyáról, a mikrohitel-lehetőségekről és a Phare CBC program egyes elemeiről.
Dr. Somogyi Balázs, a Burgenlandi Agrárkamara igazgatóhelyettese szerint rendkívül fontos a csatlakozásra való megfelelő felkészülés. A ’95-ös osztrák csatlakozást akkor a lakosság 60 százaléka támogatta, míg 34 százalék volt unióellenes. Az idei felmérések szerint mára 55 százalék tartja helyes lépésnek a csatlakozást, míg 12 százalékra csökkent az ellenzők száma. Az osztrák kormány a belépés előtt mindenkit figyelmeztetett, hogy lesznek vesztesei is a csatlakozásnak.

Ez a húszszázalékos réteg azonban különböző kompenzációkat kap az államtól. Dr. Somogyi Balázs kijelentette: „A pénz az utcán hever, meg kell tanulni, hogyan kell azt felvenni." A kibővülő EU jövőre ötszázmilliós piacot jelent, s szeretnék megtörni a jövőben az Egyesült Államok gazdasági erőfölényét. A kamarákról megjegyezte: ezek a testületek juttatják el az információkat a vállalkozóknak, és segítik őket a pályázati pénzek megszerzésében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Molnak nem kell a benzinkút

Értetlenül és felháborodva fogadta a hédervári és néhány környékbeli polgármester, hogy előzetes… Tovább olvasom