Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Szombathely éhesebb az ilyen kulturális lehetőségre

Beszélgetés Sragner Lászlóval, mint a Mediawave Alapítvány kuratóriumának elnökével.

Tíz nap múlva kezdődik a 20. Mediawave Fesztivál – Szombathelyen. Új a helyszín és új a fesztivált működtető alapítvány vezetője is. Sragner László nem a múlton rágódik, a jövővel akar foglalkozni.

- Miért váltott elnököt a Mediawave Alapítvány és ön miért vállalta el a posztot?- kérdeztük a Madiawave Alapítvány kuratóriumának elnökét, Sragner László győri vállalkozót.
- Az eddigi elnököt, Durst Györgyöt beválasztották a Magyar Mozgókép Közalapítvány kuratóriumába. A két poszt összeférhetetlen, azáltal, hogy a Mediawave minden évben jelentős támogatást kap a közalapítványtól.

Ez a pénz az alapítvány nem nélkülözheti, hiszen költségvetésének jelentős része, mintegy húsz-negyven százaléka évről évre ebből ered. Természetes, hogy Durst György a „magasabb méltóságot" választotta. Így keresett meg Hartyándi Jenő és Tóth Erzsébet, a Mediawave két alapítója és kitalálója, s felkértek, vállaljam el az elnökséget.

Különösebben nem indokolták, pusztán annyival, hogy eddigi életpályám, adottságaim, eddigi közéleti szerepléseim alapján azt gondolták, megfelelő ember lennék erre a posztra. Előrebocsátották, hogy nem díszpintynek kérnek fel, hanem egy dolgozó elnököt akarnak, aki tesz is az ügyért, lehetőleg minél többet. Minimális hezitálás után elfogadtam ezt a roppant megtisztelő felkérést. Nagyon egyszerűen meg tudom magyarázni, hogy miért. Először is mindkét embert régóta ismerem és kedvelem. Amit csinálnak, amit eddig tettek, mindig is tetszett. Nézőként eddig is ott lebzseltem a Mediawave Fesztivál környékén, jól éreztem ott magam. Úgy gondoltam tehát, beleillek a képbe.

Eredendően humán értelmiségi vagyok

- Felvetődhet a kérdés, mit keres egy művészkompánia élén egy vállalkozó, mert most akárhogy nézzük, jogilag én vagyok a vezető. Egyszerű a válasz, alapvetően nem vagyok vállalkozó. Villamosmérnök végzettségem ellenére eredendően humán értelmiséginek tekintem magam. Humán értelmiségi, aki hogy fel tudja nevelni a gyerekeit, hogy megéljen, sőt, azért hogy jól éljen, elkezdett vállalkozni. Hozzáteszem, nyolcvanhét elejétől kilencven végéig, azaz négy éven át voltam világosító majd fővilágosító a győri színházban. Szerintem nem szerepeltem rosszul, szívesen is maradtam volna abban a világban, csak hát a gyerekek felnevelése, a családfenntartás nehezen ment volna (három fiam van). Ezzel az új feladatkörrel most talán visszakanyarodhatnék a humán értelmiségi léthez.

- Rendben, a személyiségébe, életébe beleillik ez a poszt. És bele is fér? Hiszen több vállalkozása van, emellett a VOSZ megyei vezetője.
- Mostani vállalkozásaim olyan fázisban vannak, hogy nekem a napi munkában már nem kell részt vennem. Feleségem viszi a bútorgyártást és a kereskedelmet, ez utóbbit az egyik fiam fokozatosan átveszi tőle. A papírfeldolgozó üzletágam egy kitűnő menedszer kolléga irányítás alatt működik. Nekem az üzleti ügyeimben az alapkapcsolatokkal és az alapvető döntések meghozatalával kell foglalkoznom. Ahhoz hogy jó minőségű szék kijöjjön a gyárból, nekem nem kell tehát mindig ott lennem.

Az érdeklődésem, ahogy öregszem, egyre több irányba kalandozik el. Amit eddig anyagiakban összeszedtem, nem tudnám elkölteni életem végéig sem. Ahogy a gyerekeimet látom, szintén nem olyan veszett pénzköltők, meg aztán amelyik nagyon akarja, megkeresi magának. Ötvenhét éves vagyok, belefér az életembe, hogy egy ilyen rendkívül érdekes és komoly dologba bekapcsolódjak.

Úgy tűnik, meglepően jól tűröm ezt a bolondokházát

Sragner László
Sragner László


-Mi a dolga a kuratóriumi elnöknek?
-Természetesen a Mediawave alapfunkcióiba nem szólok bele, a Mediawave művészi ténykedése és a fesztivál élete ezután is úgy folytatódik, ahogy Hartyándi Jenő meghatározza. Én olyan frontembernek kelletem, aki segít újabb és mégjobb kapcsolatokat kiépíteni, aki segít áthidalni például olyan problémákat, mint ez a mostani műkonfliktus, amely Győr kontra Szombathely relációban kialakult. Aki segít még nemzetközibbé tenni, ha lehet Brüsszelből is pénzt szerezni hozzá.

Valamint bizonyos helyzetekben pohárköszöntőt mond, kezet ráz, reprezentál, de ha kell autót vezet és ha kell tolmácsol. Nos, ez mind élő gyakorlat. Februárban, a fesztivál előtti nyüzsgés és hisztéria közepette cseppentem bele, s úgy tűnik, meglepően jól tűröm ezt a bolondokházát, működik a dolog. A szomathelyi kapcsolatok megteremtése, szélesítése, szponzorok fölhajtása - ezekben az ügyekbe máris tudtam segíteni.

