Kisalföld logö

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 19°C | 34°C Még több cikk.

Csütörtökön is folytatódik a vasutassztrájk Franciaországban

Sztrájk nehezítette szerdán a vasúti közlekedést Franciaországban.
A két legjelentősebb szakszervezet felhívására az idén harmadik alkalommal tartanak munkabeszüntetést a mozdonyvezetők és az ellenőrök tiltakozásul az árufuvarozás átszervezése, a szerintük várható többezres létszámleépítés és a romló munkakörülmények ellen. A határozatlan időre tervezett sztrájk csütörtökön is folytatódik.

A kedden este 8 órakor kezdődött sztrájkban a dolgozók jelentős számban vesznek részt: az állami vasúttársaság (SNCF) szerint a mozdonyvezetők 37, a szakszervezetek szerint pedig 40 százaléka sztrájkolt szerdán. A tiltakozó ellenőrök arányát az SNCF 39, a szakszervezetek pedig 42 százalékra becsülték.

A közlekedés az előrejelzéseknek megfelelően alakult: a szuperexpresszek (TGV) 70 százaléka, a többi belföldi vonatnak pedig átlagosan a fele közlekedett. A nemzetközi expresszeket, így a Londonba közlekedő Eurostar és a Belgium, Hollandia, illetve Németország felé induló Thalys vonatait nem érintette a munkabeszüntetés.

A CGT és a Sud-Rail szakszervezetek felhívásában elsősorban a munkahelyek megvédése szerepel. A vasutasok az árufuvarozás tervezett átszervezése és annak következményei ellen tiltakozva hirdettek sztrájkot, mert jelentős leépítésektől tartanak.

A vasúti áruszállítás kétharmadát jelenleg az ügyfelenként viszonylag kismennyiségű megrendelés teszi ki. Az SNCF meg kívánja szüntetni a külön vagonokban történő áruszállítást, mert az jelentős veszteséget okoz a vasúttársaságnak. Az árufuvarozás veszteségének kétharmada az ilyen jellegű szállításokból adódik.

Az SNCF idén 1404 munkahely megszüntetését tervezi. Az áruszállításban összesen 2.600 állást számolnak fel, de más szektorokban új munkahelyek jönnek létre. A szakszervezetek szerint viszont az átszervezéssel az év végére közel négyezer dolgozó fogja elveszteni az állását, s a jelenleg több, mint 230 ezer főt foglalkoztató SNCF átszervezésével a 156 ezer mozdonyvezető különleges státusza is megszűnik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendkívüli állapotot hirdettek ki Thaiföldön

Rendkívüli állapotot hirdetett ki a thaiföldi kormány szerdán, miután ellenzéki tüntetők egy időre… Tovább olvasom