Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Alapítvány támogatja a bolti rablás áldozatait

Budapest–Levél - A levéli fegyveres boltrablást meghiúsító, a félelmet átélő dolgozóknak és vásárlónak pénzt juttat az ilyen célra létrehozott alapítvány. Csaknem két évtizede létezik, mégis kevesen tudnak a szervezetről.
Az eladó egy vevő segítségével ütötte le azt a rablót, aki a levéli élelmiszerboltban február 12-én, a pénztárost pisztollyal fenyegetve követelte a bevételt. Az Alapítvány a Kereskedelmi Dolgozókért pedig pénzzel kívánja segíteni azokat, akiknek át kellett élniük.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) 1990-ben hozta létre az alapítványt, amikor egy csirketolvajt futva utolérő fiatal eladóhölgyet a rabló úgy egy busz oldalához csapta, hogy súlyos sérüléseket szenvedett. A jótékony szervezet célja, hogy anyagilag támogassa a hasonló traumán, sokkon átesetteket, akkor is, ha nem kerülnek kórházba, „csak" pszichés terhelést jelentenek nekik az átéltek.

Erről lapunknak az alapítvány kuratóriumának tagja, a KASZ alelnöke, Mátraházi István beszélt és hozzátette: eddig átlagosan évi három-négy esetben adtak támogatást. Ennél biztosan több rablótámadás történt boltokban, de nem mindről szereznek tudomást, mert az alapítványt még mindig kevesen ismerik és az is többször előfordult, hogy megkeresésüket a kereskedő vagy a család elutasította.

Megyénkbe most először juttatnak támogatást; a pénzösszegről a szervezet előírásai szerint hamarosan döntenek. Az egy-egy esetben lehet pár ezer, több tízezer vagy százezer forint felett is, egyedi bírálattól, a támadás súlyosságától függően. Az alapítvány mintegy tízmillió forintos alappal rendelkezik, szakszervezeti tagok, cégek adományainak és a személyi jövedelemadó felajánlott egy százalékainak köszönhetően. Elsősorban – de nem kizárólag – a KASZ tagjai és azon cégek dolgozói, amelyek szponzorálják az alapítványt, juthatnak támogatáshoz. Előfordult, hogy fejlövést túlélt bolti dolgozót segítettek pénzzel, de pár éve kibővítették a támogatotti kört: nemcsak támadás, rablás áldozatai, hanem tartós kereskedelmi munka miatt foglalkoztatási megbetegedésben szenvedők is igényelhetik ezt a segítséget.

Olvasóink írták

 • 4. elektriker 2009. február 26. 12:44
  „Itt a lehetőség, dolgozz te is a Tescóban, és biztos lehetsz, hogy nem fogsz ebből a fizetésből megvenni senkit kilóra! Kár hogy a kulturált viselkedés alapjait, meg egy kevés szókincset nem lehet vásárolni, mert te vehetnél. Belegondolni a másik helyzetébe, már nehéz neked. És ha a barátod, vagy a barátnőd lenne az áldozat?..... Akkor szerinted ki lenne a gyökér, meg a faszkalap ?”
 • 3. rivotril2mg 2009. február 25. 00:19
  „nem vagyok a barátod,úgy fest a dolog nem is leszek. meg ki mentett meg kit? te igazi fasz vagy, nincs ilyenröl szó olvasd át a cikket még3x legalább hogy felfogd. ilyen faszkalopok miatt nem jut az ország 1röl a 2re mint amilyen te vagy. lehet annyi pénze van annak a faszinak akit támogatnak hogy megvesz téged kilóra.”
 • 2. zsaru 2009. február 24. 22:44
  „Te vagy egy nagy gyökér barátom. Nem gyógyításról van szó, hanem támogatásról ! Amit hozzáteszek, meg is érdemelnek. Ha a te tyúkszaros életedet védték volna meg,nem így vélekednél. Éhezés?? Te még sosem dobtál ki ételt ?? De minek is próbálok megértetni valamit, egy gumóval nem rendelkező "gyökér"-nek !!??”
 • 1. rivotril2mg 2009. február 24. 16:54
  „Melyik ez az alapítvány? ritka nagy gyökér emberek alkothatják, pénzel próbálják kigyógyítani az embert egy efféle támadás során ért traumából. Mondjuk ha sok pénzük van akkor költsék amire akarják, remélem senki nem támogat pénzel egy ekkora marhaságot, amikor családok, gyerekek éheznek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szúnyogirtás: már télen is csípős kérdés

Mosonmagyaróvár - Hiába röpködnek kinn a mínuszok, a szigetközi (és kistérségi) szúnyogirtás helye… Tovább olvasom