Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 19°C Még több cikk.

A polgármesterek céget alapítottak

A helyi vadászati jog gyakorlásának megszerzésért megalakult a Felső–szigetközi Vadászati Kft., melynek nyolc község polgármestere is tagja. Eközben a sziget- közi földtulajdonosok egyharmada kezdeményezi a vadászati közösség közgyűlésének összehívását.
Lapunkban többször beszámoltunk már arról, hogy a szigetközi földtulajdonosok többsége leváltaná a területéről a Kisalföld Erdőgazdaság Rt.-t, mint a vadászati jog jelenlegi gyakorlóját. A vadászat joga a földtulajdonhoz kötött, s szeretnék, ha a jövőben ebben a helyiek több lehetőséget kaphatnának. Az érintett terület egyharmadával rendelkező földtulajdonosok most kezdeményezik a vadászati közösség közgyűlésének összehívását január 26-ra Dunakilitire. Itt a földtulajdonosi közösség képviselőjét és a vadászati jog gyakorlóját – a KAEG Rt.-t – visszahívnák, s helyette újat választanának. A napokban az érintett polgármesterek közreműködésével megalakult Felső-szigetközi Vadászati Kft. szeretné ezt a jogot megszerezni.

Maguk hoznák a döntéseket

Dr. Lascsik Ágoston, a kft. tagja szerint példamutató az az összefogás, amely az érintett vadászterületen lévő falvakban a vadászattal kapcsolatban megvalósult.
– Ezt az összefogást reprezentálják személyükben a polgármesterek és a tulajdonosok, akiknek közreműködésével ezt a társaságot létrehoztuk. Ez a tény is bizonyítja, hogy közös érdekek és célok elérése végett cselekszünk. Ennek a földnek a részét és pótolhatatlan értékét képviselik a vadon élő állatok, ebből a kincsből a mai napig a helyben lakókat kizárták. Amennyiben a döntéseket magunk hozhatjuk, a jövőben ez nem fordulhat elő – mondta dr. Lascsik Ágoston.

Képzett szakemberekre szükség van

– A vadkárelhárításra és -megelőzésre is nagyobb lesz az esély a földtulajdonos és a vadászati jog gyakorlója között, s átláthatóbb lehet a vadgazdálkodás – mondta Szokoli Sándor, Dunakiliti polgármestere. Varga Kálmán, Rajka első embere kiemelte: a tulajdonosoknak valós beleszólása lesz a vadgazdálkodásba.
Bezenye polgármestere, Schmatovich Mátyás már olyan híreket is hallott, miszerint a visszahívás után elbocsátások várhatók a vadászok körében. Schmatovich szerint a vadásztatásnak működnie kell, s ehhez a képzett szakemberekre továbbra is szükség van. Külföldi vadászok is kellenek majd, ám a vadásztatás feltételein változtatásra van szükség.
Maász József, a rajkai termelőszövetkezet elnöke hangsúlyozta: a földtulajdonos gyakran azt sem tudja, ki vadászik a területén. A jogot vissza kell juttatni a községek lakóinak. A dunakiliti Makai Tamás a földtulajdonosok nevében beszélt. Véleménye szerint a vadkárokért minden évben csak méltányosságból méltányossági árat fizetnek. Úgy gondolja: a jogok és kötelességek kölcsönös tisztázása után korrekt elszámolást kell biztosítani a földtulajdonosok vadkárairól.

Nem hívja össze a közgyűlést

Schmatovich Mátyás, Bezenye polgármestere tegnap levelet kapott dr. Magas Lászlótól, a KAEG vezérigazgatójától. Ebben arról értesíti, hogy hiába szerepel nyolcvan aláírás a kérelmükben, a vadászati jog gyakorlójának leváltását kérő földtulajdonosok nem azonosíthatók be. Azt is kijelenti: a közgyűlés összehívására tett javaslatuk nem felel meg a törvényi előírásoknak, így azt nem hívja össze. A vezérigazgató szerint, ha pótolják a hiányosságokat, nem zárkóznak el a közgyűlés összehívásától. Schmatovich szerint a földtulajdonosok feladata is lehet a közgyűlés összehívása. Ráadásul a január 26-ra tervezett rendezvényen igazolhatják az egyharmad rész vadász- és földterület képviseletét. Ezt a hányadot – többek között a tulajdonosok nagy részét képviselő jegyzők jelenlétével – jóval meghaladva vesznek majd részt az ülésen a földtulajdonosok.
A vadászati közösség közgyűlésén az ezeregyszáz hektáros földterület ötven százalékánál több képviselőjeként veheti át a vadászati jog gyakorlását a Kisalföld Erdőgazdaság Rt.-től az újonnan megalakult kft.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét elítélték a gázoló embercsempészt

Tizenegy férfit ítélt el a Mosonmagyaróvári Városi Bíróság embercsempészet miatt, akik közül többen… Tovább olvasom