Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

740 millió adósságrendezésre – A tatabányai kórház már fizeti a számláit

A tatabányai Szent Borbála-kórház elkezdte kifizetni a tartozásait: az intézmény 740 millió forintot kapott az állami konszolidáció részeként. Dr. Lőke János főigazgató a Kisalföldnek elmondta, hogy a március vége előtt lejárt számlákat teljesítik, de marad még kifizetnivaló, hiszen lényegesen több az adósságuk.

A nehézségek ellenére tart az építkezés a központi telephelyen: nyár végére vagy ősz elejére elkészül a sürgősségi centrum és az új kórházi szárny. Az eszközök folyamatosan érkeznek és hamarosan munkába áll a várva várt MR-készülék is, a Siemens 1,5 t, ami kategóriájában jó színvonalat képvisel. A tatabányai kórház adóssága országosan a legmagasabb volt, 1,2 milliárd forint. Május 28-án érkezett meg az intézmény számlájára a régóta várt állami segítség.

Dr. Lőke Jánostól, a Szent Borbála-kórház főigazgatójától megtudtuk, hogy 740 millió forintot kaptak, s ebből rendezik a március vége előtt lejárt beszállítói számlákat. „Ez az összeg az adósság egy részét fedezi csak, újratermeljük a hiányt, hiszen a finanszírozás semmit nem változott. Az egészségügybe nem egyszeri 60 milliárd forint kellene, hanem évi 600 milliárd!" – utal a főigazgató az állami konszolidációra, mellyel némi lélegzethez juthatnak az ország egészségügyi intézményei. „Nagyra értékelem a kormány erőfeszítéseit, de sajnos nem jövünk egyenesbe ezután sem" – mondja dr. Lőke János, akit a Kisalföld a kórház területén zajló építkezésekről is megkérdezett. „Nyár végére vagy ősz elejére elkészül az új kórházi szárny és a sürgősségi centrum. A műszerek folyamatosan érkeznek és köszönhetően a példaértékű összefogásnak, lesz MR-készülékünk is" – fogalmaz a főigazgató. 

Pár hónap és elkészül az új kórházi szárny és a sürgősségi centrum. Köszönhetően a példaértékű összefogásnak, lesz Tatabányán MR-készülék is. Fotóillusztráció: Kisalföld-archívum
Pár hónap és elkészül az új kórházi szárny és a sürgősségi centrum. Köszönhetően a példaértékű összefogásnak, lesz Tatabányán MR-készülék is. Fotóillusztráció: Kisalföld-archívum


A környékbeli cégek, önkormányzatok, szolgáltatók fogtak össze, hogy lehessen végre MR-készülék Tatabányán, a Szent Borbála-kórházban. Az intézmény első embere segítséget kért és kapott: több mint százmillió forintot. Így a térségben élő betegeknek nem kell a jövőben Székesfehérvárra vagy Budapestre utazni, az új kórházi pavilonban lesz MR-vizsgálat. Az európai uniós projekt forráshiányát oldotta meg a példaértékű összefogás. „Ha nem kapunk helyi támogatást, még tovább kellett volna csökkenteni a beruházást" – mondja a főigazgató.

Muri Tibor, az eszközbeszerzéssel foglalkozó csoport vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy általános felhasználásra alkalmas MR-készüléke lesz a kórháznak, amit 230 millió forintért vásárol az intézmény. Az MR a lágy részek vizsgálatában – agy, erek, emlő, gerincvelő, ín, izom – sokkal informatívabb képet ad, mint a CT, és nincs sugárterhelés, mivel mágneses térben diagnosztizálják a beteget. Régi, évtizedes álom válik valóra a tatabányai kórházban az MR megvásárlásával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kislány aludt, amikor autójukkal fának csapódtak

Apa és 9 éves lánya a Balatonról tartott hazafelé, amikor Bakonyszombathelynél megtörtént a baj. Tovább olvasom