Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Putyin elrendelte az orosz-ukrán határ őrizetének megerősítését

Putyin célja, hogy kizárják az illegális határátlépéseket.
Az orosz-ukrán határ őrizetének megerősítésére adott utasítást szombaton Vlagyimir Putyin orosz elnök a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrizeti szolgálatának, azzal indokolva a döntést, hogy kizárják az illegális határátlépéseket.

Az értesülést az orosz államfő sajtószolgálata közölte újságírókkal.

Putyin egy nappal azt követően rendelte el az intézkedést, hogy Franciaországban megbeszélést folytatott több olyan ország vezetőivel, amelyek meghatározzák a világpolitikát. A találkozón Barack Obama amerikai elnök arra szólította fel az orosz államfőt, szüntesse be a kelet-ukrajnai szakadároknak nyújtott támogatást, valamint ellátásukat a határon át fegyverrel és más eszközökkel.

Putyin a franciaországi Deauville-ben pénteken beszélt Petro Porosenkóval, Ukrajna új államfőjével, mégpedig elsősorban a kelet-ukrajnai vérontás beszüntetéséről. Az orosz elnök e megbeszélés után újságíróknak elmondta, hogy Porosenko ez ügyben hasonló állásponton volt, legalábbis azt mondta neki, hogy van terve a vérontás megakadályozására, bár nem részletezte elképzelését.

Putyin ugyanakkor hangsúlyozta: az ukrán helyzet rendezésével kapcsolatosan nem Ukrajna és Oroszország egymás tárgyalópartnere, mivel - mint fogalmazott - Oroszország nem részvevője a konfliktusnak. Így szerinte a kijevi hatóságoknak a keleti országrész föderalizációját követelőkkel kell közös asztalhoz ülniük.

Porosenko szombaton az elnöki eskütétel utáni beszédében büntetlenséget ígért azoknak a kelet-ukrajnai szakadároknak, akik leteszik a fegyvert, és nem öltek sem katonákat, sem civileket. Kijelentette: ellenőrzött folyosót nyitnak Oroszország felé, hogy a külföldi zsoldosok elhagyhassák Ukrajnát. Leszögezte viszont, hogy "terroristákkal" nem tárgyal. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Ukrajna egységes állam, "nem lesz semmiféle föderalizáció az országban".

Az egyoldalúan kikiáltott "donyecki népköztársaság" miniszterelnöke, az orosz állampolgárságú Alekszandr Borodaj a Ria Novosztyi orosz hírügynökség szerint szombaton azt válaszolta Porosenko beszédére: "Ehhez a nyilatkozathoz nincs közünk".

Valerij Bolotov az ugyancsak önállóságát kikiáltott "luhanszki népköztársaság" vezetője úgy reagált az ukrán államfő beszédére: "Ami a mi köztársaságunkat illeti, nincsenek diplomáciai kapcsolataink Ukrajnával". Mint fogalmazott, ebből következően nincs is mit kommentálni hivatalosan.

Hangsúlyozta: bármiféle tárgyalást csak azután lehet megkezdeni, ha a "népköztársaság" területét elhagyják a "megszálló csapatok".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Letette a hivatali esküt Ukrajna új elnöke

Porosenko az eskütétel utáni beszédében büntetlenséget ígért azoknak a kelet-ukrajnai szakadároknak,… Tovább olvasom