- Mit vár el, illetve mit kap a munkájáért?
- Ez a feladat természetesen semmiféle anyagi haszonnal, tiszteletdíjjal nem jár a számomra. Mondhatnám, hogy ez egy abszolút nullszaldós elfoglaltság, sőt inkább mínuszos. De ennek nincs jelentősége. A jó élet és a nyüzsgés jár érte. Ez nekem tetszik.

A Mediawave elment és kész!

- A huszadik fesztiválra készülnek. De ez más lesz, mint a korábbiak: Győrből Szombathelyre költözött a rendezvény. Ezt sokan fájlalják, és persze vannak, akik örülnek neki. Ön melyik táborhoz tartozik?

- Rögtön az elején szeretném leszögezni, hogy ténykedésemmel, az eddigi feszültség megszüntetését, vagy legalábbis alapvető csökkentését szeretném elérni. Semmiféle olyan dolgot nem engedek meg a környezetemben, szerencsére nem is látok ilyet, ami ezt a feszültséget élezni akarná. A Mediawave tizenkilenc évet eltöltött Győrben, hozzáforrt a városhoz, de elszakadása a várostól egyáltalán nem tragédia. Sem Győrnek sem a Mediawavenek. Úgy érzem, mindenképp jót fog tenni a váltás. Nem azért, mert Győr nem lett volna megfelelő háttérfelület, hanem azért, mert eltöltött itt tizenkilenc évet. Ennyi idő után minden struktúrára ráfér a megújulás, a felfrissülés. Nem akarok ezen rágódni.

Bárhogy is történt, a Mediawave elment és kész. Hogy Szombathelyre került, külön örülök. Onnan könnyebb lesz még nemzetközibbé tenni, nyilván a földrajzi okokból. Már idén lesz burgenlandi helyszín. Az sem kizárt, hogy később kétpólusú lesz a fesztivál, legalább olyan erős lába lesz Burgenlandban, mint Szombathelyen. És közel van Szlovénia is. Ha sikerül háromországossá tenni, még nagyobb az esély a brüsszeli támogatásra. Itt van számomra az igazán szép feladat.

Ha csak a kultúrát nézzük, jelentős különbségek tudnak lenni

- De Győrött is sikeres volt csaknem két évtizeden át. Ön szerint miért kellett elhagynia a „szülővárosát"?
- Néhány szó erejéig arról, hogy még egy ekkora országon belül is mint Magyarország, ha csak a kultúrát nézzük, jelentős különbségek tudnak lenni. Egész más szellemi élet van mondjuk Tatbányán vagy Szegeden. Ezzel sem egyik, sem a másik várost nem akarom minősíteni, alá vagy fölé helyezni. Egyszerűen más. Mint ahogyan mások a kulturális hagyományok, más a kulturális élet jellege Győrött és Szombathelyen.

Úgy látom, hogy a győri kulturális élet tradicionálisan és nagyon erősen a komoly hagyományokkal rendelkező, magas színvonalú bázisintézményekhez kötődik. A színház, a balett, a filharmónikusok, a képtárak olyan báziskultúrát teremtettem, amivel a győri polgárok és a város vezetése is többé kevésbé kielégítettnek tekinti kulturális igényeit. Látom azt, hogy a városvezetés tökéletesen tudatában van annak, hogy Győr mennyire ezekhez a kulturális bázispontokhoz, sziklákhoz kötődik, valamint ahhoz a néhány nagy rendezvényhez, amit megszoktak az emberek. Ezek a nagy rendezvények, mondjuk ki kerekperec, a nagyon széles néptömegeknek szólnak. Ezek a rendezvények a nagyon széles néptömegek számára városi összetartozás élményét, az egzisztenciális megnyugodottság érzését adják. Hogy a mi városunk igenis komoly, mert egy ilyen komoly fesztivált, egy ilyen komoly eseményt meg tudott rendezni, amelynek mi is élvezői, tanúi voltunk. Úgy érzem, hogy a város adottságait mérlegre téve kevésbé illik a Mediawave Győrbe, mint néhány más magyarországi városba. És úgy érzem, a győri városvezetés kulturális koncepciójába sem illik a fesztivál. A szombathelyi kulturális élet kevésbé kötődik a nagy intézményekhez, a nagy eseményhez. Úgy látom, hogy Szombathely éhesebb egy ilyen kulturális lehetőségre, mint a Győr.

- Ez anyit jelent, hogy az ön számára is egyszer s mindenkorra eldől a kérdés, hogy melyik város a Mediawave székhelye?
- Ez nem az én döntésem volt, kész helyzetet örököltem. Most már nyilván én is szerepet játszom egy ilyen döntésben. De nagyon sok más szempont és néhány más személy hozzáállása, gondolatai is sokat nyomnak a latba. Jelenleg úgy tűnik, nincs értelme egy visszarendeződésben gondolkodni. Azért nincs, mert Szombathelyen a fogadókészség kiváló, teljes politikai egység alakult ki a befogadásunk ügyében. Nagyon szép támogatást kapott az alapítvány, húsz millió forintot erre az évre. Ha ilyen komoly a fogadtatás, butaság lenne bármi másban gondolkodni.

- És mit tegyen a győri közönség, aki szívesen járt a fesztiválra?
- Kénytelen lesz eljönni Szombathelyre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üzenet Haza - MEDIAWAVE 2010 zenei programjából

Az előadók a műfaj kiemelkedő, ismert személyiségei, mindannyian több szakmai díjjal, kitüntetéssel… Tovább olvasom