Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 28°C Még több cikk.

A Széchenyi Polgári Kör új tervei

Az 1989-es alapítású Széchenyi Polgári Kör a napokban tartotta közgyűlését. Itt elemezték az egyesület előző évi tevékenységét.
A két világháború között még több Széchenyi nevét viselő csoport, közösség tevékenykedett a városban, azok viszont a második világháború után megszűntek. 1989 decemberében indult a Széchenyi Polgári Kör a polgári értékek, hagyományok, a „legnagyobb magyar" emlékének ápolására, Mosonmagyaróvár múltjának, történelmének feltárására – tudjuk meg Moldoványi Gézától, aki a kezdeti titkárkodás után hat éve elnöke az egyesületnek.

A kör közel húsz taggal kezdte tevékenységét, létszámuk mára 89-re duzzadt. Tagdíjakból tartják fenn magukat, és 2006-ban az adó 1 százalékából mintegy száznegyvenezer forintjuk gyűlt össze, amit az elnök nagyon jó eredménynek tart. Jó kapcsolatot ápolnak a városvédő egyesülettel és a Mosoni Polgári Körrel.

Az egyesület történelmi füzetek, kiadványok (az egyik ilyen Mihály Ferenc „Érdekességek a 650 éves Magyaróvár történetéből") megjelenését támogatja, előadások, helytörténeti programok, kirándulások kezdeményezője. A tavalyi adventi est és az óévbúcsúztató rendezvényük jó lehetőség ismerkedésre, kikapcsolódásra, új tagok toborzására. Március 15-én és halottak napján hagyományosan koszorúkkal tisztelegnek a város nagyjai előtt, és névadójuk bécsi szülőházánál is gyakorta hajtanak fejet. „Ismerjük meg hazánkat" mottóval Magyarország nevezetes helyeire látogatnak: legutóbb Rongits László ka-

lauzolásával a Balaton-felvidékre jutottak el. Hatodik éve a „magyarok nyomára" indultak, elbarangolva többek közt Erdélybe, a felvidéki bányavárosokba, Debrecenbe, Szlovéniába, idén pedig Szatmár-Beregbe tervezik útjukat, érintve Szatmárnémetit is.

Négy éve kezdeményezésükre a város híres személyiségekről elkeresztelt utcáiban emléktáblát állítanak: idén az Arany János-emlékév alkalmából a Toldi írójáról elnevezett utcába terveznek újabbat. Ebből a célból a helyi önkormányzatnál pályáznak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonhét státust szüntetnek meg

Mai ülésén foglalkozik a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete intézményeinek létszámcsökkentésével. A testület a tavalyi költségvetési rendeletben az intézmények létszámkeretét 1855 főben határozta meg. Az azóta módosított közoktatási törvény felemelte a pedagógusok kötelező óraszámát heti két órával. Tovább olvasom