Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 11°C | 24°C Még több cikk.

A Futura és a megújulás esélye

Mosonmagyaróvár - Előrelépés lenne nemcsak a mosoni városrésznek, de Mosonmagyaróvárnak s az egész régiónak – nyilatkozta a Futuráról Nagy Mihály, a Mosoni Polgári Kör újraválasztott elnöke. A szervezet éves közgyűlésén a vezetőségválasztás mellett bemutatták az egykori mosoni magtárba megálmodott létesítményt.
Nagy érdeklődés övezte a Mosoni Polgári Kör legutóbbi közgyűlését, melyen ismertették Futura terveit is. Amint arról csütörtökön beszámoltunk, a régi gabonaraktárba a Csodák Palotája alapján megálmodott interaktív múzeum, játszóhely és idegenforgalmi központ 1,4 milliárd forintos beruházással készülhetne el. Mivel a projektet kiemeltnek minősítették, várhatóan külön pályázat nélkül uniós forrásokhoz lehetne jutni.

Lenzsér Péter építész a közgyűlésen rávilágított arra, hogy a régi magtár Mosonmagyaróvár egyik, kivételes karakterrel rendelkező épülete. A Knausz Ferenc ötlete nyomán megálmodott funkció figyelembevételével elkészült tanulmánytervben összhangba kellett hozni a meglévő régi és a leendő új szárnyakat. A tervező továbbá bemutatta azt a köztéri szobrot is, ami idővel az épület szimbólumává, reklámjává válhatna. Egyed László, a budapesti Csodák Palotája igazgatója is elismerően szólt a bemutatott tervekről. Kifejtette: az ilyen jellegű turisztikai központot működtető európai városokban nem okoz gondot az önfenntartás. A természettudományi interaktív bemutatók rendkívül népszerűek, sok tízezer embert vonzanak évente. Nagy Mihály, a Mosoni Polgári Kör újraválasztott elnöke szerint ez nemcsak a városrésznek, Mosonmagyaróvárnak jelentene kitörési pontot, hanem az egész régiónak. A közgyűlésen egy helyi vállalkozó anyagi támogatását is felajánlotta a beruházáshoz.

Nagy Mihály évértékelőjében elmondta: a pozitívumok – mint a Futura, a szakemberlakások, a bölcsőde építése – mellett a hiányosságokat sem hallgatta el: a mosoni útépítések közül egyik sem „mozdul", a temető melletti tároló és parkoló kialakítása is késik. Gondot jelent az is, hogy a temető be nem kerített részét sokan illegális szemétlerakóként használják. Az elnök sürgette a belváros rekonstrukcióját is.

Olvasóink írták

 • 2. TancsKaszabell 2008. december 02. 19:28
  „Ugyan nem tudom hol a temető meg a szakemberlakások,de kifejezetten örülök,hogy fejlődik ez a számomra is kedves város!!!”
 • 1. lgk 2008. december 02. 13:56
  „A Futurás dolgot teljes mértékben jó ötletnek tartom. :) Hajrá!

  A cikk végén említett dolgora (temető melletti parkoló) meg kiváncsi lennék. Örültem neki, mikor azt láttam, hogy kicsit rendbeszedik. Úgyis mindig tömve volt, és rosszabb időben nyakig ért a sár. Viszont múltkor meglepődtem. Nem tudom kinek a tulajdonában van a terület, de kicsit felbosszantott,hogy a fél parkolót nem lehet használni, mert magánparkolóként van feltűntetve a kihelyezett táblákkal. Eddig azt hittem ez közterület, de lehet, hogy tévedtem? Javítson ki valaki!
  Ha közterület, akkor nem értem a táblákat. Ha meg magánterület (csodálnám), akkor táblázzák ki egyértelműen.
  Kiváncsi vagyok mit szólnának a paneloknál, ha az aszfaltozott parkolóra felfesteném/felfestetném az autóm rendszámát. Aki meg csak bevásárolni jönne a helyi boltba, az meg megállhatna a város másik végébe.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fának csapódott a Wartburg

Mosonmagyaróvár - Súlyos közlekedési baleset történt hétfőn kora reggel a Mosonmagyaróvár és… Tovább olvasom